Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

45-річчя святкує улюблений наш район

13 листопада 1975 року з нагоди 200-річчя м. Кривого Рогу було засновано Саксаганський район, для утворення якого були обрані частини теперішніх Металургійного, Покровського та Центрально-Міського районів. 

З метою відзначення 45-річчя Саксаганського району, формування любові, гордості за рідний край у дітей та учнівської молоді, виявлення творчо обдарованих учнів, відділом освіти виконкому районної у місті ради та закладами позашкільної освіти району буде організовано проведення ряду конкурсів серед закладів освіти району.

Саксаганський район - найменший за площею і найбільший за населенням район міста Кривий Ріг, на території якого розташовані важливі установи, визначні об’єкти та пам’ятки.

З 26 серпня по 09 вересня 2020 року в режимі онлайн заплановано проведення конкурсу «Скарби рідного району», одним із завдань якого є спонукати учнівську молодь та мешканців міста до вивчення історичного та культурного минулого Саксаганського району. На сторінці КПНЗ «ЦТКЕУМ «Мандрівник» КМР у соціальній мережі буде розміщено 20 конкурсних  питань.

Учасникам конкурсу буде запропоновано дати відповіді на 20 тематичних  питань, переможців визначатиме журі 09 вересня 2020 року.

За 45 років багато чого змінилось, район швидко розвивається та постійно оновлюється. Вже мало хто пам’ятає, як саме виглядала та чи інша вулиця під час його заснування чи навіть 10-50 років потому. Конкурс «Карта невідомих та відомих місць району» пропонує підростаючому поколінню розробити оригінальний, подарунковий дизайн карти, що познайомить з Саксаганським районом та здивує своїми цікавинками. Роботи оцінюватимуться у трьох номінаціях: малюнки (олівці, фарби тощо), паперове моделювання (аплікація, скрапбукинг тощо), графічні редактори (Adobe Photoshop, Illustrator, CorelDraw, будь яка інша на вибір автора). Початок роботи журі 21.09.2020 року.

Фотоконкурс «Час минає», проведення якого заплановано на 11.09.2020 року, передбачає створення історичного колажу, на якому буде поєднано минуле і теперішнє. Учасникам дозволяється використовувати як персональні фотоархіви, так і фото, наявні у глобальній мережі Інтернет.

Ще один конкурс, який спонукає дітей та учнівську молодь до вивчення історії Саксаганського району, передбачає пошукову діяльність, роботу з додатковою літературою,  інтернет-ресурсами,  географічними та історичними джерелами, онлайн-конкурс «Історія району в назвах вулиць». Учасники розробляють туристичний маршрут у вигляді презентації (фотозвіту, відеофільму) із обов’язковим супроводом-розповіддю авторів-учасників про вулиці району, їх історичне та культурне значення. Засідання журі заплановано на 18.09.2020 року.

25.09.2020 року заплановано проведення краєзнавчої онлайн-експедиції «Перлини та здобутки Саксаганського району». Роботи розглядатимуться за напрямами: «Духовна спадщина мого району» (розвиток культури, мистецтва, релігії), «Козацькими стежками Саксаганщини», «Природні геологічні пам’ятки району», «Архітектура та інфраструктура рідного району»,  «Видатні земляки-саксаганці». При підготовці конкурсної роботи учасники проводять краєзнавчу, пошукову, науково-дослідницьку роботу, збирають емпіричні дані, фактичний матеріал, статистичну інформацію під час походів, експедицій, роботи в бібліотеках та архівах, інтернет-ресурсах.

Наш рідний край відомий не лише історичними та природними пам’ятками, а й славиться людьми далеко за межами району. Учням закладів загальної середньої та вихованцям закладів позашкільної освіти району (вікова категорія: 9-11 класи) пропонується взяти участь у конкурсі есе «Відомі випускники закладів освіти району». Журі звертатиме увагу на змістовність роботи, грамотність викладу і культуру оформлення, оцінювання відбудеться 16.09.2020 року.

День народження – це завжди свято, неймовірні емоції, чудовий настрій та привітання! Засідання членів журі заочного конкурсу на кращий відеоролик-привітання «З днем народження, районе!» заплановано на 24.09.2020 року.

Тож, вітаємо рідний і любимий Саксаганський район з 45-річчям, бажаємо процвітання і розвитку, перетворень тільки на краще, а кожному мешканцю - міцного здоров’я, родинного щастя, благополуччя та удачі!