Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Як зберегти тепло в оселі та заощадити кошти?

1. Найперше, що радять фахівці – розмістити в середині приміщення на стіні за батареєю теплові екрани. Тепло буде відбиватись і надходити в кімнату. Для цього потрібно на ДСП наклеїти фольгу. Дослідження показали, що лише один такий крок допоможе підвищити температуру повітря на два градуси. Тепловіддача зросте до 20%, а витрати на опалення зменшаться до 4 %.

2. Батарею варто пофарбувати в темний колір. Доведено, що коричневий колір віддає до 10% більше тепла.

3. Вікна потрібно замінити на склопакети з тепло-та шумоізолюючими властивостями. Якщо вікна старі – шпари в них треба заклеїти спеціальною стрічкою. В дверях також. Це підвищить температуру в приміщенні на 3-4 градуси.

4. Якщо штори закривають радіатори – гріється об’єм вікна, а не кімнати. Ви втрачаєте до 20% тепла радіатора. Взимку штори повинні бути такої довжини, щоб закривали вікна, але не радіатори.

5. Варто щільно зачиняти двері в кімнат і квартирі.

6. Утеплюйте стіни ззовні. Сучасні технології і матеріали дозволяють якісно утеплити стіни та інші частини будинку, зменшуючи його тепловіддачу і тим самим зменшити витрати на обігрів приміщень.

За словами координатора енергетичної програми Національного екологічного центру України Артура Денисенка, через неефективне використання енергії в житловому фонді, кожна родина щороку втрачає більше 2,5 тис. грн.

«Якщо збережені кошти щорічно вкладати в банк, то через 10 років буде більше 65 тис грн. Енергозбереження – це не тільки довкілля, а й заощадження власних коштів, які можна використати на туризм, освіту та розваги», – сказав Артур Денисенко.