Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про нові можливості Електронного кабінету платника

 

Про нові можливості Електронного кабінету платника

Платникам акцизного податку з реалізації пального в своєму особистому кабінеті надано можливість користуватися новим розділом, створеним в рамках функціонування Системи електронного адміністрування реалізації пального (СЕА РП).

У новому розділі СЕА РП можна переглянути проведені операції в системі електронного адміністрування реалізації пального (дані Реєстру операцій обсягів пального із застосуванням необхідних фільтрів, у т.ч. в розрізі типів операцій та кодів товарної підкатегорії згідно з УКТЗЕД), а також перевірити поповнення та стан електронного рахунку (дані Реєстру сум акцизного податку).

Також нагадуємо платникам, що у відкритій частині Електронного кабінету платника в режимі он-лайн функціонує Реєстр платників акцизного податку з реалізації пального, а у особистому кабінеті платникам надано можливість сформувати та направити запит для отримання Витягу з такого Реєстру, та у разі необхідності надіслати заяву про реєстрацію платником акцизного податку з реалізації пального з позначкою «Зміни».

 

Щодо оподаткування військовим збором

Нагадуємо, що об'єктом оподаткування військовим збором (далі – збір) є доходи, визначені ст. 163 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) (п.п. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу), зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Ставка збору становить 1,5 відс. об'єкта оподаткування, визначеного п.п. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу (п.п. 1.3 п. 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу).

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 Кодексу (п.п. 1.4 п. 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу).

Отже, доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту), суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору та пасивні доходи у вигляді дивідендів оподатковуються збором за ставкою 1,5 відсотка.

 

Про зміни до Порядку обліку платників єдиного внеску

Криворізька північна ОДПІ інформує платників про зміни до Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - Порядок) та Положення про реєстр страхувальників затверджені наказом Міністерства фінансів України від 03.03.2016 року №308.

Зокрема, внесено зміни до процедури зняття з обліку платників єдиного внеску - юридичних осіб (відокремлених підрозділів) та фізичних осіб – підприємців.

Вказаними змінами передбачено, що у разі отримання від державного реєстратора відомостей про проведення реєстраційної дії щодо початку проведення спрощеної процедури державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації контролюючий орган протягом 30 календарних днів з дати надходження таких відомостей надсилає державному реєстратору відомості про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати єдиного внеску за формою №11-ЄСВ(додаток 3 до Порядку).

Після внесення державним реєстратором до Єдиного державного реєстру запису про проведення спрощеної процедури державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації контролюючий орган здійснює зняття з обліку платника єдиного внеску.

Дата зняття з обліку відповідає даті закриття інтегрованої картки платника єдиного внеску або даті отримання відомостей державного реєстратора про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи у разі, якщо на дату отримання таких відомостей закрито інтегровану картку такого платника.

Дані про зняття з обліку платника єдиного внеску передаються до державного реєстратора.

 

Про показники річної фінансової звітності, які мають враховуватись для визначення обсягу річного доходу для цілей застосування трансфертного ціноутворення

Враховуючи, що п.п. 39.2.1.7 ст. 39 Податкового кодексу України визначено, що до обсягу рiчного доходу не включаються непрямi податки, обсяг рiчного доходу платника податкiв вiд будь-якої дiяльностi для цiлей трансфертного цiноутворення, розраховуються як сумарне значення наступних показникiв «Звiту про фiнансовi результати (Звiт про сукупний дохiд). Форма № 2»:

чистий дохiд вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг)   (ряд. 2000);

iншi операцiйнi доходiв (ряд. 2120);

дохiд вiд участi в капiталi (ряд. 2200);

iншi фiнансовi доходи (ряд. 2220);

iншi доходи (ряд. 2240).   

 

Щодо переліку джерел інформації для цілей трансфертного ціноутворення

Нагадуємо, що починаючи з 1 січня 2015 року, змінено вимоги до джерел інформації, що використовуються для встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки», зокрема відсутні офіційно визначені джерела інформації про ринкові ціни.    

