Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Олександр Поль - Колумб гірничого краю

Сьогодні мало хто знає, що нині славетний Дніпропетровський історичний музей імені Дмитра Яворницького до революції називався Музеєм Поля. І що в тій назві було щось більше, ніж тільки започаткування саме Олександром Миколайовичем вивчення минувшини рідного Придніпровського краю. З його ім’ям не менше пов’язане і промислове пробудження  колись диких степів Криворіжжя, яке обернулося теперішньою могутністю півдня України. 

То хто він, ким був і чим уславив себе, цей загадковий Поль, якого не ми, а французькі вчені-гірники та геологи назвали Колумбом скарбів Дикого степу. Про це і говорили протягом краєзнавчого фактажу «Олександр Поль - Колумб гірничого краю» працівники бібліотеки-філіалу № 15 комунального закладу культури «Міська дитяча бібліотека» Криворізької міської ради з  учнями  8-х класів КЗШ № 120.

Докладніше про відомого у Придніпров'ї промисловця, дослідника, мецената, збирача старожитностей, Олександра Миколайовича Поля  бібліотекарі запросили розповісти заступника директора Криворізького історико-краєзнавчого музею Артура Дробота. Дякуючи його розповіді діти більше дізналися про життя та здобутки О. Поля.

Цікава розповідь, проілюстрована фотографіями, предмети старожитностей з колекції музею, тематична поличка з книгами про цю відому особистість - все справило враження на учнів, змусило задуматися про великий шлях, що пройшов Кривий Ріг від невеличкого поселення до гіганта металургійної промисловості України.

Дуже дякуємо музею і сподіваємося на подальшу плідну співпрацю.