Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Звітуємо територіальній громаді: відділ розвитку підприємництва

Відділ розвитку підприємництва повідомляє.

Робота відділу розвитку підприємництва виконкому районної у місті ради направлена на виконання функціональних повноважень, спрямованих на розвиток споживчого ринку, забезпечення реалізації державної політики у сфері розвитку підприємництва та захисту прав споживачів, запобігання тіньовим процесам у підприємництві, соціально-економічний і правовий захист працюючих у сфері малого та середнього бізнесу.

На сьогоднішній день у Саксаганському районі зареєстровано майже десять тисяч приватних підприємців, які здійснюють діяльність у сфері торговельного обслуговування, ресторанного господарства, надання послуг та виконання робіт для населення.

За інформацією Криворізької північної об’єднаної державної податкової інспекції ГУ ДПС у Дніпропетровській області за січень-вересень 2020 року до бюджету надійшло 59833,6  тис. грн. єдиного податку.

Найвагомішим джерелом поповнення загального фонду міського бюджету є акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання підакцизної групи товарів. Так, за січень-вересень 2020 року надходження цього податку склали 28586,5 тис. грн. при плані 26368,9 тис. грн. Планові показники виконано на 108,4%.

З метою формування позитивного іміджу підприємництва, з нагоди Дня працівників житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення, в березні поточного року Почесною Грамотою виконкому міської ради відзначено: ФОП Гришу В.В. - керівника салону краси «Майстер-Класс», ФОП Землянуху Л.М. - керівника ательє з пошиття та ремонту одягу, ФОП Черняк І.П. - керівника фотостудії «Фуджи Стиль»; Грамотою виконкому міської ради - керівника студії з надання фотопослуг ФОП Холявка Ю.В.

10 кращих працівників сфери побутового обслуговування населення району за вагомі трудові здобутки, високий професіоналізм, сумлінну працю у сфері побуту відзначено Грамотами  районного рівня з нагоди Дня працівників житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення.

За результатами міського конкурсу-рейтингу серед суб’єктів господарювання у 2020 році переможцями стали: ФОП Заблоцький Р.Р. - у номінації «Партнерська стабільність»; Яцковська І.В. - директор ТОВ «Студія Дизайну «Акцент», ФОП Потапова І.А. - у номінації «Бізнес-леді року»; Діжур А.П. - директор ТОВ «Медіком Кривбас» - у номінації «Соціальна надійність»; ФОП Нестеров А.С. - у номінації «Благодійні ініціативи».

З метою вивчення думки членів територіальної громади міста про стан регуляторної політики у сфері господарської діяльності виконкомом районної у місті ради щоквартально проводиться опитування 150 суб’єктів господарювання. Для вивчення стану взаємодії бізнесу і влади, дослідження бізнес-клімату на території району, визначення законодавчих перешкод, що заважають розвитку бізнесу, щоквартально проводиться анонімне анкетування 150 суб’єктів підприємницької діяльності, які приймають участь у нарадах, семінарах. Аналіз результатів анкетувань надається до управління розвитку підприємництва виконкому Криворізької міської ради.    

Для підвищення рівня інформаційної обізнаності суб’єктів господарювання щодо ведення бізнесу в мережі Інтернет на вебсайті виконкому районної у місті ради та в єдиній електронній системі інформаційного зв’язку «Криворізький ресурсний центр» розміщується актуальна інформація з питань розвитку підприємництва.

Станом на 01.09.2020 вебсайтом скористалося 72000 відвідувачів. Впровадження зазначеної системи інформаційного зв’язку сприяє якісно новому рівню інформаційного забезпечення підприємців та громадян, поліпшенню якості надання послуг шляхом оптимізації їх доступу до інформаційних ресурсів, необхідних для здійснення підприємницької діяльності.

В районі функціонує близько 1,5 тисячі об'єктів різноманітних сфер господарювання, в тому числі 405 об'єктів роздрібної торгівлі, 62 - оптової торгівлі, 468-побутової сфери, 70 об’єктів дрібно-роздрібної торговельної мережі, 56 аптек, 11 аптечних пунктів, 51 об'єкт ресторанного сервісу, три стаціонарних ринки та функціонує  28 супер- та гіпермаркетів, 10 підприємств-товаровиробників продуктів харчування, якими за І півріччя 2020 року вироблено понад 1,4 тис. тон  продукції на суму майже 13,3 млн. грн.

На підприємствах виробляється більше 400 найменувань продукції, у т.ч.: хліб, хлібобулочні, кондитерські вироби,  майонез, гірчиця. Вони є постійними активними учасниками обласних і міських конкурсів, ярмарків.

