Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Звітуємо перед територіальною громадою відділ ведення Державного реєстру виборців виконкому Саксаганської районної у місті ради

Відділ ведення Державного реєстру виборців забезпечує виконання вимог Виборчого Кодексу та Закону України «Про Державний реєстр виборців» на території Саксаганського району.

Основними завданнями відділу є:
- забезпечення ведення Державного Реєстру виборців, до якого вносяться відомості про громадян України, які мають право голосу відповідно до статті 70 Конституції України і проживають або перебувають на території Саксаганського району  м. Кривого Рогу;

- складання та уточнення списків виборців на виборчих дільницях.

Одним з аспектів впровадження у суспільне життя автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи «Державний реєстр виборців» є постійна кропітка праця відділів ведення Державного реєстру виборців.

Практичні аспекти роботи відділу полягають:

  •  у веденні     автоматизованої      інформаційно  -  телекомунікаційної системи  «Державний  реєстр  виборців»;
  •  в  уточненні  в  адресній  підсистемі  Державного  реєстру  виборців всіх геонімів, що існують в межах Саксаганскього району;
  •  у практичному застосуванні програмного забезпечення автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи «Державний реєстр виборців»;
  •  у максимальному наближенні до виборця шляхом інформування через мережу Інтернет, здійснення особистого прийому та засоби масової інформації ;
  •  у налагодженні тісної співпраці з органами, закладами, установами, що відповідно до ст. 22 Закону України «Про Державний реєстр виборців» подають відомості про виборців, а саме:

-  Саксаганський  районний  відділ  в  м. Кривий Ріг головного Управління Державної міграційної служби України в Дніпропетровській  області.

-  Саксаганський  районний у м. Кривому Розі відділ  державної  реєстрації  актів цивільного стану Південно-східного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Дніпро).

- Комунальна  установа  «Територіальний  центр  соціального  обслуговування (надання соціальних послуг) у Саксаганському районі».

- Саксаганський районний суд м. Кривого Рога.

- Відділ реєстрації місця проживання виконкому Саксаганської районної у  місьті ради.

- Управління охорони здоров’я Криворізької  міської ради.

- Військова частина 3011 Національної гвардії України.

З метою налагодження тісної співпраці як з керівниками, так і з особами відповідальними за подання відомостей відділом для працівників органів, що подають відомості про виборців, як один із напрямів роботи, щомісячно запроваджено методично-консультаційний день. Результатом проведення даного заходу є:

- ознайомлення та роз’яснення, у разі необхідності норм чинного законодавства в частині ведення Державного реєстру виборців;

- отримання якісних та достовірних відповідей на запити відділу ведення Державного реєстру виборців;

- дотримання строків надання відповідей на запити, що подаються відділом.

Постійна робота щодо уточнення персональних даних виборців, місця їх реєстрації, підтвердження факту смерті, уточнення постійної нездатності пересуватись самостійно, прибуття та вибуття виборців з території дислокації військової частини призвела до налагодження 100 % зворотнього зв’язку з суб’єктами подання відомостей.

Ефективна співпраця з суб'єктами подання відомостей про виборців за десять місяців 2020 року, не зважаючи на карантин, дала змогу опрацювати       8 615 записів відомостей періодичного поновлення бази даних Реєстру.

Під час візуального контролю повноти та коректності персональних даних Реєстру з ініціативи відділу в автоматизованій інформаційно-телекомунікаційній системі «Державний реєстр виборців» було проведено  645 змін, що стосується уточнення ідентифікаційних даних  виборців.

З початку  2020 року робота відділу було спрямовано на підготовку місцевих виборів в Україні 25 жовтня 2020 року.

1 січня 2020 року набрав чинності Виборчий Кодекс України, який передбачає створення єдиної уніфікованої правової основи для підготовки і проведення виборів в Україні відповідно до Конституції. У зв’язку з цим було внесено зміни до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства, у тому числі до закону України «Про Державний реєстр виборців».

Службою розпорядника Реєстру постійно оновлюється програмне забезпечення в автоматизованій інформаційно-телекомунікаційнній системі  «Державний реєстр виборців». Нововведення стосуються змін в законодавстві України та в спрощенні процедури обробки звернень виборців до органів Реєстру. Так Центральною виборчою комісією було впроваджено електронні сервіси, які дозволяють виборцям подавати заяви до відділів ведення реєстру через мережу «Інтернет».

 В свою чергу, відділом всі зміни було освоєно та застосовано на практиці, в повному обсязі, що в свою чергу призвело до покращення функціонування Державного реєстру виборців, зокрема опрацювання:

  • звернень  щодо включення до Реєстру;
  • звернень  про внесення змін до ідентифікаційних персональних

даних;

  • звернень  щодо зміни виборчої адреси;
  • звернень  про внесення змін до відомостей про постійну нездатність

пересуватися самостійно;

  • звернень  щодо неправильностей у Реєстрі стосовно іншої особи;
  • запитів  щодо змісту персональних даних;
  • запитів  щодо виборців за власною виборчою адресою.

Враховуючи ситуацію із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 можливість подавати такі заяви, використовуючи Інтернет є дуже актуальним.

У звітному періоді виконано роботу по звірці адрес виборчих дільниць в автоматизованій інформаційно-телекомунікаційної системі «Державний реєстр виборців» та внесено відомості щодо планів-схем приміщень для голосування, які на теперішній час є у вільному доступі на офіційному сайті Державного реєстру виборців.

За час існування Державного реєстру виборців в різних регіонах України відбулось більше двох тисяч виборів та референдумів різних рівнів. Звичайно всі вибори та референдуми мають свої особливості, але перед кожними з них були задіяні значні матеріальні та людські ресурси, здійснювались відповідні організаційні заходи щодо належної їх підготовки і проведення.

Так в жовтні місяці відділом проводилася робота щодо уточнення списків виборців для участі в голосуванні  25 жовтня 2020 року на місцевих виборах що відбудуться в Україні. Проводилась інформаційно-роз’яснювальна робота з членами дільничних виборчих комісій щодо роботи з попередніми та уточне-ними списками виборців та опрацювання звернень виборців, що звертались безпосередньо в дільничні виборчі комісії.

Значна увага приділялась роботі з виборцями, як особисто, так і через засоби масової інформації, мережу Інтернет та програмний ресурс "Особистий кабінет виборця".

Для виборців на офіційному вебсайті виконкому Саксаганської районної у місті ради розміщені оголошення, інформація щодо діяльності відділу ведення Державного реєстру виборців, статистичні дані про кількість виборців Саксаганського району.

Тільки з початку 2020 року на офіційному вебсайті виконкому було розміщено понад 40 інформацій, щодо відображення важливих аспектів з підготовки місцевих виборів в Україні 2020 року.

Саксаганський район є найбільшим по чисельності виборців районом у місті та станом на 01 жовтня 2020 року нараховує 103 213 виборців, в тому числі: ті, що мають виборчу адресу - 99 194  виборець; без виборчої адреси (вибули) -  4 431 виборця. На території району на 129 вулицях нараховується 4 283 будинків.

Час плине нестримно і зупинити його неможливо, як неможливо зупинити глобалізацію та актуалізацію програмних ресурсів автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи «Державний реєстр виборців».  Практичні аспекти застосування новітніх програмних ресурсів, налагодження тісної співпраці з суб’єктами подання відомостей, проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення забезпечують повноту та достовірність даних бази даних Реєстру, що в свою чергу стане підґрунтям для формування якісних списків виборців, під час проведення виборів чи референдумів.