Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

На захисті прав дітей!

             Де і коли починається збудування сильної, успішної держави? Мабуть з дитячого садочку!

         Держава, в якій приділяється належна увага зростанню та вихованню найменших членів суспільства — подбала про своє майбутнє у повній мірі!

         Охорона дитинства в Україні — стратегічний загальнонаціональний пріоритет. Основними засадами державної політики у цій сфері є забезпечення реалізації прав дитини на життя, охорону здоров'я, освіту, соціальний захист та всебічний розвиток.

          Всі діти на території України, незалежно від раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, мають рівні права і свободи забезпечені чинним законодавством.

        Держава гарантує всім дітям рівний доступ до безоплатної юридичної допомоги, необхідної для забезпечення захисту їх прав.

         Захист прав найменших саксаганців здійснює комісія з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Саксаганської районної у місті ради.

         Комісія у своїй діяльності керується Конституцією України, державними кодексами та законами. Основним завданням комісії є сприяння забезпеченню реалізації прав дитини на життя, охорону здоров'я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток.

         Очолює комісію голова Саксаганської районної у місті ради. До складу комісії на громадських засадах входять керівники структурних підрозділів районної у місті ради, центрів соціальних служб, заступники керівників органів Національної поліції (органів ювенальної превенції) та Мін’юсту, а також працівник служби у справах дітей, який виконує обов'язки секретаря комісії.

          У Саксаганському районі засідання комісії проводяться двічі на місяць. Важливість функціонування такого органу зрозуміла з переліку питань, які держава доручає розглядати комісії. Це, зокрема, реєстрація народження дитини, батьки якої невідомі; позбавлення та поновлення батьківських прав; вирішення спорів між батьками щодо визначення або зміни прізвища та імені дитини, її місця проживання; участь одного з батьків у вихованні дитини; встановлення і припинення опіки, піклування та утримання і виховання дітей у сім'ях опікунів; збереження за дітьми майна, право власності на яке або право користування яким вони мають; розгляд звернень дітей щодо неналежного виконання батьками, опікунами, піклувальниками обов'язків з виховання або щодо зловживання ними своїми правами; інші питання, пов'язані із захистом прав дітей.

         Слід зауважити, що жодний правочин, який стосується майна дітей, не може бути здійсненим на території України без дозволу органу опіки та піклування. В основу надання такого дозволу лягає висновок вищезазначеної комісії.

         Секретарем комісії за телефоном (0564) 94-82-08 або щопонеділка з 9:00 до 12:30 за адресою: вул. Володимира Великого, 32 у будівлі Виконкому Саксаганської районної у місті ради, здійснюється прийом громадян для надання роз'яснень та консультацій сім'ям, які планують продати, купити чи подарувати рухоме і нерухоме майно, право власності на яке або право користування яким мають діти; щодо визначення порядку зустрічей з дитиною одного з батьків, який проживає окремо від дитини, тощо.

          Пам'ятаймо, що незнання законів не звільняє від відповідальності за їх порушення!