Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Комунальні послуги – життєві зміни!

   9 листопада парламент прийняв закон "Про житлово-комунальні послуги", історія якого налічує майже два роки. Законопроект був зареєстрований Кабміном ще в грудні 2014 року, кілька разів доопрацьовувався і тільки восени 2017 року вийшов на стадію розгляду. Документ повинен кардинально змінити принципи надання всього комплексу житлово-комунальних послуг і спрямований на реалізацію прийнятого в лютому 2015 року закону "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку".

   Закон вступить в силу через 6 місяців з наступного дня після його опублікування, крім окремих положень, які вводяться в дію з 1 січня 2019 року. Тобто нинішній опалювальний сезон пройде за старими правилами, але починаючи вже з наступного міжопалювального сезону, ЖК послуги ми будемо отримувати згідно з новими підходами.

                                                 Що передбачає реформа?

   Новий закон суттєво змінює понятійний апарат, так як спрямований на правове врегулювання безлічі нюансів, які пов'язані з переходом від системи ЖЕКів до ОСББ (об'єднання співвласників багатоквартирного будинку) або керуючим (приватний підприємець або компанія, включаючи і старий ЖЕК).

   У мешканців багатоквартирних будинків на вибір є 3 варіанти організації управління своїм будинком: індивідуальний договір з компанією-монополістом (водоканал, теплоенерго чи обленерго) про надання послуг для окремої квартири, колективний договір з постачальниками буде укладати ОСББ і тоді від імені кожної квартири з монополістами буде укладати договір уповноважена особа - керуючий багатоквартирного будинку. Якщо ОСББ немає і співвласники будинку не проявляють ініціативи за наймом керуючого, то його з відповідним зверненням співвласників на конкурсній основі призначає місцева влада

   Також в законі прописані норми для управителя багатоквартирного будинку, форми типового договору (повинен затвердити Кабмін) з поділом тарифу із зазначенням розміру плати за комунальні послуги та плати за послуги з управління, положення його відповідальності, норми професійної атестації та ін. Крім того, вводиться відповідальність за відсутність послуг або неякісне їх надання, вимоги до якості комунальних послуг повинні бути прописані в договорі.

   У Законі прописані обов'язкові послуги керуючого, які будуть затверджені в типовому договорі Кабміном, і додаткові. До обов'язкових належать послуги: прибирання прибудинкової території і приміщень, утримання ліфтів, придбання електроенергії для функціонування спільного майна будинку, поточний ремонт загального майна багатоквартирного будинку.

   Новий закон змінює порядок укладення споживачами договорів на отримання всього комплексу ЖК послуг: на послугу управління, водопостачання, поводження з відходами, газом, електрикою. Виводиться в окрему послугу поводження з твердими відходами.

   Згідно з новим законом, на споживачів послуг лягає відповідальність за всі втрати води і тепла в будинку. Постає питання оцінки ефективності використання ресурсів в нежилих приміщеннях будинку (магазини, офіси тощо). Але в будь-якому разі, всі втрати будуть рівномірно розподілятися між усіма мешканцями.

   Є й інші зобов'язання для споживачів: вони повинні будуть своєчасно повідомляти показання всіх своїх лічильників в порядку, установленому в договорі (можуть і через інтернет), а також допускати представників постачальника послуг не тільки в місця загального користування, але і безпосередньо в місця, де розташовані лічильники. Тобто кількість обов'язків споживачів суттєво зросла, на відміну від відповідальності постачальників.

   Власникам квартир дозволено відключатися від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води, якщо на момент набрання чинності законом більше половини квартир у будинку вже відключені від мереж.

   Крім цього, закон передбачає монетизацію субсидій на надання житлово-комунальних послуг. Тобто споживач, який має субсидію, може отримувати "живі" гроші на оплату ЖК послуг, а не знижку на них. Це дозволить співвласникам будинків вільно розпоряджатися коштами та стимулювати економне використання ресурсів та впровадження енергоефективних заходів. Порядок виплати таких субсидій так само повинен затвердити Кабмін.