Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Йшли солдати рідну землю визволяти

Восени 1943 року, одночасно із запеклими боями на київському напрямку, розгортався  масштабний бій на підступах до Кривого Рогу. Розпочалася відома Нікопольсько-Криворізька операція зі звільнення двох великих промислових регіонів України. Боротьба криворізьких партизанів і підпільників проти нацистів злилася з наступальними діями частин 3-го Українського фронту. Всі разом вони завдали вирішального удару по семи ворожих дивізіях, які на той час розташовувались у місті.

За 31 місяць окупації фашисти розстріляли 7239 криворіжців, 2187 були заслані до концтаборів ворожої Німеччини. Проте навіть у найважчі часи Кривий Ріг не скорився: у місті діяли 14 підпільних груп та 2 партизанські загони, які постійно здійснювали диверсії, нищили ворожі ешелони з військовими та технікою.

У результаті проведення Нікопольсько-Криворізької операції, 22 лютого 1944 року наше місто було звільнене.

Більш докладно про всі ці факти, відомі і маловідомі, для користувачів бібліотеки-філіалу № 15 комунального закладу культури «Міська  дитяча  бібліотека» Криворізької міської ради, учнів ліцею № 64, в рамках історичного аспекту «Йшли солдати рідну землю визволяти» ми запросили старшого наукового співробітника Криворізького історико-краєзнавчого музею Євгенію Левченко. Діти з цікавістю слухали її розповідь, переглянули документальну хроніку, викладку книг, вшанували загиблих хвилиною мовчання. 

Велика подяка керівництву музею за цікаву, плідну співпрацю.