Відповідно до п.п. 39.5.3.1 п.п. 39.5.3 п. 39.5 ст. 39 Податкового Кодексу України (далі - Кодекс) платник податків та контролюючий орган використовують джерела інформації, які містять відомості, що дають можливість зіставити комерційні та фінансові умови операцій згідно з п.п. 39.2.2 п. 39.2 ст. 39 Кодексу, зокрема:

а) інформацію про зіставні неконтрольовані операції платника податків, а також інформацію про зіставні неконтрольовані операції його контрагента – сторони контрольованої операції з непов'язаними особами;

б) будь-які інформаційні джерела, що є загальнодоступними та надають інформацію про співставні операції та осіб.

Підпунктом 39.2.2.1 п.п. 39.2.2 п. 39.2 ст. 39 Кодексу визначено, що контрольовані операції визнаються зіставними з неконтрольованими, якщо:

- немає значних відмінностей між ними, що можуть істотно вплинути на фінансовий результат під час застосування відповідного методу трансфертного ціноутворення;

- такі відмінності можуть бути усунені шляхом коригування умов та фінансових результатів неконтрольованої операції для уникнення впливу таких відмінностей на порівняння.

 

Більше 1 мільярда 325 мільйонів гривень направлено у квітні до Державного бюджету України Дніпропетровською митницею ДФС

У квітні 2016 року Дніпропетровською митницею ДФС до Державного бюджету України направлено 1 мільярд 325,6 мільйонів гривень митних платежів. Середньоденні надходження, при цьому, складали 63,1 мільйона гривень.

У переліку країн найбільшого експорту, оформленого Дніпропетровською митницею ДФС перше місце посідає Китай, до нього направляються руди, шлаки та зола. За ним йде Росія, куди переважно, як і до Німеччини, направляються вироби з чорних металів. Польща, Чехія, Румунія та Словаччина – отримують руди, шлаки та золу з Дніпропетровщини. До Туреччини постачаються аеронавігаційні або космічні апарати та їх запасні частини. Італія та Білорусь, також імпортери чорних металів.

У структурі імпорту до Дніпропетровської області найбільшу частку складають енергетичні матеріали з Росії; промислове устаткування - з Німеччини і Італії; полімерні матеріали, пластмаси та вироби з нього - з Китаю; енергетичні матеріали - з Польщі та Сполучених Штатів Америки; аеронавігаційні або космічні апарати - з Туреччини; продукти неорганічної хімії з Казахстану; насіння, плоди олійних культур і зерна - з Франції; каучук, гума та вироби з них - з Білорусі.

 

Підприємство, що має більше 1000 працівників подає декілька порцій форми № 1ДФ

Податкові агенти зі штатною чисельністю працівників до 1000 осіб подають податковий розрахунок за формою 1-ДФ єдиним документом на всіх, хто працює, з обов'язковим заповненням їхніх податкових номерів або серії та номера паспорта.

Якщо штатна чисельність працівників є більшою за 1000 осіб, підприємство може подавати форму № 1ДФ кількома порціями, кожна з них є окремим податковим розрахунком зі своїм номером порції.

Строк подання останньої порції не має перевищувати встановленого строку подання. Аркуші окремого податкового розрахунку зшивають.

В розділі II Форма № 1ДФ у рядку «Військовий збір» відображаються загальні суми нарахованого та виплаченого доходу, з якого сплачується військовий збір, загальні суми утриманого (нарахованого та перерахованого) військового збору.

Відомості про кожну фізичну особу – платника ПДФО, якій нараховані доходи та з яких утримують військовий збір, не зазначається.
Отже, податковий агент, що має понад 1000 працівників та подає кілька порцій форми № 1ДФ, нарахований і виплачений дохід, з якого сплачується військовий збір, та утриманий (нарахований, перерахований до державного бюджету) з такого доходу військовий збір повинен показувати загальними сумами лише один раз у розділі II першої порції форми 1-ДФ.

Зазначений порядок визначений п. 2.4 "Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку", затвердженого наказом МФУ від 13.01.2015 № 4.

 

З початку року слідчі ДФС Дніпропетровщини повернули до бюджету 24,5 млн. грн.

Впродовж січня – квітня 2016 року у слідчих Головного управління ДФС у Дніпропетровській області перебувало 373 кримінальних провадження.

Досудове розслідування закінчено з 79 кримінальних проваджень, з яких до суду направлено 43.

