Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Сучасне рабство

Війна посилює ризики потрапляння в ситуацію торгівлі людьми та експлуатації, так само, як і людську вразливість загалом. Цьому сприяють втрата роботи та ризик опинитися за межею бідності, внутрішнє переміщення, виїзд за кордон, проживання на окупованій території, непридатність оселі для життя та інші соціальні чинники – пенсійний вік, інвалідність, самостійне виховання дітей, багатодітність тощо.

Існує стереотипне уявлення, що торгівля людьми – це лише сексуальна експлуатація. А це не так!

До сучасних форм рабства відносяться і примусове жебрацтво, і втягнення в злочинну діяльність, і використання у збройних конфліктах (що актуально для України), і вилучення органів та інші форми. А в першу чергу трудова експлуатація

У складних умовах люди можуть погоджуватися на пропозиції нелегальної праці як на території України, так і за кордоном. У цьому й криється головний ризик потрапити в ситуацію торгівлі людьми.

Міжнародна організація з міграції провела національне дослідження уразливості українців до ситуацій торгівлі людьми в умовах війни в Україні.

Кожен четвертий українець готовий прийняти ризиковану пропозицію роботи за кордоном або в іншому населеному пункті. 27% респондентів погодились би прийняти хоча б одну ризиковану пропозицію щодо роботи за кордоном, зокрема:

17% готові працювати без офіційного працевлаштування;

13% за кордоном та 9% в Україні готові працювати у замкнених приміщеннях без змоги вільно залишити робоче місце;

2% за кордоном та 2% в Україні готові вiддати роботодавцю мобiльний телефон чи iншi особистi речi на перiод працевлаштування;

1% за кордном та 3% в Україні готові вiддати роботодавцю свiй паспорт на перiод працевлаштування.

Якщо з вами трапилось щось подібне, або ви стали свідками – зверніться про допомогу! Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 0 800 505 501; 527; урядова лінія з протидії торгівлі людьми - 15-47; департамент міграційної поліції – (098)481 03 45; поліція - 102; уповноважений Верховної Ради України з прав людини – 0800 501 720; електронні консультації – ww.527.org.ua.