Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Що необхідно знати про перебування іноземців на території України

Українська гостинність та краса природи все більше приваблює іноземців. Деякі мають бажання проживати на території України в короткостроковій перспективі, а деякі,  взагалі стають громадянами України.

Законними підставами перебування на території України іноземців та осіб без громадянства для реалізації своїх прав на свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні є підстави, встановлені Законом України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" або Законом України "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту".

Підстави для перебування на території України мають іноземці та особи без громадянства:

- яких визнано біженцями або яким надано притулок в Україні;

- яких визнано особами, що потребують додаткового захисту, або яким надано тимчасовий захист в Україні;

- які прибули для працевлаштування, для участі у реалізації міжнародних проектів;

- які прибули з метою проповідування релігійних віровчень, виконання релігійних обрядів чи іншої канонічної діяльності;

- які прибули для участі у діяльності філій, відділень, представництв та інших структурних осередків громадських (неурядових) організацій іноземних держав та які прибули для роботи у представництвах іноземних суб'єктів господарювання або представництвах іноземних банків;

- які прибули з метою навчання;

- які прибули з метою возз'єднання сім'ї з особами, які є громадянами України, або уклали шлюб з громадянами України. Також, ті, які в'їхали в Україну на інших законних підставах.

Іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, мають право вільно та безперешкодно за своїм бажанням пересуватися територією України у будь-якому напрямку, у будь-який спосіб, у будь-який час, крім обмежень, встановлених законодавством. Також, вони мають право на вибір житла, в якому вони бажають проживати.

Отже, іноземець чи особа без громадянства, який на законних підставах постійно або тимчасово проживає на території України, зобов’язані протягом 30 календарних днів після прибуття до нового місця проживання (перебування) задекларувати або зареєструвати його.

Однак, якщо подані документи є недійсними, або строк дії паспортного документа іноземця чи особи без громадянства, які на законних підставах проживають на території України, закінчився, орган реєстрації може відмовити у внесенні до реєстру територіальної громади інформації про задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) особи.

У зв’язку з припиненням підстав перебування на території України іноземець, особа без громадянства подає до органу реєстрації заяву про зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування). До заяви додається паспортний документ особи або довідка про звернення за захистом в Україні, у тому числі строк дії яких закінчився.

Усі необхідні консультації можливо отримати за телефонами:

(097) 768-48-83 та (0564) 94-82-15.

Також, цікаву та корисну інформацію Ви можете знайти на нашій сторінці на Facebook.