Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Яскраві канікули

Для належної організації змістовного дозвілля дітей, підлітків, молоді в літній період 2019 року заклади культури району працювали згідно плану-графіка проведення культурно-мистецьких, тематичних, розважальних та пізнавальних заходів. Відповідно до плану роботи, у закладах культури на дітей, які відпочивали в таборах з денним перебуванням, чекали різноманітні конкурси, вікторини, конкурсно-розважальні та інтерактивні програми, талант-шоу, квести та інше. Відділ культури виконкому Саксаганської районної у місті ради протягом оздоровчої компанії постійно розміщував на офіційному веб-сайті виконкому матеріали, цікаві статті щодо організації відпочинку дітей району влітку 2019 року протягом червня-липня. На офіційних сайтах закладів культури району розміщено 67 інформацій. Впродовж червня-липня 2019 року заклади культури району тісно співпрацювали з пришкільними таборами. Усього проведено 115 заходів, що значно позитивно різниться з показниками 2018 року (90 заходів). Відповідно, кількість присутніх на заходах значно збільшилась, охоплено близько 4300 дітей. В тому числі, 1719 – глядачі лялькових вистав комунального підприємства «Криворізький міський театр ляльок» Криворізької міської ради.

Продовжуються літні канікули. Працівники закладів культури зробили довкілля дітвори веселим,змістовним та корисним. Одними з самих активних працівники філій комунального закладу культури «Міська дитяча бібліотека» Криворізької міської ради. Одними з кращих заходів для дітей були наступні:

- 06. 06. 2019 в бібліотеці-філіалі № 2 комунального закладу культури «Міська дитяча бібліотека» Криворізької міської ради відбувся поетичний етюд «Про поета і поезію», який познайомив учнів шостих класів (табір «Зодіак») з менестрелем (співцем) ріднокраю П.Симоненком, чиї вірші припали слухачам до душі. Поетична сага про Рудану, балада про євшан-зілля, гуморески – усі жанри підкоряються перу автора і підкоряють серця юних слухачів. Зустріч залишила у присутніх яскравий сплеск емоцій;

- 13. 06. 2019 в бібліотеці-філіалі № 2 комунального закладу культури «Міська дитяча бібліотека» Криворізької міської ради, пройшла екскурсія секретні матеріали «Х-книги: незвичайні книги» для учнів 5-6 кл. (т/в «Веселка») допомогли здійснити медіа-екскурсію бібліотеками світу познайомили з книгами незвичних форм, розмірів, книгами, ціна яких сягає астрономічних цифр. Звичайна, знайома з дитинства книга відкрилась для багатьох у незвичному ракурсі.

- 10. 07. 2019 бібліотека-філіал № 15 комунального закладу культури «Міська дитяча бібліотека» Криворізької міської ради познайомила з юним чемпіоном, який своє життя пов’язав з заняттям спортом і обрав саме бойовий вид спорту – карате, а точніше кіокушинкай карате – Костерний Станіслав – 12 років, учень 7 класу спеціалізованої школи № 107 з поглибленим вивченням іноземних мов. Незважаючи на досить юний вік, Станіслав вже досяг певних вершин у спорті. У 2018 він став Чемпіоном міжнародного турніру «Prestige karate cup», а у 2019 році став срібним призером міжнародного турніру «Tataria cup» у двох номінаціях – ката і куміте. Після чого, всі дітлахи показали неабияку вправність і спритність конкурсах і розвагах.

- 04. 07. 2019 працівники бібліотека-філіал № 15 комунального закладу культури «Міська дитяча бібліотека» Криворізької міської ради підготували та провели для відвідувачів різного віку цікаві пізнавальні, конкурсно – ігрові та розважальні заходи, а перед тим розповіли про історію свята Івана Купала, про традиції його святкування в різних областях нашої країни, про народність, загадковість обрядів… Користувачі, переважно дівчатка, вправно плели віночки з трави і польових квітів і також з задоволенням їх одягнули та позували перед камерами телефонів.

Особливо вдало та яскраво було проведено наступні заходи комунальним закладом культури «Міська бібліотека для дорослих» Криворізької міської ради:

- 04 червня 2019 року на базі бібліотеки-філіалу № 11 комунального закладу культури «Міська бібліотека для дорослих» Криворізької міської ради, проведено інтелектуальну гру «Відпочивай і пізнавай». Учасниками були діти літнього пришкільного табору "Радість". Бібліотекарі підготували цікаву програму, яка включала і розважальні конкурси, і інтелектуальні ігри, і творчі завдання. Діти отримали незабутні враження від екскурсії бібліотекою, поринули у світ казок за допомогою пізнавальної вікторини та проявили свої творчі таланти під час конкурсу малюнків. А головне - школярі відчули справжню атмосферу бібліотечного життя. Основним гаслом заходу було "У літо з книгою!". Тож працівники бібліотеки порекомендували учням літературу, представлену на книжковій виставці.

- 05 червня 2019 року на базі юнацького відділу центральної бібліотеки комунального закладу культури «Міська бібліотека для дорослих» Криворізької міської ради, спільно з працівниками відділу мистецтв, для дітей літнього табору Криворізької загальноосвітньої школи № 113, проведено віртуальний лікнеп «Вода - основа життя». Бібліотекарі прагнули підвищити інформативність підростаючого покоління щодо важливості проблеми якості води, збереження і раціонального використання водних ресурсів та необхідності їх охорони. Діти дізналися про різні форми існування води, про її якість та властивості. Присутні переглянули слайд-шоу та відеоролики «15 цікавих фактів про воду», «Вода – основа життя» тощо.