Крім того, за 4 місяці поточного року за підслідністю скеровано 59 кримінальних проваджень, приєднано до інших проваджень – 22, зупинено - 9.

Тож, завдяки розслідуваним справам слідчими ДФС Дніпропетровщини протягом чотирьох місяців 2016 року збитки, нанесені державі, відшкодовані у розмірі 24,5 млн. грн.

 

Про декларування доходів громадян, отриманих у 2015 році та електронні сервіси ДФС України

Днями, Головним управлінням ДФС у Дніпропетровській області було проведено черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Декларування доходів громадян, отриманих у 2015 році та електронні сервіси ДФС України.

На питання громадян відповідала начальник управління організації роботи ГУ ДФС у Дніпропетровській області Манушак Осипова.

До вашої уваги деякі із питань, що цікавили платників.

Питання 1. Доброго дня! Скажіть, будь-ласка, в які терміни мені необхідно заплатити нараховані у декларації про майновий стан і доходи за 2015 рік податок на доходи фізичних осіб та військовий збір?

Відповідь. Податковим кодексом України визначено, що суму податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, зазначених у поданій декларації про майновий стан і доходи за 2015 рік, громадяни зобов’язані самостійно сплатити до 1 серпня поточного року, тобто 29 липня 2016 року.

Питання 2. Яким чином я можу використати своє право на отримання податкової знижки за 2015 рік?

Відповідь. Для цього необхідно подати до контролюючого органу за місцем Вашого проживання податкову декларацію про майновий стан і доходи та відповідні документи, які підтверджують понесені Вами витрати.

Звертаємо Вашу увагу, що таку декларацію про отримані у 2015 році доходи необхідно подавати за новою формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859. Форма декларації з додатками до неї розміщена на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС України (sfs.gov.ua) у розділі «Електронні форми документів» (підрозділ «Податок на доходи фізичних осіб»).

Використати право на отримання податкової знижки за 2015 рік Ви можете тільки протягом 2016 року, тобто з 1 січня по 31 грудня включно.

Якщо Ви до кінця 2016 року не скористаєтесь правом на нарахування податкової знижки за 2015 рік, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Питання 3. Скажіть, будь-ласка, який термін повернення податку на доходи фізичних осіб, якщо я використала своє право на податкову знижку?

Відповідь. Порядок повернення з бюджету надмірно сплаченого ПДФО визначений пунктом 179.8 статті 179 Податкового кодексу України.

Сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, що зазначений у податковій декларації (у разі його наявності) або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену у декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Питання 4. Я маю у власності земельну ділянку і здійснюю продаж власної сільськогосподарської продукції. Чи повинен я декларувати доходи, отримані від цього?

Відповідь. Доходи, що отримують аграрії від продажу власної сільськогосподарської продукції, яка вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, розмір яких не перевищує2 гектари, не декларуються і податок на доходи фізичних осіб не сплачується.

Якщо ж розмір земельних ділянок перевищує2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

Отже, якщо під час продажу сільськогосподарської продукції у Вас виникають доходи, які підлягають оподаткуванню відповідно до чинного законодавства, необхідно подавати декларацію про майновий стан і доходи за звітний рік з терміном подання – до 1 травня року, який слідує за звітним. Так, граничний термін подання декларації за 2015 рік минув 4 травня 2016 року.

Також звертаю Вашу увагу, що порядок та особливості оподаткування доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції викладені у підпункті 165.1.24 статті 165 Податкового кодексу України.

Питання 5. Я працюючий пенсіонер. Чи повинен я сплачувати податок на доходи фізичних осіб з моєї пенсії?

Відповідь. Це залежить, по-перше, від розміру пенсії, яку Ви отримуєте, по-друге, від Вашого статусу. При цьому факт того, що Ви працюєте, не впливає на оподаткування податком на доходи фізичних осіб саме пенсії.

На теперішній час, якщо місячний розмір пенсії перевищує три розміри місячної мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2016 року, то сума, що перевищує цей розмір оподатковується за ставкою 15%.

На 1 січня поточного року місячна мінімальна заробітна плата складає 1378 гривень. Отже, якщо Ваша пенсія (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону) за місяць перевищує 4134 гривні, то сума такого перевищення оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 15%.

