Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Спалення опалого листя призводить до викиду у атмосферне повітря отруйних речовин

   У більшості мешканців міста, у тому числі і Саксаганського району, осіння пора асоціюється з золотавим опалим листям, ледь помітним запахом диму від розведених вогнищ. На жаль, спалення непотрібного пожовклого сухого листя або залишків сухої рослинності стало «добрим» господарським звичаєм. Проте рідко хто замислюється про шкоду, яку може заподіяти спалення таких вогнищ з опалого листя, про значні отруйні викиди, які потрапляють в атмосферне повітря з димом.

   Звичайно, найбільш економний вихід – спалити зібране опале листя, проте він не є екологічно виваженим та раціональним. Спалення опалого листя призводить до викиду у атмосферне повітря отруйних речовин, його забруднення, що як результат призводить до виникнення проблем із здоров’ям мешканців міста. Відкрите спалювання сухого листя вивільнює у навколишнє природне середовище незначні часточки твердих згорілих речовин та вуглеводні, в яких містяться отруйні, подразнюючі речовини та канцерогенні компоненти. Дим від спаленого листя містить окис вуглецю. Проте найбільше має насторожувати саме той факт, що цими шкідливими речовинами дихаємо ми з вами та наші діти!

   Варто також нагадати, що, на перший погляд, безпечне вогнище може спричинити значну пожежу та завдати непоправної шкоди.

   Відповідно до п. 11.6 Правил благоустрою у місті Кривому Розі, затверджених рішенням міської ради від 22. 06. 2011 № 448, спалювання всіх видів відходів та вторинної сировини, у тому числі і опалого листя,  на території міста забороняється. Нагадуємо, що порушення даної норми призводить до виникнення персональної адміністративної відповідальності.

 
   На теперішній час проблемним залишається питання погіршення екологічного стану міста внаслідок спалення опалого листя, залишків сухої рослинності, твердих побутових відходів, які є джерелом виникнення пожеж та забруднення атмосферного повітря. Відповідно до п. 11.6 Правил благоустрою у місті Кривому Розі, затверджених рішенням міськради від 22.06.2011 № 448, спалювання всіх видів відходів та вторинної сировини на території міста забороняється. 
   З метою недопущення забруднення атмосферного повітря через горіння листя, сухої рослинності, сміття, попереджуємо кожного про виникнення персональної адміністративної відповідальності за порушення природоохоронного законодавства. Якщо ви стали свідком скоєння такого правопорушення просимо невідкладно інформувати відповідального працівника виконкому Саксаганської районної у місті ради з даного питання – спеціаліста відділу житлово-комунального господарства Тіщенка М. І. за телефоном 64-34-54.