Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Як зареєструвати своє місце проживання у дачному (садовому) будинку?

На підставі Закону № 1673-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо переведення садових і дачних будинків у жилі будинки  та реєстрації в них місця проживання.»:

Садовий будинок – це будова літнього (садового) використання, що в питаннях норми забудови, інженерного устаткування та зовнішніх конструкцій не відповідає нормам житлового будинку.

Дачний будинок – будинок, який використовується протягом року з метою позаміського відпочинку.

Для отримання можливості реєстрації місця проживання у будинку, його статус необхідно спочатку змінити з дачного (садового) на жилий.

Для застосування механізму переведення дачних і садових будинків у жилі будинки, необхідною передумовою є їх відповідність будівельним нормам. При цьому, земельні ділянки, на яких вони розташовані, повинні змінити цільове призначення землі на цільове призначення «для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд». Разом із заявою про переведення дачного чи садового будинку у жилий будинок, громадянин, який є його власником, або уповноважена ним особа подає до виконавчого органу місцевої ради звіт про проведення технічного огляду дачного чи садового будинку з висновком про його відповідність державним будівельним нормам і на підставі цього приймається рішення про переведення будинку у жилий.

Після проведення вказаної процедури, садовому або дачному будинку присвоюється статус житлового. Надалі власнику необхідно з рішенням про переведення звернутися до виконавчого комітету Криворізької міської ради, Центру адміністративних послуг «Віза» чи його територіальних підрозділів розташованих у кожному районі міста для внесення відповідних змін до записі до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Таким чином, переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки, створює належні умови для реалізації громадянами права на вільний вибір місця проживання.

Після проходження процедури переведення дачних чи садових будинків у житлові та реєстрації їх у Державному реєстру речових право на нерухоме майно, можливо буде звернутися до відповідного відділу реєстрації місця проживання та зареєструвати своє місце проживання.