Якщо Ви учасник бойових дій у період Другої світової війни, інвалід війни або особа, на яку поширюється чинність статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», то Ваша пенсія не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

Питання 6. Скажіть будь-ласка, чи можливо мені дізнатися про свої доходи за поточний та минулі роки, не звертаючись до податкової інспекції за місцем обліку?

Відповідь. Так, це можливо здійснити за допомогою електронного сервісу Державної фіскальної служби України «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді».

Цей сервіс, а також інструктивні матеріали щодо його роботи, розміщені на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС України (sfs.gov.ua) у розділі «Фізичним особам».

Зазначена електронна послуга працює з вересня минулого року і добре зарекомендувала себе серед користувачів.

Для отримання відомостей Вам необхідно сформувати в електронному вигляді Запит щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді. Звертаємо увагу, що такий запит платник може здійснити виключно для отримання інформації про себе.

Формування запиту відбувається за допомогою «Спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності/запитів до «Єдиного вікна подання електронної звітності», яке розміщене на головній сторінці офіційному веб-порталі ДФС України та є загальнодоступним для використання (електронний сервіс «Електронна звітність»).

Запит має підписуватися електронним цифровим підписом з одночасним застосовуванням посиленого сертифікату. Такий електронний цифровий підпис Ви можете отримати безкоштовно у пунктах реєстрації користувачів акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС у місті Дніпропетровську за адресами: пр. ім. Газети «Правда», буд.95а та вул. Героїв Сталінграду, буд.25, а також у місті Кривий Ріг за адресою пр. Дзержинського, буд.42.

Запит надсилатися до ДФС на єдину електронну адресу подання звітності.

Після обробки запиту на Вашу електронну адресу направляється файл – відповідь, який містить відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків.

Відомості про суми отриманих доходів та суми сплачених податків в електронному вигляді надаються за останні три роки (поквартально), відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 60 днів після його закінчення.

Таким чином, на сьогодні Ви можете отримати інформацію про доходи, отримані Вами у 1– 4 кварталах 2013, 2014 та 2015 років.

 

При досягненні обсягу постачання товарів/послуг протягом останніх 12 місяців більше 1 млн. грн., необхідно зареєструватись платником ПДВ

Під обов'язкову реєстрацію як платника ПДВ підпадає особа, у якої загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн. грн. (без урахування ПДВ). До оподатковуваних операцій для цілей реєстрації особи як платника ПДВ належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ (20%), ставкою 7%, нульовою ставкою ПДВ та звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ.

Для здійснення реєстрації платником ПДВ особа не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг понад 1 млн. грн., повинна подати до фіскального органу за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) реєстраційну заяву платника ПДВ за формою № 1-ПДВ.

Отже, у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ, якщо їх загальний обсяг протягом останніх 12 календарних місяців перевищує 1 млн. гривень, необхідно подати до фіскального органу за своїм місцезнаходженням реєстраційну заяву платника ПДВ за формою № 1-ПДВ і зареєструватись як платник ПДВ в обов'язковому порядку.

Особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації як платник ПДВ, не подала до контролюючого органу Заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника ПДВ без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування.

Зазначена норма визначена п. 181.1 ст. 181; п. 183.2 та п. 183.10 ст. 183 Податкового кодексу України.

 

На Херсонщині під час обшуку на АЗС вилучено пально-мастильних матеріалів на суму 2,2 млн. гривень

Співробітниками податкової міліції Херсонської області в рамках проведення операції  „Акциз-2016”і розслідування кримінального провадження, зареєстрованого за ст. 204 КК України, проведено обшук на території АЗС, що належить комерційному підприємству.

Під час обшуку виявлено 90,8 тис. літрів дизельного пального (1,8 млн. грн.) та 16,3 тис. літрів бензину марок А-95 і А-92 (353 тис. грн.) загальною орієнтовною вартістю 2,2 млн. гривень.

Пально-мастильні матеріали вилучені, тривають слідчі дії.

 

Ставка державного мита за посвідчення договорів відчуження об’єктів нерухомого майна становить 1% суми договору, але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян

Платниками державного мита на території України є фізичні та юридичні особи за вчинення в їхніх інтересах дій та видачу документів, що мають юридичне значення, уповноваженими на те органами.

