Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Гріти «бізнес» котлом потрібно з дозволом!

          З метою економії на витратах виробництва та підтримки енергоефективних програм все більше суб’єктів господарювання переходять на альтернативні види опалення виробничих приміщень, встановлюючи твердопаливні котли. Разом з тим, установка такого виду обігріву вимагає від підприємця отримання відповідного дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

          Згідно зі статтею 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» громадяни України зобов’язані здійснювати діяльність з додержанням вимог екологічної безпеки, інших екологічних нормативів та лімітів використання природних ресурсів, не порушувати екологічні права і законні інтереси інших суб’єктів.

          Відповідно до норм чинного природоохоронного законодавства України експлуатація твердопаливних котлів (незалежно від їх потужності) для опалення приміщень, здійснюється суб’єктом господарювання лише за умов:

1) розробки матеріалів оцінки впливу на навколишнє середовище (ст. ст. 26-29, 51 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст. 23 Закону України «Про охорону атмосферного повітря»);

2) погодження з виконкомом міської ради Заяви про наміри (м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1; тел. 74-56-41) (ст. 23 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», ДБН А.2.2-1-2003);

3) отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря в департаменті екології та природних ресурсів Дніпропетровської державної обласної адміністрації (м. Дніпро, вул. Лабораторна, 69) (ст. 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», Постанова Кабінету Міністрів України від 13.03.2002 № 302 «Про затвердження Порядку проведення та оплати робіт, пов’язаних з видачею дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, обліку підприємств, установ, організацій та громадян-підприємців, які отримали такі дозволи»).

          Стаття 33 Закону України «Про атмосферне повітря» передбачає, що особи, винні у викидах забруднюючих речовин в атмосферне повітря без дозволу  спеціально уповноважених на те органів виконавчої влади, несуть відповідальність згідно з законом.