Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Від роду до роду слався, Україно!

Лунає пісня солов’їна

І вітер віє степовий.

МОЯ СОБОРНА УКРАЇНА

Знов зустрічає день новий

В історії становлення незалежності і соборності України, особливе місце займає день 22 січня 1919 року, коли Директорія Української Народної Республіки проголосила Злуку всіх українських земель в єдину Українську державу. Саме цей день з’єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Українською Народною Республікою прийнято відзначати як свято - День Соборності України.

З метою виховання в учнів високої патріотичної самосвідомості,  гордості за свою державу, 22 січня 2020 року в закладах загальної середньої освіти району проведено різноманітні тематичні заходи.

Учні КЗШ № 31 взяли активну участь в оформленні тематичної виставки «З Україною в серці», учні старших класів стали слухачами усного відеолекторію «Славетний день в історії України». Молодші класи прослухали загальні відомості про історичні подіїї того часу. Школяри підготували читання віршів на тему «Любов до рідної землі плекаймо в собі із дитинства…». Пролунали високопатріотичні вірші В. Сосюри «Любіть Україну!», «Сад», «Я України син»та інші. Кожної перерви учні 5-9 класів виконували флешмоб «З Україною в серці!», при цьому приєднатися до танцю мали змогу всі охочі.

У актовій залі КНВК № 35 «Імпульс» учні 8-х класів стали учасниками  свята «Схід і Захід – разом назавжди», а для учнів 9-х класів було організовано бліц-кафе «День Соборності». Діти iз вдячністю пригадали тих героїв, якi боролися за об’єднання усiх нацiонально-демократичних сил українства, хто словом i ділом намагався вiдродити незалежну Соборну Українську державу.

Цього ж дня учасники освітнього процесу КЗШ № 122 вилаштувавшись «живим ланцюжком», який символізує єдність нашої держави, із рук у руки передавали   власноруч виготовлену шкатулочку з листами та малюнками, які  будуть передані  захисникам України в зону проведення ООС. Наступним етапом урочистостей стало колективне створення панно, де на карті України    діти, батьки, учителі  ставили жовто-блакитні відбитки своїх долонь.  У школі панувала тепла родинна атмосфера єдності та позитиву.

Учні КЗШ № 43 також долучилися до відзначення цього свята. Під час тематичних виховних годин дізналися про історію свята, про важливість подій, які відбувалися більше ста років тому. Переглянули відео розповіді учасників про найбільший "живий" ланцюг та ставлення людей до таких заходів. На згадку про важливість єдності нації учні створили плакат, об'єднавши різні території України в єдине, неподільне ціле.

Проведені заходи подарували молодому поколінню розуміння того, що лише в єдності дій та соборності душ можна досягти величної мети – побудови духовно багатої, вільної та демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки.

Соборність – це символ. Символ боротьби за волю. Порозуміння між людьми. І часточка надії і віри у майбутнє.