Ставка державного мита за посвідчення договорів відчуження житлових будинків, квартир, кімнат, дач, садових будинків, гаражів, а також інших об’єктів нерухомого майна, які перебувають у власності громадянина, що здійснює таке відчуження, встановлена у розмірі 1% суми договору, але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Зазначена норма визначена ст. 1 та пп.«а» п. 3 ст. 3 Декрету КМУ від 21.01.1993 №7-93 «Про державне мито».

 

При продажу вантажного автомобіля необхідно сплатити ПДФО та військовий збір

У разі продажу фізичною особою вантажного автомобіля підприємству, така юридична особа зобов’язана при нарахуванні (виплаті) доходу виконати функції податкового агента, зокрема, нарахувати, утримати та сплатити (перерахувати) до бюджету податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.
Дохід платника податку від продажу об’єкта рухомого майна оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5% бази оподаткування.

Дохід від продажу об’єкта рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче оціночної вартості цього об’єкта, визначеної згідно із законом.

Крім того, дохід від продажу вантажного автомобіля, є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5%.

Нагадуємо, порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об’єктів рухомого майна визначено у статті 173 Податкового кодексу України.

 

До уваги платників!

Криворізька північна ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує.

На офіційному веб-порталі ДФС України працює  модернізований електронний сервіс «Електронний кабінет платника» (далі - ЕКП).

Вхід до оновленого кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.sfs.gov.ua, а також через офіційний веб-портал ДФС.

Сервіс  працює у тестовому режимі на базі реальних даних до завершення робіт, пов’язаних з роботою старого кабінету, функція сплати податків, зборів, платежів працює в звичайному режимі.

Модернізований сервіс включає дві функціональні частини:

- відкрита (загальнодоступна);

- приватна (особистий кабінет).

Користуватися функціоналом відкритої частини можна без ідентифікації особи (без використання електронного цифрового підпису).

Через відкриту частину ЕКП доступні такі можливості для платника (громадянина):

Ознайомитись з останніми новинами (нововведеннями) ЕКП;

Скористатися інформацією з реєстрів, що є загальнодоступними:

дані про взяття на облік платників;

реєстр страхувальників;

дані реєстру платників ПДВ;

реєстр платників єдиного податку;

інформація про РРО;

інформація про книги ОРО;

дані реєстру платників акцизного податку з реалізації пального;

реєстр осіб, які здійснюють операції з товарами;

Отримати інформацію про граничні терміни сплати податків, зборів, обов’язкових платежів та подання звітності (податковий календар);

Роздрукувати бланки податкової звітності;

Заповнити Декларацію про майновий стан і доходи фізичних осіб (далі – Декларація), заповнити додатки до Декларації (за необхідності), перерахувати суми внесені до Декларації, завантажити на ПК та роздрукувати;

Отримати контакти та адреси діючих центрів обслуговування платників (ЦОП).

Більш детально дізнатись про роботу модернізованого кабінету можна ознайомившись з інструкцією користувача або переглянувши відеоінструкцію.

При виникненні питань з приводу користування ЕКП звертайтеся  за телефоном 0800501007 або на поштову скриньку [email protected].

 

Щодо порядку застосування спеціального режиму оподаткування ПДВ

Державною фіскальною службою України у зв'язку з надходженням численних запитів платників ПДВ - суб'єктів спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства (далі - спеціальний режим оподаткування ПДВ) щодо порядку відображення у податковій звітності з ПДВ операцій суб'єкта спеціального режиму оподаткування ПДВ з надання іншим сільськогосподарським підприємствам послуг із використанням сільськогосподарської техніки за участю обслуговуючого персоналу надано роз’яснення від 20.05.2016р. №17612/7/99-99-15-03-02-17, а саме:

 порядок застосування спеціального режиму оподаткування ПДВ визначено статтею 209 Податкового кодексу України (далі - ПКУ). Форма та Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість затверджені наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29.01.2016 за № 159/28289.

Відповідно до пункту 209.6 статті 209 ПКУ сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є постачання вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих основних фондах, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менш як 75 відсотків вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно.

