Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів

В Україні через збройний конфлікт на Сході України та анексію Автономної Республіки Крим виникла критична ситуація із забезпеченням прав людини, у тому числі й дітей. Держава вживає всіх необхідних заходів для забезпечення захисту дітей, які перебувають у зоні воєнних дій і збройних конфліктів, дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, догляду за ними та возз’єднання їх із членами сім’ї. На сьогоднішній день статтею 1 ЗУ «Про охорону дитинства» визначена нова категорія дітей – «дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. З метою впровадження ефективної підтримки таких дітей, визначено порядок надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Право на отримання статусу має дитина, а також особа, яка під час здійснення антитерористичної операції не досягла 18 років (повноліття), які внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів:

1) отримали поранення, контузію, каліцтво;

2) зазнали фізичного, сексуального насильства;

3) були викрадені або незаконно вивезені за межі України;

4) залучалися до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань;

5) незаконно утримувалися, у тому числі в полоні;

6) зазнали психологічного насильства (психологічні травми, отримані внаслідок загибелі одного з батьків).

Статус надається органом опіки та піклування за місцем реєстрації проживання дитини як внутрішньо переміщеної особи, або за місцем перебування дитини в населеному пункті, на території якого здійснювалася антитерористична операція, або за місцем виявлення такої дитини.

Для отримання більш детальної інформації та переліку необхідних документів для отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів звертайтеся за адресою: вул. Володимира Вели-кого, буд. 32, каб 110, 111, тел. 94-82-08, служба у справах дітей виконкому Саксаганської районної у місті ради.