Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Реєстрація іноземних громадян в Україні

Зростання економіки України та економічна і туристична привабливість українських міст спричиняє наплив іноземців, які мають бажання проживати на теренах України в короткостроковій перспективі, а згодом і взагалі стають громадянами України.

Кожен має право на свободу пересування та вільний вибір місця проживання, проте переміщення особи, не залежно від того, громадянином якої держави вона є, повинне супроводжуватися певною документацією для блага цієї ж особи та дотримання громадського порядку в країни, де вона перебуває.

Дуже часто люди гуглять «реєстрація іноземця», а мають на увазі різні речі. Одні мають на увазі: отримання посвідки на тимчасове проживання чи клопотання приймаючої сторони щодо оформлення іноземцю посвідки або ж дозвіл на використання праці іноземців, посвідки на постійне проживання, чи взагалі хочуть ознайомитись із правовим статусом іноземців та осіб без громадянства, які є візи в Україну, тощо, а інші - реєстрацію місця проживання.

Отже, якщо розглядати питання документування іноземця в Україні, тобто як спосіб легального проживання, то підстав є багато:

- реєстрація іноземця на постійне проживання в Україні шляхом отримання посвідки на постійне проживання. Найпоширенішими підставами для постійного проживання є народження іноземця чи його родичів (тато, мама, дід, баба) на території України або знаходження іноземця протягом двох років у шлюбі з громадянином України.;

- реєстрація іноземних громадян в Україні на тимчасове проживання шляхом отримання посвідки на тимчасове проживання. Тимчасове проживання може бути на підставі дозволу на працевлаштування, одруження з громадянином України у період до двох років, навчання іноземця в Україні чи волонтерської діяльності;

- реєстрація іноземця, який приїхав на підставі безвізового або візового режиму за паспортним документом, якщо термін перебування в Україні не перевищує 90 днів з дати в’їзду.

Перебування іноземців на території України регламентуються Законом України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» від 22 вересня 2011 року, Порядком продовження строку перебування та продовження або скорочення строку тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства на території України, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2012 року № 150.

Оформлення іноземцям та особам без громадянства посвідок на тимчасове або постійне проживання здійснюється територіальними органами або підрозділами Державної міграційної служби у порядку, передбаченому постановою Кабінету Міністрів України від 28 березня 2012 року № 251 «Про затвердження Порядку оформлення, виготовлення і видачі посвідки на постійне проживання та посвідки на тимчасове проживання і технічного опису їх бланків та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 грудня 2002 року № 1983».

На завершальному етапі, коли вже отримана посвідка тимчасового або постійного проживання іноземця чи особи без громадянства в Україні, стає питання реєстрації місця проживання.

Порядок реєстрації місця проживання іноземців регулюється Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», а також Правилами реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру.

Відповідно до п. 4 Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані протягом 30 календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання.

Згідно зі ст. 6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» та пунктом 18 Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру для реєстрації місця проживання особа або її представник подає органу реєстрації письмову заяву; документ, до якого вносяться відомості про місце проживання (посвідку на тимчасове або постійне проживання в Україні); документи, що підтверджують право на проживання в житлі (ордер, свідоцтво про право власності, договір найму (піднайму, оренди), рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання або інші документи) та квитанцію про сплату адміністративного збору.

Слід пам’ятати, що законодавством України встановлені особливі умови працевлаштування, в’їзду, проживання та реєстрації місця проживання іноземців в Україні.

Необхідно детально дотримуватися вимог законодавства щодо реєстрації місця проживання іноземців в Україні.

Оскільки, ст. 205 Кодексу України про адміністративне правопорушення вказує на те, що громадяни, які запросили в Україну іноземців чи осіб без громадянства і надали йому жилу площу можуть отримати попередження або штраф в розмірі від двадцяти до сорока неоподаткованих мінімумів громадян, якщо вчасно не приймуть заходів, щодо своєчасної реєстрації іноземців.

Також, згідно зі ст. 206 відповідальність у разі порушення встановленого Порядку надання нерезидентам України транспортних засобів, житла чи надання інших послуг тягне за собою накладання штрафу від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.