Соціальна відповідальність підприємців Саксаганського району постійно сконцентрована на захисті малозабезпечених верств населення, інвалідів війни, дітей-інвалідів та онкохворих дітей.

Дванадцятий рік поспіль в місті функціонує муніципальний проєкт «Найкраще-дітям» для сімей, в яких виховуються діти-інваліди та онкохворі діти. В об'єктах бізнесу надається соціальний дисконт від 3% до 20% знижки від роздрібної ціни на ліки, продовольчі та непродовольчі товари (дитячі, канцелярські товари, шкільне приладдя, побутова хімія, книги, тощо),  послуги (медичні, перукарські, з ремонту одягу та взуття, побутової техніки).    

Учасниками зазначеного проєкту є 37 суб'єктів господарювання Саксаганського району. Станом на 01 вересня  2020 року в районі послугами, які надаються у рамках муніципального проєкту «Найкраще-дітям» користується 712 сімей. Особливим попитом користуються товари аптеки ФОП Стратенчук В.М., магазинів «Єва» ТОВ «Руш», «Простор» ТОВ «Стиль Д», мережа об’єктів  ПАТ «Криворізький міський молокозавод № 1», гіпермаркету «Епіцентр» ТОВ «Епіцентр К» та інші.

У рамках соціального проєкту «Зігріємо турботою ветерана» 19 інвалідів та учасників бойових дій Великої Вітчизняної війни отримали соціальні картки потреб щодо забезпечення продовольчими наборами, медичними та побутовими послугами, тонометрами; дисконту у придбанні ліків, тощо.

У районі збережено торговельну мережу з обслуговування інвалідів війни, послугами якої на теперішній час користуються 182 особи вищеназваної категорії, які  мають можливість придбати хліб за попередньо погодженою ціною 5,0 грн. за буханець та 19 осіб з числа постільнохворих отримують безкоштовне молоко. 

Суб’єкти господарювання Саксаганського району, які надають послуги у сфері розваг та відпочинку, є активними учасниками соціального муніципального проєкту «Кривий Ріг - місто дитячих розваг». В рамках проєкту сімома суб’єктами господарювання організовано дітям соціальної категорії віком до 12 років відвідування стаціонарних та пересувних атракціонів району.

В рамках соціального муніципального проєкту «Підприємницький воркшоп» суб’єктами господарювання сфери побуту району надається можливість відвідування один раз на місяць  дітьми та молоддю майстер-класів.

За  ініціативою суб’єктів господарювання з 2018 року в місті запроваджено муніципальний проєкт «Криворізька гостинність», що полягає в наданні в об’єктах бізнесу за спеціальними картками для постійних споживачів туристичних послуг дисконту для придбання товарів і отримання послуг.

Учасниками зазначеного проєкту є 10 суб’єктів господарювання району сфери розваг та відпочинку, побуту, ресторанного сервісу. У рамках проєкту розповсюджуються через готелі міста «Картки гостинності» для гостей Кривого Рогу, за якою вони мають можливість отримувати дисконт в об’єктах бізнесу.

Два роки поспіль у рамках соціального проєкту «Кіно без віку» суб’єктами господарювання сфери розваг та відпочинку району надається можливість відвідування людьми похилого віку кінотеатрів.

В місті активно продовжує діяти муніципальний проєкт «Марка якості «Криворіжжя», дія якого спрямована на задоволення попиту населення у високоякісних продуктах харчування місцевих виробників з натуральної сировини. Учасниками проєкту є: кондитерський  цех  торговельної марки  «Ідеал» ФОП  Плахтієнко В.Т. та кондитерський дім «БоН АсортІ»  ФОП Бондаренко А.М., ПП «ЗВГ», ФОП Нестеров А.С., з представленою продукцією підприємств.

Для подальшого розвитку муніципальних проєктів у виконкомі районної у місті ради постійно проводиться інформаційно-роз'яснювальна робота щодо залучення суб’єктів господарювання малого та середнього бізнесу району до участі у проєктах.

З метою впорядкування роботи ринків району спеціалістом з питань захисту прав споживачів з початку 2020 року спільно з інспекторами Саксаганського відділення поліції КВП Головного управління Національної поліції України в Дніпропетровській області здійснено 14 обстежень ринків району щодо дотримання Правил торгівлі на ринках. Порушення, виявлені під час проведення обстежень, були усунені у встановлені терміни.

Під час проведення обстежень ринків спеціалістом з питань захисту прав споживачів відділу розвитку підприємництва проводиться інформаційно- роз’яснювальна робота із суб’єктами господарювання з питань дотримання ними вимог чинного законодавства у сфері захисту прав споживачів.

