Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Долучитися до прекрасного!

Нарешті, довгоочікуваний ІІІ фестиваль козацької пісні творчо та яскраво салютував у парку Героїв 14 жовтня 2019 року. До свята готувалася численна кількість гуртів, колективів, хорів, ансамблів, окремих виконавців. І, нарешті, 14 жовтня ми всі зустрілися на прекрасному святі!

Відділ культури виконкому Саксаганської районної у місті ради, зокрема надання допомоги колегам у тематичному оформленні куреня, займався зустріччю творчих колективів з інших областей, а саме – учасників народного аматорського ансамблю «Ексампейя» (керівники Едуард, Тетяна Дикаренко), м. Кропивницький, Кіровоградська область. Головний спеціаліст відділу культури Яна Тропіна особисто супроводжувала артистів цілий день, займалася розміщенням артистів, організаційними питаннями щодо виступу автентичного колетиву, їхнього досугу, харчування тощо.

Спочатку гурт виступав як учасник фестивалю, а наприкінці свята – як гість. Неперевершений драйв, професіоналізм, український неповторний колорит і чудовий автентичний спів подарували учасники колективу «Ексампейя». Доречі, назва гурту походить від скіфського періоду. Нинішня Кіровоградська область називалася «Ексампей» – це був скіфський центр. До назви учасники колективу додали літеру «я», назвали гурт «Ексампейя».  Чому автентичні пісні? Бо це стародавній спів. Будь-яка автентичність визначає коріння і суть народу. Тобто учасники ансамблю «копали глибше», ніж народний спів. Творчість «Ексампейї» – це пісні, виткані з минулого. Учасники гурту їх записують із уст літніх жителів, зберігають, аранжують, а вже потім доносять до слухачів.

«Найстаршу пісню, яку ми виконуємо, близько чотирьохсот років. Це пісня «На вигоні» – вона з нашого центрального регіону, хоча зустрічається й у Вінницькій області. Є пісня «Туман яром» – вона теж дуже давня. У нашому репертуарі – пісні, які співали ще наші бабусі. Коли ми їх знаходимо, навіть самі бабусі нам кажуть: «Ми не знаємо, коли ця пісня з’явилася»… Реально визначити вік пісні можна до двохсот років – за тематикою, діалектом, епосом», – зауважує керівник колективу Едуард Дикаренко і додає, що в репертуарі є такі пісні, що вирахувати їхній вік практично не можливо. «Ми почали виконувати автентичний спів, а потім я зрозумів, що на п’ятій пісні молоді це не цікаво слухати. Тоді я запропонував зробити сучасні аранжування в стилі рок, блюз, регі. Сказав, що запустимо і подивимося на реакцію людей», – розповідає Едуард.

Колектив дуже «смачно» і оригінально подає автентичний спів. На фестивалі козацької пісні саме виступ цього гурту викликав неймовірний інтерес навіть у молоді. Люди танцювали, веселилися й підспівували ансамблю.

Але це далеко ще не вся робота працівників культури зокрема нашого Саксаганського району.

За музичним пультом у команді молодих, але професійних звукових і світлових режисерів працював Сергій Цико – провідний інженер з обслуговування складного обладнання МКЗ «Палац культури «Мистецький»; Оксана Довгій, Тетяна Вєтковська, Анастасія Перескокова, Іван Коровко, Арсеній Журавель – солісти й керівники колективів художньої самодіяльності  КЗ «Палац культури «Саксагань» КМР співали та режисерували концертний номер «Многії літа». Яскравих колоритних ноток фестивалю добавили учасники таких колективів, як: міський духовий оркестр (кер. Іван Кулжинський), зразковий аматорський колектив «Арт-студія «Дитячий світ» (кер. Наталія Журавель) КЗ «ПК «Саксагань» КМР, учасники зразкового колективу народно-сценічного танцю «Дзиґа» (кер. Валерій Шевчук) МКЗ «ПК «Мистецький» КМР. А ось ансамблі української пісні «Ожина» та «Криниченька»  (кер. Тетяна й Володимир Коровко) КПМНЗ «Криворізька міська школа мистецтв № 1» КМР отримали диплом ІІІ Всеукраїнського фестивалю козацької пісні.

Режисер свята Сергій Мігуша успішно задовольнив естетичні смаки усіх присутніх разом з чисельною кількістю людей, які працювали на один результат – зробити свято неперевершеним. Ведучі свята Сергій та Олена Мігуші тримали тональність та рівень свята.

Одже, долучитися до прекрасного можливо. Долучатися до прекрасного необхідно!