Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

До Дня пам'яті жертв Голодомору

Усяка насильницька смерть страшна: коли розстрілюють, вішають, душать… Це триває секунди, хвилини. А вбивство голодом розтягується на тижні, місяці. Смерть від голоду – це смерть без крові. Кров не ллється, кров поступово холоне. Умирали з голоду усі: чоловіки і жінки, старі і молоді. Вимирали родинами і цілими селами.

Голодомор - штучно створений у 1932-1933 роках більшовицьким режимом СРСР голод, від якого загинули мільйони українців. Цинізм трагедії Голодомору полягає, передусім, у тому, що він не був наслідком стихійного лиха, засухи або неврожаю, а результатом цілеспрямованої політики сталінського режиму. Парламентською Асамблеєю Ради Європи у своїй резолюції від 28 квітня 2010 року, присвяченій пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років, наголошено, що великий голод в СРСР був «викликаний жорстокими зумисними діями і політикою радянського режиму». Багато десятиліть у Радянському Союзі тема Голодомору перебувала під суворою забороною. Навіть люди старшого покоління, які пережили цю трагедію, не наважувалися говорити про неї публічно...

З 2006 року на державному рівні відповідно до Указу Президента України  щороку у четверту суботу листопада вшановується День пам’яті жертв голодоморів.

24. 11. 2017 о 15.00 за участі голови районної у місті ради Беззубченка В. В. в районі проведено урочисте покладання квітів до хреста, встановленого на честь вшанування жертв голодоморів та політичних репресій на території Спасо-Преображенського кафедрального собору УПЦ, у заході взяла участь 241 людина. Під час заходу відслужено молебен та вшановано хвилиною мовчання жертв і постраждалих від голоду.

25. 11. 2017 підтримано всеукраїнську акцію «Засвіти свічку!» із залученням представників громадськості, підприємств та комунальних установ району.

25. 11. 2017 приспущено Державний Прапор України на будинках і спорудах органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій, розташованих на території району.

24 – 25 листопада 2017 року християнськими релігійними організаціями Української Православної Церкви району проведено молебні в пам'ять про жертв і постраждалих від голодоморів в Україні.

Обмежено проведення розважальних заходів.

Минуло 85 років, змінились цілі покоління, але українці щиро тужать за кожною душею із мільйонів замордованих голодом.