Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Чи можливо оформити паспорт громадянина України не за місцем проживання особи?

Паспорт громадянина України є документом, що посвідчує особу власника та підтверджує громадянство України. Паспорт є дійсним для укладання цивільно-правових угод, здійснення банківських операцій, оформлення доручень іншим особам для представництва перед третьою особою лише на території України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

Відповідно до пункту 1.2. Порядку оформлення і видачі паспорта громадянина України, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України від 13 квітня 2012 року № 320, паспорт громадянина України видається територіальними підрозділами ДМС за місцем проживання кожному громадянинові України після досягнення 14-річного віку, а надалі в разі необхідності обмінюється, видається замість утраченого, викраденого або зіпсованого. Оформлення вперше паспорта здійснюються територіальним підрозділом ДМС лише за зареєстрованим місцем проживання особи. Оформлення замість втраченого або викраденого, обмін паспорта, який було оформлено із застосуванням засобів Реєстру (у формі картки), та його видача здійснюються територіальним підрозділом ДМС за місцем звернення особи чи її законного представника.

До якого територіального підрозділу ДМС необхідно звертатися для оформлення паспорта громадянина України у разі втрати або викрадення паспорта?

Відповідно до пункту 1.2. Порядку оформлення і видачі паспорта громадянина України, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України від 13 квітня 2012 року № 320, паспорт громадянина України видається територіальними підрозділами ДМС за місцем проживання. Особа, яка втратила паспорт після зняття з реєстрації попереднього місця проживання, до оформлення реєстрації нового місця проживання, подає документи до територіального підрозділу за фактичним місцем проживання, у разі зміни місця проживання в межах адміністративно-територіальної одиниці – за останнім місцем проживання (пункт 6.6 Порядку оформлення і видачі паспорта громадянина України, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України від 13 квітня 2012 року № 320). Оформлення замість втраченого або викраденого, обмін паспорта, який було оформлено із застосуванням засобів Реєстру (у формі картки), та його видача здійснюються територіальним підрозділом ДМС за місцем звернення особи чи її законного представника.