Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Фірмовий знак

На черговому засіданні сесії районної у місті ради 02 жовтня 2020 року було представлено новий ФІРМОВИЙ ЗНАК Саксаганського району.

Основою фірмового знаку Саксаганського району є квадрат, тетрагон - чотирикутник, (грецьк.). Будучи однією з найдавніших фігур квадрат символізує:

- стійкість, стабільність, рівновагу

- непорушність, міцність, довговічність

- порядок, досконалість, єдність

Найбільш явно квадрат пов'язаний з числом чотири, яке символізує такі поняття, як: чотири сторони світу, чотири пори року, чотири природних стихії – воду, землю, вогонь, повітря. Вперше поняття чотирьох стихій в розгорнутому вигляді було використано Платоном, а потім Арістотілем в середньовічній філософії і представляло собою чотири первинних речовини, на яких будується Всесвіт. Вчення про першоелементи було однією з теоретичних основ древніх наук - алхімії і астрології. Відповідно до сучасної науки, цим чотирьом елементам відповідають чотири агрегатних стани речовини: рідке, тверде, газоподібне і плазмове - Вода, Земля, Повітря і Вогонь. Їх поєднання дає все різноманіття речей і предметів, які нас оточують. Ці чотири стихії або елементи (лат. Еlementa - «первісна речовина») ми застосовуємо в нашому знаку у вигляді основних графічних складових. ВОДА (синій колір) символізує річку Саксагань, що протікає територією міста і яка дала назву нашому району – Саксаганський. Річка Саксагань дає нам безліч природних ресурсів. Вона - джерело прісної води, джерело життя і джерело натхнення. Нею захоплюються, її оспівують в піснях, віршах і легендах. А вода – це символ прозорості та чистоти, сприйнятливості та пластичності, сили та наполегливості. ЗЕМЛЯ (зелений колір) має вигляд рослинності. Символізує дерева, парки та сквери нашого району, екологічність, та історичну спадщину – знамениту Дубову балку. Земля – це природа, зростання і життя. Вона основа всього стабільного і незмінного. Для цього елемента характерні непорушність, строгість, почуття відповідальності, зосередженість і раціоналізм. ВОГОНЬ (жовтий колір) представлений у вигляді сонця - символу нового дня, світла і тепла, життєвої сили та енергії. Образ сонця завжди асоціюється з яскравістю, активністю, осяянням, знанням і творчим горінням. ПОВІТРЯ (білий колір) яке символізує свободу і прагнення, легкість і рухливість, висоту і духовність. Роль повітря у нашому знаку відіграють білі смуги між складовими елементами. Вони формують цілісну картину, що постає пред нами. Подих вітру присутній у всіх елементах. Ми начебто стоїмо на березі і споглядаємо, як вітер хилить дерева та жене хвилі по річці над якою сходить сонце! Застосувавши ці образи-стихії в нашому знаку ми відображаємо всі аспекти життя, все його багатство, багатоликість та різноманіття.

Маємо надію, що новий знак Саксаганського району, який створений до 45-річчя Саксаганського району, за сприянням Андрія Нестерова, рекламним агенством LIFT, сподобається та буде використовуватися у повсякденному житті. 

Логобук фірмового знаку