- 05 червня 2019 року для дітей, які відпочивали у таборі тимчасового відпочинку «Орлятко» Криворізької загальноосвітньої школи № 31 працівниками бібліотеки-філіалу № 10 комунального закладу культури «Міська бібліотека для дорослих» Криворізької міської ради, проведена медіа-мандрівка «Хай сонце і квіти всміхаються дітям». Подорож, в якій були використані різні медіа напрямки виявились веселою, творчою та продуктивною. Для підготовки до мандрівки учасникам було надані, газети і журнали, комп`ютер, папір, фломастери, олівці. На зупинках були запропоновані різні завдання, вирішення яких давало можливість мандрувати далі. Допомагали початківцям-медійникам члени авторської школи молодого журналіста «На крило». На завершення подорожі вихованці табору спробували себе у ролі ведучих вікторини «Світ. Медіа. Діти». Усе це сприяло розвитку у дітей комунікативних навичок та розширенню знань у сфері масмедіа, викликало позитивні емоції.

- 06 червня 2019 року в юнацькому відділі центральної бібліотеки кому-нального закладу культури «Міська бібліотека для дорослих» Криворізької міської ради спільно з працівниками відділу мистецтв було проведено народознавчий етюд «Літні свята - мозаїка народних звичаїв», на якому мова йшла про літні народні свята та традиції їх проведення. Дітлахи ознайомилися з такими святами як Зелені свята (Трійця), Купайла (Івана Купала), Петрів день (святих Петра і Павла) та іншими. Пригадали прикмети літніх свят, а також переглянули книжкові видання про народні традиції. Розповідь бібліотекаря доповнена музичними слайд-презентаціями та відеопоказом.

Наркоманія – одна із найважливіших проблем другої половини ХХ століття. Як вона виникає? Як потрапляють в її тенета? На ці та інші питання діти пришкільного табору Криворізької загальноосвітньої школи № 113 дізналися на актуальному репортажі «Наркоманія: залежність чи звичка», який відбувся 18 червня 2019 року в юнацькому відділі центральної бібліотеки комунального закладу культури «Міська бібліотека для дорослих» Криворізької міської ради. Метою заходу було спонукати у підростаючого покоління прагнення до здорового способу життя. Присутні ознайомилися з основними видами наркотичних речовин і пов’язаними з ними небезпеками, соціально-психологічними ознаками наркоманії та як зуміти відмовитися від пропозиції спробувати наркотики. Навколо наркотиків створено безліч міфів, які при детальному обговоренні під час заходу розсіялися. Діти ознайомилися з літературою з даної тематики, переглянули відеоролики.

- 18 червня 2019 року в бібліотеці-філіалі № 10 комунального закладу культури «Міська бібліотека для дорослих» Криворізької міської ради для дітей, що відпочивали у таборі відпочинку «Кіндер Ленд» Криворізької загальноосвітньої школи № 72, проведено день патріота «Я люблю Україну», який надихнув юних користувачів до наслідування кращих зразків патріотизму. Адже, бібліотека – це те місце, де почуття гідності, національної приналежності, патріотизму передаються через книги кращих представників української нації. Вікторина «З історії нашого народу», яка проведена після знайомства з книжковою виставкою «Неповторна Україна», після перегляду відеороликів «Читаймо українське» розкрила надзвичайну зацікавленість дітей у вивченні рідної України.

- 27 червня 2019 року, напередодні Дня Конституції України до бібліотеки-філіалу № 10 комунального закладу культури «Міська бібліотека для дорослих» Криворізької міської ради, завітали учні Криворізької загальноосвітньої школи № 72, які перебували у таборі відпочинку "Кіндер Ленд". Бібліотечним коллективом проведено правове повідомлення «Насильництву скажемо - ні". На жаль, зараз зло розповсюджується з космічною швидкістю. З’явилося таке явище як «булінг». Бібліотечна територія - це простір добра, мудрості, спокою. Саме тут є можливість поговорити про етику поведінки у колективі, надати правову оцінку тим чи іншим діям людини, просто навчитись як жити серед людей. Що і було зроблено за допомогою книг, перегляду повчальних відео, звичайної розмови. Цілком природно, що після правового повідомлення юні користувачі стали знайомитися з бібліотекою, її правилами та книжковим фондом. Ну де ще можна відчути себе часткою її величності книжкової мудрості!

- 07 липня 2019 року на годину інформації: «Криворіжжя та його письменники» та інформаційний огляд «Цікавинки з літературного життя Криворіжжя» були запрошені учні, які відпочивали у таборі відпочинку "Кіндер Ленд» Криворізької загальноосвітньої школи № 72. У бібліотеці-філіалі № 10 комунального закладу культури «Міська бібліотека для дорослих» Криворізької міської ради протягом літа для юнацтва представлена літературно-мистецька виставка «В країні Читалії» де окремим розділом виділена література «Криворізькі письменники дітям». Діти познайомилися з творчістю криворізьких авторів, поспілкувалися з письменниками, взяли участь у цікавій літературній грі тощо.

Цього літа, цікавими виставими юних глядачів, зустрічав міський театр ляльок, який тісно співпрацював з філіями дитячої біблотеки, демонструючи свої найкращі вистави. На базі театру проведено вісім вистав, 10 вистав – на базі пришкільних таборів, 5 виїзних театральньних вистав для дітей у позаміських таборах відпочинку, а саме: ДОТ «Сонячний» (Гурівка), ДОТ «Слава» (Скадовськ), ДОТ «Буревісник» (Арабатська стрілка).

Усі заплановані закладами культури району заходи виконані у повному обсязі, недоліків у роботі закладів культури щодо організації дозвілля дітей влітку 2019 року не виявлено.