Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Найголовніші державні свята

Говорять, що людина наповнюється тим, чим себе оточує. Українці славляться гостинністю, щирістю, могутністю духу, ми живемо в оточенні прекрасних краєвидів, тому і власну символіку створили за законами краси.

Державний прапор – офіційний символ, але для українців – це ще й  символ свободи і боротьби за незалежність. Синій та жовтий, як безхмарне мирне небо і достигле колосся – саме такий офіційний прапор отримала незалежна Україна 1992 року, але його історія почалася аж на сім століть раніше. Прапор Галицько-Волинського князівства мав синє тло, на якому зображувався жовтий лев, який підіймався на скелю. 

Дух свободи завжди витав над державою, але у 1991 році українці поставили крапку над цим питанням – Україна має бути незалежною!  23 серпня 1991 року група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор у зал Верховної Ради і цей стяг, як реліквія, урочисто зберігається під склом у музеї Верховної Ради України. Наступного дня, 24 серпня 1991 року, Україна проголосила омріяну незалежність, а 4 вересня цього ж року національний прапор було піднято над будинком парламенту.

Україна подолала багато перешкод на шляху державотворення.  Незалежність – це результат тисячолітньої боротьби українського народу за право мати свою державу, тому і відзначається День Незалежності як найголовніше свято нашої країни. 2020-ого року країна відзначатиме 29-у річницю незалежності України.

У період з 21.08.2020 по 26.08.2020 з метою відзначення державних свят закладами освіти району заплановано заходи, зокрема через медіаресурси. КЗШ № 68 підготувала інформаційні дайджести до Дня Державного Прапору України та 29-ї річниці незалежності України  для розміщення на офіційному сайті закладу та у соціальних мережах. У закладах дошкільної освіти будуть проведені он-лайн конкурси малюнків, декламування віршів «Кольори що дають надію» та тематичні заняття патріотичного виховання «Україна – моя Батьківщина». Учні та педагоги КСШ № 118 організували проведення челенджу "Ми жовто-блакитні" з нагоди святкування Дня Державного Прапора України, а до найголовнішого свята країни шкільна спільнота об’єднається в єдиному бажанні злагоди й добра, створивши «мегави-шиванку» – великий колаж, що буде створений із окремих робіт, виконаних учнями школи власноруч. Адже і досьогодні жителі інших країн світу асоціюють Україну та її громадян, у першу чергу, із національним одягом - вишиванкою. Це й не дивує, бо кожен використаний колір, кожен малюнок несе глибоке символічне значення.     

Закладами загальної середньої освіти району, зокрема і учнями КЗШ № 41,  заплановано покладання квітів до меморіальних дошок на честь бійців, які загинули під час виконання військового обов’язку в зоні проведення АТО на сході України та ООС у Донецькій і Луганській областях.

Наша держава пройшла тернистий шлях, але ми, українці, завжди з гідністю несли та будемо нести наш прапор вище неба! Сини і доньки України і зараз відстоюють територіальну цілісність і недоторканість держави з любов′ю  в серці та прапором у руках, барви якого символізують неосяжність небесного простору і шум морських хвиль, велич степів і тепло сонячного проміння... Україна – це ми! Творення історії Батьківщини, її сьогодення і майбутнього – обов’язок кожного з нас, всього народу.

Вітаємо усіх зі святами! Бажаємо, в першу чергу, мирного неба над рідною Україною, добробуту і злагоди в кожну родину, а кожній людині – міцного здоров’я та щастя!