Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Зареєструвати дорослого у помешканні без згоди співвласників – неможливо

Згідно з Правилами реєстрації місця проживання, затвердженими Постановою КМУ від 02.03.2016 № 207, у разі, коли за реєстрацією місця проживання звернулась особа у якої відсутні документи, які підтверджують її право власності на житло, реєстрація місця проживання здійснюється за згодою  власника (співвласників) житла.

У випадках, коли житло перебуває у спільній  власності для реєстрації місця проживання вимагається згода всіх співвласників нерухомого майна. Якщо власників квартири декілька, реєстрація місця проживання  третьої особи здійснюється за згодою всіх власників/співвласників даного житла.

Якщо один з власників, помер і знятий з реєстрації місця проживання то зареєструвати місце проживання  третьої особи  буде неможливо, навіть  якщо він помер, скажімо, 10 років тому. Адже з'явилися не всі власникиспіввласники житла! Свідоцтво про смерть не допоможе, адже за померлою людиною зберігається право власності на дане житло. І невідомо, хто тепер має право на успадкування частини власності померлої особи. Спадкоємець цього власника, який також є співвласником цієї квартири, не уповноважений давати згоду на реєстрацію іншої особи за даною адресою.

Тобто, у разі відсутності окремого договору про порядок володіння та користування спільним майном (обов'язковою умовою якого є його нотаріальне посвідчення) або рішення суду про порядок володіння та користування конкретними частинами майна, чи у договорі про відчуження одним з учасників спільної власності не зазначено порядку володіння та користування конкретними його частинами, для реєстрації місця проживання осіб, які не є співвласниками житла, необхідна згода всіх співвласників житла.