Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

14 жовтня - Покрова Пресвятої Богородиці, День захисника України та День Українського козацтва

14 жовтня відзначається Покрова Пресвятої Богородиці – одне з найбільш шанованих свят Православної Церкви. Для України це свято є не лише церковним, в цей день ми також відзначаємо День захисника України та День Українського козацтва.

Існує багато традицій та прикмет, пов’язаних зі святом Покрова. «Покров накриває траву листом, землю – снігом, а дівчину – шлюбним вінком». В українських селах до сих пір дотримуються давньої народної традиції грати весілля після Покрова. До Покрова ж завершується період сватання та підготовки до весілля, який починається після Успіння (28 серпня).

З давніх-давен запорізькі козаки вважали Пресвяту Богородицю своєю заступницею і покровителькою, а ще вірили, що свята Покрова охороняє їх від ворогів. На честь Покрова Богородиці, вони навіть збудували церкву на Січі.    І, до речі, саме цього дня, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.

В житті ми часто спостерігаємо, як сьогодення перекликається з давніми традиціями. Саме тому, вже шостий рік поспіль, День захисника України ми відзначаємо 14 жовтня, як символ нерозривного зв’язку всіх поколінь захисників України, як пам’ять про тих, хто в різні часи захищав нашу землю від ворога і продовжує захищати її зараз, коли на Сході України йде боротьба за її незалежність і суверенітет.

У відповідності з Указом Президента від 2014 року, 14 жовтня є офіційним неробочим днем для українців. Цього року дата свята припадає на понеділок. Таким чином, вихідні на День захисника України цьогоріч триватимуть три дні - з 12 по 14 жовтня включно.

Долучитися до святкування Покрова Пресвятої Богородиці, мешканці нашого району зможуть відвідавши православні храми району, де 14 жовтня буде проведено традиційні богослужіння.

Тож, зустрічайте ще одне світле та чудове осіннє свято з радістю. Теплої та затишної вам осені!