Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Інформація Саксаганського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки про стан військового обліку на території Саксаганського району у 2020 році

Військово-облікова робота та бронювання військовозобов’язаних і призовників в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, підприємствах, установах і організаціях району у 2020 році була організована і здійснювалася відповідно до керівних документів та розпорядження Криворізького міського голови від 03 лютого 2020 року №30-р «Про стан військового обліку на території м. Кривого Рогу у 2019 році та завдання щодо його поліпшення у 2020 році» та розпорядження голови Саксаганської районної у місті ради від 26 лютого 2020 року № 52-р «Про організацію  військового обліку на території Саксаганського району у 2020 році» з метою покращення стану військового обліку на території району у 2020 році виконкомом районної у місті ради, керівниками підприємств, установ, спільно з територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, проведено комплекс заходів, направлених на належне ведення військового обліку та контролю за його станом.

Прийнято наказ військового комісара Саксаганського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки від 28.02.2020 року №60 «Про створення комісії з перевірки стану військового обліку Саксаганським районним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки підприємств, установ та організацій на території Саксаганського району на 2020 рік».

06.05.2020 та 25.12.2020 року Саксаганським районним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки проведені інструкторсько-методичні заняття з посадовими особами органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій відповідальними за військовий облік і бронювання військовозобов’язаних.

Відповідно до затвердженого рішенням Криворізького міського голови плану перевірок на 2020 рік комісією проведено перевірки функціонування системи військового обліку громадян України на 30 підприємствах Саксаганського району. План перевірок виконаний.

Найхарактернішими недоліками, які були виявлені в ході перевірок є:

- картки форми П-2 заповнюються з порушеннями та не відповідають пункту 40, 41, 42 Постанови Кабінету Міністрів України №921;

- працюють військовозобов’язані, яким виповнилось 27 і більше років і які досі мають приписні посвідчення до призовної дільниці;

- відсутні плани звірок карток форми П-2 з обліковими даними районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;

- не проводиться звірка карток форми П-2 з іншими районним територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки де перебувають на обліку військовозобов’язані та призовники;

- не всі громадяни України, які не досягли граничного віку перебування в запасі та підлягають взяттю на військовий облік зараховані в запас:

- не на всіх підприємствах, установах та організаціях району здійснюється доплата до посадових окладів працівникам відділів кадрів, які за функціональними обов’язками є відповідальними особами за військовий облік та бронювання військовозобов’язаних. (п.11 Постанови Кабінету Міністрів Країни від 07.12.2016 року №921).

Виявлені недоліки були усунуті в встановлені строки.

Аналіз результатів проведених перевірок свідчить про те, що незважаючи на постійний контроль з боку голови районної у місті ради та військового комісара, стан військового обліку у більшості об’єктів перевірки не повною мірою відповідає вимогам законів України, інших нормативно-правових актів, потребує додаткового контролю з боку посадових осіб.

За підсумками перевірки встановлено, що кращими підприємствами з питань військового обліку: ТОВ «МЕТІНВЕСТ-КРМЗ» та КП «Швидкісний трамвай» де організований належний контроль за його станом, проводились заняття щодо організації військового обліку та підбиття підсумків результатів роботи.

Відмічається системна робота щодо покращення військового обліку в КП «Криворізька муніципальна гвардія»

План звіряння облікових даних підприємств, установ та організацій з обліковими даними Саксаганського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки на 2020 рік виконаний на 100%. В результаті звіряння було встановлено:

- порушуються вимоги пункту 40,41,42 Постанови Кабінету Міністрів України №921 від 07.12.2016 року  – записи у розділі «Відомості про військовий облік».

До органів національної поліції було передано матеріалів кримінальних справ на 7 призовників, які  були внесені до ЄРДР.

Протягом року проводилась робота щодо бронювання військовозобов’язаних за державними органами, підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час. Випадків незаконного бронювання не виявлено.

 Краще ця робота організована і проводиться у Саксаганському районному суді міста Кривого Рогу Дніпропетровської області.

Робота щодо проведень у справах про адміністративні правопорушення Саксаганським районним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки у 2020 році не проводилась  у зв’язку не затвердженням проведення адміністративних проваджень територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки на законодавчому рівні.