Дія спеціального режиму оподаткування ПДВ у межах діяльності у сфері сільського господарства, відповідно до підпункту 209.15.2 пункту 209.15 статті 209 ПКУ, поширюється на такі види діяльності:

а) виробництво продукції рослинництва, а саме рослинних культур, а також вирощування фруктів та овочів, квітів та декоративних рослин (у відкритих або закритих ґрунтах), грибів, насіння, прянощів, саджанців та водоростей, а також їх обробка, переробка та/або консервація;

б) виробництво  продукції  тваринництва,  а саме свійських сільськогосподарських тварин, птахівництва, кролівництва, бджільництва, а також розведення шовкопрядів, змій та інших плазунів або слимаків та інших наземних ссавців, безхребетних та комах, а також їх обробка, переробка та/або консервація;

в) надання послуг іншим сільськогосподарським  підприємствам з використанням сільськогосподарської техніки, крім надання її у фінансову оренду (лізинг).

Згідно з пунктом 209.7 статті 209 ПКУ сільськогосподарськими вважаються товари, зазначені у товарних групах 1 - 24, товарних позиціях 4101, 4102, 4103, 4301 згідно з УКТ ЗЕД, та послуги, які отримані в результаті здійснення діяльності, на яку відповідно до пункту 209.17 статті 209 ПКУ поширюється дія спеціального режиму оподаткування ПДВ, якщо такі товари вирощуються, відгодовуються, виловлюються або збираються (заготовляються), а послуги надаються, безпосередньо платником податку -суб'єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ (крім придбання таких товарів/послуг у інших осіб), які поставляються зазначеним платником податку - їх виробником.

Перелік послуг, які можуть надаватись суб'єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ у межах діяльності у сфері сільського господарства, визначено у підпунктах 209.17.14 та 209.17.15 пункту 209.17 статті 209 ПКУ:

- надання послуг у рослинництві, облаштування ландшафту (зокрема, надання послуг із використанням сільськогосподарської техніки за участю обслуговуючого персоналу);

- надання послуг у тваринництві.

Згідно з національним класифікатором України ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності», прийнятим відповідно до наказу Держспоживстандарту України від 11.10.2010 № 457, надання послуг у рослинництві, облаштуванні ландшафту підпадає під код класифікації видів економічної діяльності 01.61 «Допоміжна діяльність у рослинництві».

При цьому відповідно до Методологічних основ та пояснень до позицій Класифікації видів економічної діяльності, затверджених наказом Держкомстату від 23.12.2011 № 396 (далі - Методологічні основи), клас, визначений під кодом класифікації видів економічної діяльності 01.61 «Допоміжна діяльність у рослинництві», включає:

сільськогосподарську діяльність, яку здійснюють за винагороду або на основі контракту:

передпосівну підготовку полів;

- сівбу та садіння сільськогосподарських культур;

- оброблення сільськогосподарських культур;

- обприскування сільськогосподарських культур, у т. ч. з повітря;

- обрізання плодових дерев і виноградників;

- пересаджування рису, розсаджування та прополювання буряку;

- збирання врожаю;

- боротьбу зі шкідниками (у т. ч. із кролями), пов'язану із сільським господарством;

- підтримку угідь у належному сільськогосподарському й екологічному стані;

- експлуатацію сільськогосподарського зрошувального устаткування;

- надання сільськогосподарської техніки разом із обслуговуючим персоналом.

Отже, перелік послуг, які можуть надаватись суб'єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ у межах діяльності у сфері сільського господарства, визначено у підпунктах 209.17.14 та 209.17.15 пункту 209.17 статті 209 ПКУ з урахуванням пояснень до позицій Класифікації видів економічної діяльності, визначених у Методологічних основах.

Враховуючи викладене, застосування спеціального режиму оподаткування ПДВ при здійсненні операцій з постачання послуг із використанням сільськогосподарської техніки за участю обслуговуючого персоналу можливе за умови, що такі послуги:

 надаються особою, зареєстрованою як суб'єкт спеціального режиму оподаткування ПДВ;

 пов'язані виключно із допоміжною діяльністю у рослинництві, облаштуванні ландшафту;

 надаються із використанням власної сільськогосподарської техніки (право власності належить безпосередньо сільськогосподарському підприємству, яке надає послуги), оскільки із переліку сільськогосподарських послуг виключено послуги, придбані у інших осіб.

