Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про взаємодію відділу освіти, навчальних закладів та інших структур щодо забезпечення здобуття дітьми повної загальної середньої освіти

«Повна загальна середня освіта є обов’язковою» − так записано в статті 53 Конституції України. Відповідно до чинного законодавства до повноважень органів місцевого самоврядування віднесені питання щодо здійснення контролю за одержанням дітьми повної загальної середньої освіти.

Система контролю за здобуттям дітьми повної загальної середньої освіти поділяється на основні етапи: виявлення дітей, що не навчаються, охоплення їх різними формами навчання, організація та проведення просвітницько-профілактичних заходів. На кожному етапі до роботи долучаються відповідні структури.

З метою виявлення дітей які не навчаються без поважних причин щорічно в межах району проводиться скоординована робота щодо обліку дітей і підлітків шкільного віку. За результатами обліку в цьому році в районі маємо  13410 дітей шкільного віку, з них навчаються в навчальних закладах для здобуття повної загальної середньої освіти 13219, навчаються у спеціальних закладах для дітей, які мають вади у розумовому розвитку – 21, не підлягають навчанню за станом здоров’я – шість, не навчаються за заявами батьків 164 дитини 6-річного віку, що не є порушенням чинного законодавства.

В кожному окремому випадку не навчання дитини без поважної причини складається свій алгоритм дій щодо повернення її до навчання. Так, з першого вересня цього року на обліку відділу освіти перебувало сім учнів, які не навчались без поважних причин. Всі випадки не навчання учнів вчасно усунуто. Дві дитини, що самовільно лишили місце проживання, повернуті батькам після розшукових дій районним відділенням поліції. Три дитини з сімей, де батьки не створювали умови для навчання дитини, службою у справах дітей влаштовані до Центру соціально-психологічної реабілітації. Закладами освіти та службою у справах дітей з дітьми та їх батьками проведено  профілактично-роз’яснювальну роботу, в трьох випадках порушено клопотання про притягнення батьків до адміністративної відповідальності за ст. 184 АК України.

З метою забезпечення належних умов для здобуття обов’язкової загальної середньої освіти дітьми шкільного віку в загальноосвітніх навчальних закладах проводиться належна просвітницька робота: шкільні заходи для учнів, батьківський всеобуч, тематичні батьківські збори. Діють тренінгові центри, які проводять навчання педагогів, дітей та батьків за просвітницько-профілактичними програмами. Для дітей, які потребують особливої уваги, на базі Центру дитячо-юнацької творчості «Сонях» відкрито гурток соціально-реабілітаційного напряму «Підліток», робота якого спрямована на профілактику відхилень у соціальному розвитку і поведінці учнів. До превентивної, профілактичної роботи з учнями та батьками в закладах залучаються правоохоронні органи, установи соціального спрямування, відділи та служби виконкому районної у місті ради; проводяться інформаційні зустрічі, єдині профілактичні дні, профілактичні бесіди з учнями та батьками, фахівці служб беруть участь у роботі шкільних рад профілактики.

Звичайно, питання попередження невідвідування уроків учнями, вирішення нескладних ситуацій у поверненні до навчання учнів в першу чергу стосується школи. Проте в нестандартних, складних ситуаціях тільки при тісній співпраці та відповідальності закладів освіти з іншими органами і службами щодо захисту прав дітей можна отримати  гідний результат.