Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Спалювання листя та сухої рослинності ЗАБОРОНЕНО!!!

Традиційно восени люди збирають опале листя, суху рослинність та спалюють їх, не замислюючись над тим, якої шкоди це завдає здоров’ю та довкіллю.

Фахівці стверджують, що часто люди не надають ваги цьому питанню, а варто було б. Адже при їх тлінні виділяє чадний газ, який блокує постачання кисню до тканин організму, виділяється бензопірен, що може викликати у людини рак. З димом у повітря виходять діоксини - одні з найотрутніших для людини хімічних речовин. При спалюванні однієї тони рослинності, у повітря потрапляє близько 30 кілограмів шкідливих речовин та вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму і усе це потрапляє на нашу шкіру та в легені! Крім того у такому димі високий вміст сполук свинцю, ртуті, окису вуглецю, сірчистого ангідриду, сажі, оксиду азоту, вуглеводнів та інших важких металів.

За словами лікарів, таке спалювання виділяє отруйні гази, може бути джерелом алергії та впливає на імунну систему. В першу чергу, страждають люди похилого віку, діти та вагітні жінки. Також при згорянні виділяється вуглекислий газ та оксид азоту, що може викликати бронхоспазми, алергію, кашель, задуху.

До того ж, на присадибних ділянках рослини нерідко обробляють пестицидами, які також вивільнюються у повітря при згорянні рослинності, а ми, міські жителі, вже мешкаємо у середовищі з техногенним навантаженням, яке невпинно збільшується через вплив промислових підприємств.

Нагадуємо, що спалювання сухої рослинності, опалого листя та сміття є порушенням Законів України «Про охорону атмосферного повітря», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про благоустрій населених пунктів», а також Правил благоустрою в місті Кривому Розі, затверджених рішенням Криворізької міської ради від 21.10.2015 № 4038, відповідальність за які передбачена ст.ст. 77-1, 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, та карається накладенням штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 - 1360 грн.) і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 - 1700 грн.).

Якщо Ви стали свідком спалювання листя та сухої рослинності - телефонуйте до органів Національної поліції України за телефоном 102.

Будьте свідомими громадянами та дотримуйтесь діючих законів, норм і правил! При наведенні ладу біля своїх садиб, на городах, прибудинкових територіях намагайтеся не шкодити довкіллю, а отже і своєму здоров’ю та здоров’ю оточуючих.