Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Служба у справах дітей попереджає!

Шановні батьки! Питання батьківської відповідальності завжди є актуальним, та наразі, під час карантину, ця проблема постала особливо гостро. Законом України «Про охорону дитинства» визначено, що батьки або особи, які їх замінюють, зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний розвиток.  Обов’язки батьків висвітлені в ст. 150 Сімейного кодексу України, згідно якого батьки зобов’язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний стан.

Невиконання своїх батьківських обов’язків передбачає адміністративну відповідальність за ст. 184  кодексу України про адміністративні правопорушення.

Враховуючи теперішній стан речей, важливим також є те, що з 17 березня 2020 року є чинною нова редакція Кодексу про адміністративні право­порушення: кодекс доповнено ст. 44-3, яка встановлює відповідаль­ність за порушення правил карантину людей.

Зміни, передбачені Законом № 530-IX: штрафи за порушення каран­тину, санітарних правил і рішень місцевої влади з питань боротьби з інфек­ційними хворобами становлять від  17 до 34 тис. грн для громадян і від  34 до 170 тис. грн – для посадових осіб.

Передбачена й кримінальна відповідальність за порушення режиму. Відповідно до нової редакції ст. 325 Кримінальнго кодексу за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційних хвороб і масових отруєнь, які спричинили або завідомо могли спричинити поширення епідемії, суд може стягнути штраф у розмірі від 17 до 51 тис. грн, заарештувати на строк до шести місяців, обмежити свободу на термін до трьох років. Порушення ж, які спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, кара­ються позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

Пам’ятайте, що карантин  – це не канікули! Ви, як дорослі, несете відповідальність не тільки за себе, а й за своїх дітей. Не наражайте себе та їх на небезпеку для здоров’я та життя. Сподіваємось на вашу громадську і батьківську свідомість! Будьте здорові!