Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

День вигнання з України нацистсько-фашистських загарбників

28 жовтня 1944 року відбулося звільнення української землі від нацистсько-фашистських загарбників, тому саме цей день вважають датою остаточного визволення України.

Цей день святкується в Україні з метою всенародного відзначення визволення України від поневолювачів, вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу у Другій світовій війні, що закріплено 20 жовтня 2009 року Указом Президента України.

Саме перемога над загарбниками на українських землях відкрила шлях до визволення всієї Європи від «нацистської чуми» і взагалі до закінчення Другої світової війни. Зазнавши в цій боротьбі величезних людських і матеріальних втрат, Україна зробила неоціненний вклад у перемогу. В цей день традиційно вшановують пам’ять воїнів, які загинули в боях за визволення рідної землі, та населення, яке постраждало в роки окупації України.

У Криворізьких загальноосвітніх закладах району відзначать цей день під гаслом – «На пам'ять не покладено табу». У рамках пам’ятної дати заплановано висвітлення в соціальних мережах відеоролика «Уроки, які дає нам історія», до створення якого долучаються учні шкіл.

Збереження пам’яті про подвиг героїв тих подій залежить від нас. Ми зобов’язані не забувати про них і передати наступним поколінням знання, повагу до воїнів-визволителів та виховати гордість, що ми є нащадками великого народу, що зміг протистояти окупантам. Ми пам’ятаємо про тих, чия боротьба, самовіддана праця і героїзм сприяли звільненню України. У серці кожного з нас жива пам'ять про неоціненний внесок українців у спільну перемогу в цій жахливій війні.

Тим, хто загинув і тим, хто вижив у пеклі 40-х ми зобов’язані всім, що маємо нині.