Одним із напрямків роботи відділу є: забезпечення в межах повноважень, наданих органам місцевого самоврядування, контролю за дотриманням суб'єктами господарювання вимог законодавства про захист прав споживачів, поширення споживчих знань та інформування про стан захисту прав споживачів товарів (робіт, послуг) населення міста.

Станом на 01.09.2020 відділом розвитку підприємництва розглянуто 171 звернення з питань, що входять до компетенції відділу, у тому числі 64 громадянина звернулись на особистий прийом з питань захисту прав споживачів. При  розгляді звернень  споживачам станом на 01.09.2020 повернуто кошти за придбані неякісні товари у сумі майже 15,0 тис. грн., замінено товарів на суму 30,0 тис. грн., відремонтовано товарів на суму 8,0 тис. грн.

Згідно з планом проведення тематичних обстежень з питань дотримання вимог Закону України «Про захист прав споживачів» з початку року обстежено 127 об’єктів бізнесу. Порушення, виявлені під час проведення обстежень об’єктів бізнесу, які займаються реалізацією продовольчих та непродовольчих товарів були усунені у встановлені терміни. З суб’єктами господарювання проведено адресну роз’яснювальну роботу та рекомендовано забезпечити дотримання вимог чинного законодавства щодо захисту прав споживачів, надано інформаційну допомогу щодо оформлення куточка споживача.

Районною робочою групою з питань функціонування об’єктів бізнесу за напрямком діяльності з питань обігу алкогольних напоїв і тютюнових виробів відповідно до затвердженого графіка протягом січня-вересня 2020 року  проведено близько 20 рейдів за участю представників відділу розвитку підприємництва, служби у справах дітей, інспекторів Саксаганського відділення поліції КВП ГУ Національної поліції в Дніпропетровській області, обстежено 53 об’єкта бізнесу з питань встановлення фактів продажу алкогольних, слабоалкогольних напоїв, пива, тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років.

З метою усунення виявлених порушень чинного законодавства у сфері обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів в об’єктах бізнесу з початку 2020 року виконкомом районної у місті ради направлено до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області  три листа стосовно семи об’єктів бізнесу, до Саксаганського відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції у Дніпропетровській області - чотири листа стосовно чотирьох об’єктів бізнесу, до Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції у Дніпропетровській області - один лист стосовно одного об’єкта бізнесу.

В об’єктах торгівлі, в яких здійснюється реалізація алкогольної, тютюнової продукції та пива розміщено інформаційні таблички щодо функціонування телефону «гарячої лінії» для інформування про факти продажу пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів неповнолітнім в об'єктах торгівлі.  Інформацію про функціонування телефону «гарячої лінії» розміщено на офіційному веб-сайті виконкому районної у місті ради. З початку 2020 року звернень на телефон «гарячої лінії» не надходило.

Станом на 01.09.2020 районною робочою групою з питань функціонування об’єктів бізнесу за напрямком легалізації трудових відносин у сфері підприємництва проведено інформаційно-роз'яснювальну роботу на 168 об’єктах бізнесу, легалізовано 70 найманих працівників, проведено чотири засідання робочої групи. В управлінні праці та соціального захисту населення функціонує «телефон довіри» для звернень громадян з питань легалізації відносин на ринку праці, за яким з початку 2020 року звернень громадян не надходило.

Для забезпечення благоустрою району протягом року відділ співпрацює з суб’єктами підприємницької діяльності району з питань утримання в належному стані об’єктів бізнесу та прилеглої до них території, створення нових квітників та газонів, куточків відпочинку.

На виконання доручення КМУ «Про проведення безстрокової Всеукраїнської кампанії щодо забезпечення чистоти і порядку в населених пунктах області» та акції «За чисте довкілля» протягом 2020 року відділом організовано проведення СПД району щотижневих заходів з благоустрою в межах акції «Чистий четвер». Постійно проводяться обстеження об'єктів на виявлення фактів порушення  ст. 152 КУпАП (порушення Правил благоустрою). З початку 2020 року складено сім адміністративних протоколів за наступні порушення: нерозчищення прилеглої території до об’єкта від снігу та льоду, сміття, опалого листя, самовільне встановлення торговельних лотків на об’єктах благоустрою (газон, тротуар, тощо). Протоколи про адміністративні право-порушення передано на  розгляд адміністративної комісії виконкому.

З метою запобігання випадкам незаконної торгівлі та ліквідації осередків стихійної торгівлі на території Саксаганського району виконкомом районної у місті ради з початку 2020 року до Саксаганського відділення поліції КВП ГУ НП України в Дніпропетровській області надіслано 14 листів та до Криворізького відділу поліції ГУ НП в Дніпропетровській області - шість листів з фотоматеріалами стосовно вжиття невідкладних дієвих заходів щодо ліквідації несанкціонованої торгівлі у районі.