Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Рукавом махнув – дерево погнув

Чи потрібно напружувати розум та силу, якщо перед нами – стихія, яка живе власним законом? Увечері 02.07.2019 у місті Кривому Розі гарячий штиль змінив жахливий буревій та злива. Стихія, яка прокотилася нашим містом, завдала шкоди не лише приватним будинкам, але й комунальній власності.

Немає жодного закладу освіти в Саксаганському районі, який в тій чи іншій мірі не відчув на собі силу буревію. В 38 закладах освіти, що становить 63% від загальної кількості по району, руйнівна сила пошкодила комунальне майно, а це: і розбиті вікна, і зірвана або пошкоджена покрівля, і зламана огорожа, і зруйновані дитячі павільйони, і розірвані лінії комунікацій тощо. На територіях закладів зафіксовано 78 зламаних дерев, з яких 68 вирвано з корінням. Справжнім лідером серед яких стала тополя, що впала на будівлю дитячого садочку № 89, і лише якимось дивом не зруйнувала будівлю. Найвідчутніших ушкоджень покрівлі зазнали Криворізькі загальноосвітні школи №№ 17, 43, 68 та спеціалізовані школи №№ 70, 107. П’ять закладів освіти залишились без електроенергії.

Така ситуація потребувала миттєвого реагування, концентрації зусиль та чіткої координації. Протягом доби було відновлено електропостачання. На прибирання завалів дерев активно взявся персонал закладів, батьківська громада та опікунські ради, підприємства, установи та організації міста. На допомогу освітянам прийшли працівники служб надзвичайних ситуацій 14 ДПРЧ 3 ДПРЗ ГУ ДСНС у Дніпропетровській області, Державного воєнізованого гірничорятувального загону ДСНС України та бригада аварійно-рятувального загону спеціального призначення м. Дніпро, які протягом трьох днів ліквідували наслідки негоди.

На сьогодні ліквідовано 76 небезпечних ділянок, учинених поваленими деревами, відновлена життєдіяльність всіх закладів освіти. Але залишаються й проблемні місця в ряді закладів освіти, серед яких: навчально-виховний комплекс № 240, дошкільні навчальні заклади №№ 222, 300, 301, Криворізькі загальноосвітні школи №№ 17, 41, 68, 113, 124, Криворізькі спеціалізовані школи №№ 70, 107, 118. В цих закладах є потреба у спецтехніці, зокрема автовишки, крану-маніпулятору. Вивчається питання проведення капітальних ремонтів в КЗШ №№ 17, 68 та КСШ №№ 70, 107. Відділом освіти виконкому Саксаганської районної у місті ради укладено договори з ТОВ «Екоспецтранс» щодо залучення спецтехніки для завантаження та вивезення зламаних гілок та великогабаритних пеньків.

За попередніми підрахунками загальна сума збитків, яких зазнали заклади освіти району, становить 7 024 733 грн. З міського бюджету протягом липня-серпня заплановано отримання 5 600 000 грн. на проведення поточного та капітального ремонтів покрівель. Заклади дошкільної освіти вже отримали шифер для ремонту павільйонів.

Всі працюють над тим, щоб 1 вересня заклади освіти району змогли забезпечити безпечне перебування учасників освітнього процесу.