Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

76-та річниця вигнання нацистів з України

28 жовтня вся наша країна відзначає одну з найбільш значущих дат в своїй історії – 76-ту річницю вигнання нацистів з України.

Саме цього дня у далекому 1944 році відбулося остаточне вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників за межі сучасної України й покладено край поневоленню території нашої держави нацистами.

Довгим, тернистим і вкрай кровопролитним був шлях визволення українських земель, адже майже 2 роки тривала битва за визволення України: від 18 грудня 1942 року до 28 жовтня 1944 року.

З метою відзначення 76-ої річниці вигнання нацистів з України та вшанування всіх визволителів, які не шкодували свого життя заради миру на рідній землі, в Саксаганському районі відбулися урочисті покладання квітів керівництвом виконкому районної у місті ради:

- біля братської могили 272 радянських воїнів, які загинули при визволенні м. Кривого Рогу 22 лютого 1944 р. та 7 комсомольців-підпільників, розстріляних у вересні 1943 р. (просп. Героїв-підпільників, 54а);

- біля пам'ятника 118 робітникам і службовцям рудоуправління імені Кірова, які загинули у роки Великої Вітчизняної війни (вул. Володимира Великого, 14).

У заходах взяли участь: голова Саксаганської районної організації ветеранів міста Кривого Рогу Валентина Майстренко, голова районної у місті ради Валерій Беззубченко, заступник голови районної у місті ради Ігор Криворотній, радник голови районної у місті ради Світлана Скляр, генеральний директор товариства з обмеженою відповідальністю «Метінвест - Криворізький ремонтно-механічний завод» Микола Гончаренко та представники трудових колективів району.

Учасники заходів хвилиною мовчання вшанували світлу пам'ять героїв та поклали квіти до пам’ятників визволителям, які своєю хоробрістю, героїзмом і любов’ю до Батьківщини відстояли рідну землю та віддали своє життя в ім’я свободи майбутніх поколінь.