Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Масляна походжає, всіх звеселяє

Масляна, Сиропустний тиждень, Пущення, Загальниця, Ніжкові заговини, Колодій – різні назви останнього тижня перед Великим (Великоднім) постом, яким розпочинається весняний цикл традиційних свят. Походить від старовинного язичницького свята проводів зими, що зберіглося і після прийняття християнства. Це, перш за все багато ситної їжі, тому немає нічого поганого в тому, щоб в цей час поласувати та скуштувати самих різноманітних страв. У цей період відзначали не лише завершення зими – зустріч весни, а й готувалися до найсуворішого посту, у цей «смачний» тиждень влаштовували народні гуляння.

Протягом тижня у закладах освіти району проведено тематичні заходи, завдяки яким діти навчаються берегти та шанувати народні звичаї, традиції, що з покоління в покоління передаються нашими предками; прославляти свій рідний край та з любов’ю відноситися до всього прекрасного, що нас оточує. 

У дитячому садку № 301 свято і цьогоріч виявилося веселим, яскравим, запашним та смачним, оскільки окрім  хороводів, пісень та ігор діти отримали ще й смаколики у вигляді калачів з маком.

Для дітей з особливими освітніми потребами в музичній залі закладу дошкільної освіти № 295 відбулася музична розвага «Широка Масляна»,  метою якої було залучення усіх дітей до традицій українського народу, виховання малечі в дусі любові до рідного краю.

На базі КЗШ № 51 пройшов традиційний благодійний «Рудниківський ярмарок», до якого були залучені колектив школи та батьківська громада. Безліч смаколиків, чарівний аромат весни і головне -  серце відкрите для добра. Учнівське самоврядування на зібрані кошти підготували корисні подаруночки для маленьких діток з КЗ «Криворізький спеціалізований Будинок дитини» Дніпропетровської обласної ради.

Учасники освітнього процесу організували проведення акцій для незахищених верств населення. Зокрема, 27 лютого 2020 року учні КЗШ № 19 привітали з 85-ти річчям Анісімова Анатолія Івановича, дитину війни, інваліда ІІ групи, голову ради ветеранів ділянки № 3, а 28 лютого надали адресну допомогу Караван Єлизаветі Іванівні, інваліду дитинства.

Учні КЗШ № 21 відвідали Аляб'єву Лідію Павлівну, яка теж була дитиною у роки Другої світової війни, щоб подарувати їй частинку своєї уваги та тепла. Люди воєнного покоління - особливі люди. Незважаючи на лихоліття, вони пронесли в серці віру в майбутнє, любов до ближнього, готовність жертвувати собою заради інших. Далі і далі відходять роки  війни, але  ніколи не згасне пам’ять про тих, хто віддавав своє життя для нашого щастя.