Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Переведення годинників на зимовий час

Наприкінці жовтня, як і зазвичай, українці переведуть стрілки годинників на зимовий час.

Перехід на літній і зимовий час регламентується постановою КМУ №509 від 13 травня 1996 року «Про порядок обчислення часу на території України». Зокрема, датою переходу на зимовий час в Україні є остання неділя жовтня.

Таким чином, переведення часу в 2020 році відбудеться у ніч з суботи, 24 жовтня, на неділю, 25 жовтня. Цієї ночі о 4:00 українці перемістять стрілки годинників на одну годину назад.

Хоча й більшість сучасних гаджетів запрограмовані на автоматичне переведення годинників, слід також зауважити, що на 25 жовтня в Україні заплановані чергові місцеві вибори, тому варто уважно стежити за часом.

Чому переводять стрілки годинників?

Традицію переводити годинники свого часу запровадили з метою економії електроенергії, щоб людина могла працювати, використовуючи менше штучного освітлення.

Перехід на літній і зимовий час здійснюється загалом у багатьох країнах світу, зокрема й в європейських державах. Таким чином, окремі країни підлаштовуються під зміну початку та закінчення світлового дня в різні сезони.

Який вплив переведення часу має на людей?

Перехід на зимовий час, як і на літній – непросте випробування для організму людини. Адже, звикнувши до одного режиму дня, й зокрема сну, багатьом людям складно швидко перелаштуватися на інший розпорядок.

Переведення годинників, зокрема, може викликати дратівливість, перепади настрою, а також депресію. А у людей, які страждають від серцево-судинних і хронічних хвороб, можуть загостритися проблеми зі здоров’ям.

Як полегшити перехід на зимовий час?

Медики та вчені, які займаються дослідженнями фізіологічного та психологічного стану людини, виробили ряд простих рекомендацій, як більш гармонійно адаптуватися до нових часових умов та відчувати себе більш комфортно. Уникайте фізичних та емоційних навантажень, вживайте більше овочів та фруктів, за декілька днів до переведення часу, лягайте спати на 15 хвилин раніше, мінімум за годину до сну відмовтеся від використання гаджетів. У перший тиждень переходу на новий час не завантажуйте себе додатковою роботою, це може спровокувати додатковий стрес для організму. Тож дотримуйтесь цих простих правил і вони допоможуть вам краще пережити перехід на літній час.