Саксаганським районним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки проводиться робота щодо забезпечення функціонування системи військового обліку, контролю за виконанням громадянами України військового обов’язку і дотриманням ними встановлених правил військового обліку, своєчасного бронювання військовозобов’язаних за підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час, а саме:

1) виконується взяття, зняття або виключення з військового обліку призовників і військовозобов'язаних у випадках, передбачених законодавством;

2) виявляються призовники і військовозобов'язані, які проживають (перебувають) на відповідній території, проте не перебувають на військовому обліку;

3) організовується оповіщення призовників і військовозобов'язаних про їх виклик до призовних дільниць, пунктів збору Саксаганського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки та здійснюється контроль за їх прибуттям;

4) організовується та забезпечується зберігання облікової документації призовників і військовозобов'язаних та персональних даних, які містяться в них;

5) ведеться перевірка військового обліку підприємств, установ та організацій Саксаганського району та звірка облікових даних карток форми    П-2, (П-2дс) з обліковими картками Саксаганського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки відповідно до затверджених планів;

6) видаються громадянам військово-облікові документи та зберігаються здані або вилучені у призовників і військовозобов'язаних військово-облікові документи;

7) надсилаються запити до органів, що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб, з метою встановлення місцезнаходження призовників і військовозобов'язаних;

8) повідомляються органи досудового розслідування про факти, які свідчать про вчинення кримінального правопорушення громадянами, які ухиляються від військового обліку, призову на строкову військову службу, на військову службу за мобілізацією або від проходження навчальних (перевірочних) зборів;

9) направляються повідомлення до органів Національної поліції щодо ухилення громадян від виконання військового обов'язку для розшуку, затримання та доставки до Саксаганського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки громадян, які ухиляються від виконання військового обов'язку;

10) виконується  архівно-довідкову роботу з питань військового обліку;

Взяття на військовий облік, зняття та виключення з військового обліку призовників і військовозобов'язаних у Саксаганському районному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки здійснюється  за їх особистої присутності. При цьому взяття на військовий облік, зняття або виключення з нього здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

Виключення з військового обліку осіб, які за рішенням суду визнані недієздатними, оголошені померлими (які пропали безвісти) або засуджені до позбавлення волі, здійснюється без їх особистої присутності.

Про взяття призовників і військовозобов'язаних на військовий облік, зняття та виключення з нього в їх військово-облікових документах проставляються відповідні відмітки.

Органи державної реєстрації актів цивільного стану у семиденний строк повідомляють Саксаганський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, після звернення громадян щодо реєстрації актів цивільного стану, про зміну їх прізвища, імені та по батькові, одруження (розлучення), реєстрацію смерті, а також зміну інших даних призовників і військовозобов'язаних.

Медико-соціальна експертна комісія у семиденний строк повідомляє Саксаганський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки про призовників і військовозобов'язаних, яких визнано інвалідами.

З метою усунення виявлених недоліків і поліпшення стану військового обліку і бронювання військовозобов’язаних вважаю за необхідне:

1. Рекомендувати керівникам підприємств, установ, організацій, незалежно від форм власності проаналізувати стан військового обліку і бронювання і вжити заходів щодо його поліпшення.

2. Рекомендувати керівникам усіх рівнів згідно Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, Постанови Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 року № 921 «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних» в установленому порядку здійснювати доплату до посадових окладів працівникам відділів кадрів, які за функціональними обов’язками є відповідальними особами за військовий облік та бронювання військовозобов’язаних.

3. Рекомендувати керівникам підприємств, установ, організацій, незалежно від форм власності призначення, переміщення і звільнення працівників, відповідальних за ведення обліку  військовозобов’язаних і призовників, узгоджувати з Саксаганським районним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки.

4. Рекомендувати начальнику Саксаганського відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області щодо розшуку військовозобов’язаних, які ухиляються від виконання військового обов’язку:

4.1 відпрацювати дієву систему роботи щодо розшуку, затримання і доставки до районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки громадян, які ухиляються від виконання військового обов’язку;

4.2 направляти списки громадян, які ухиляються від виконання військового обов’язку до державних органів та органів місцевого самоврядування, до яких прибувають громадяни для вирішення особистих питань і де здійснюється ідентифікація особи,- для виклику представників Національної поліції при прибутті таких осіб.