Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Якість атмосферного повітря

Вже майже півроку у місті функціонує принципово новий аналітичний відділ показників атмосферного повітря, який утворено для комплексного аналізу даних постів автоматичного спостереження за якістю атмосферного повітря на базі КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу» Криворізької міської ради. До його функцій входить збір, накопичення, збереження, обробка та відображення інформації про стан атмосферного повітря у м. Кривий Ріг, яка надходить зі стаціонарних автоматизованих постів екологічного моніторингу.

За інформацією аналітичного відділу показників атмосферного повітря протягом 17 - 18 лютого 2020 року Лабораторією спостереження за забрудненням атмосферного повітря м. Кривий Ріг було повідомлено про настання несприятливих метеорологічних умов (далі НМУ) ІІ ступеня.

На міських постах спостереження ПАС № 3 (вулиця Дніпровське шосе буд. 11) та ПАС № 4 (вулиця Володимира Великого буд. 32) було зафіксовано перевищення максимально-разових гранично-допустимих концентрацій (далі ГДК) по оксиду вуглецю в 1,2 - 3,3 рази, середньодобових в 3,2 - 6,5 разів, а по пилу середньодобові концентрації перевищували ГДК в 1,2 - 1,5 рази на всіх міських постах спостереження.

Під час настання НМУ промислові підприємства повинні забезпечити виконання заходів щодо скорочення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, та як наслідок зменшення приземних концентрацій забруднюючих речовин, що визначені у дозволі на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, який видається Міністерством енергетики та захисту довкілля України. Проте слід зазначити, що в звітах підприємств про лабораторний контроль якості атмосферного повітря в період НМУ не фіксуються перевищення концентрацій забруднюючих речовин на межах санітарно-захисних зон промислових об'єктів.

Проведений аналіз показав, що на міському посту автоматичного спостереження № 5, який розташований на межі санітарно-захисної зони ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» (вул. Нікопольське шосе, станція швидкісного трамваю «Кільцева»), в період з 14 по 16 лютого поточного року при південно-східних напрямках вітру встановлені перевищення гранично-допустимих максимально разових та середньодобових концентрацій оксиду вуглецю та середньодобових концентрацій пилу. При цьому на ПАС № 1 та 2 ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», що розташовані в зоні впливу металургійного та коксохімічного виробництва, не зафіксовано жодних випадків перевищення гранично-допустимих концентрацій забруднюючих речовин.

Протягом 26 - 27 лютого 2020 року на міських постах автоматичного спостереження за якістю атмосферного повітря м. Кривого Рогу фіксувалися перевищення ГДК по оксиду вуглецю. На ПАС № 3 перевищення ГДК по оксиду вуглецю фіксувалися в 1,7 разів, а на ПАС № 4 в 1,08 - 2,16 рази при цьому переважали південно-західні напрямки вітру.

26. 02. 2020 на стаціонарному посту № 2 ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», який знаходиться в зоні впливу коксохімічного виробництва (вулиця Ландау буд. 2А) також фіксувалися перевищення ГДК по оксиду вуглецю в 1,04 рази. Але, починаючи з 19.00 години, після того, як показники оксиду вуглецю на ПАС № 2 ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» знов почали збільшуватись, припинилась передача даних із усіх постів підприємства, як на офіційний сайт ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», так і на модуль «Екомоніторинг».

 

 

Аналогічна ситуація спостерігалася представниками виконкому Саксаганської районної у місті ради під час перегляду сторінки в режимі онлайн на міському модулі «Екомоніторинг» 03. 03. 2020, коли на міських постах автоматичного спостереження за якістю атмосферного повітря фіксувалися перевищення гранично допустимих максимально-разових концентрацій по оксиду вуглецю (на ПАС № 4 в 1,08 - 2,16 рази при переважно Південно-Західному напрямку вітру), на постах автоматичного спостереження в зоні впливу ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» не зафіксовано жодних перевищень гранично-допустимих концентрацій забруднюючих речовин.

Всі дані постів автоматичного спостереження є відкритими для громадськості і публікуються в режимі онлайн в розділі «Екомоніторинг» на офіційному вебпорталі Криворізького ресурсного центру за адресою: https://www.krmisto.gov.ua/ua/rc/ecomon.html.