При цьому сільськогосподарська техніка не може передаватися у фінансову оренду (лізинг).

При дотриманні перерахованих вище умов обсяг постачання таких послуг, що надаються суб'єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ іншим сільськогосподарським підприємствам, відображається суб'єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ у податковій декларації з ПДВ із позначкою «0121».

Якщо ж зазначені послуги надаються суб'єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ суб'єктам господарювання, які не є сільськогосподарськими підприємствами, то їх обсяг відображається суб'єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ у податковій декларації з ПДВ із позначкою «0110».

 

Олексій Василенко: Запровадження «єдиного вікна» на митницях спростить процедуру митного оформлення

Запровадження принципу «єдиного вікна» є суттєвим кроком на шляху реформування митниць, який також передбачає і зміну в роботі інших державних органів. Про це повідомив директор департаменту організації митного контролю ДФС Олексій Василенко під час інтерв’ю телеканалу «РАДА».

«При митному оформленні товарів у нас фактично буде повністю електронний обмін інформацією з державними органами. Суб’єкту достатньо буде лише подати митниці відповідний  пакет документів.  У межах електронної системи обміну з державними органами в електронному вигляді  будуть отримані відповідні дозволи від інших органів. Це суттєво спростить і процедуру митного оформлення, і взагалі роботу всіх суб’єктів», – зазначив Олексій Василенко.

За його словами, сьогодні ДФС вживає всіх можливих заходів для того, щоб ця система запрацювала вже в серпні. Однак, можливо, що спочатку на першому етапі буде проведено дослідну експлуатацію цієї системи та  запроваджено її на деяких митницях.

Серед головних переваг впровадження «єдиного вікна» посадовець назвав спрощення бюрократичних процедур та виключення «людського фактору» при митному оформленні товарів. Сьогодні законодавством передбачено 29 документів, які можуть надаватися суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності до митного оформлення. Ці документи видаються в паперовому вигляді, тому їх доводиться сканувати, а вже потім прикріплювати до електронної декларації.  З «єдиним вікном» такого робити більше не доведеться.

«Якщо товар, заявлений в декларації, підлягає певним видам контролю, система автоматично буде направляти запити до відповідного державного органу для отримання дозволу. Протягом 4 годин, які визначені Митним кодексом, відповідні державні органи надають інформацію щодо дозволу на ввезення цієї продукції або відмову у дозволі. При наявності такого дозволу буде здійснено митне оформлення у встановлений час. Фактично повністю виключається людський фактор», – пояснив Олексій Василенко.

Він також додав, що наразі зроблено значний крок на шляху до електронного декларування і на сьогодні 96% товарів на території України, оформлюються із застосуванням електронної декларації. Тобто фактично відсутнє спілкування суб’єкта, декларанта, уповноваженої особи зі співробітником митниці.

На зменшення рівня корупції та проблемних ситуацій під час митного оформлення також безпосередньо вплине і відеофіксація процедури митного контролю, яка передбачена у рамках впровадження «єдиного вікна». На сьогодні такий запис митницями не здійснюється.

«Є відповідне доручення Прем’єр-міністра щодо обов’язкового впровадження відеофіксації. Зараз розглядається питання щодо виділення українській митниці відповідних камер, причому ці камери будуть закріплені за кожною посадовою особою, яка здійснює митний контроль та оформлення. Тобто це буде індивідуальний засіб для закріплення результатів митного контролю, як особиста набрана печатка. При проведенні митного огляду відеозйомка буде обов’язковою. Навіть якщо заходи проводитимуться за участю співробітників інших органів, контролюючих, правоохоронних органів вимоги до відеозйомки будуть залишатися. Все буде повністю фіксуватися і передаватися на центральний сервер фіскальної служби», – підкреслив Олексій Василенко.

Усі відеоматеріали будуть зберігатися і у разі виникнення суперечливих ситуацій вони аналізуватимуться для надання фахової оцінки, у тому числі і щодо правильності дій посадової особи. 

Нагадаємо, що 25 травня 2016 року Кабінет Міністрів України затвердив концепцію створення і функціонування автоматизованої системи «Єдине вікно», впровадження якої у роботу українських митниці передбачено у серпні цього року.

 

До уваги платників!

На офіційному веб-порталі ДФС України працює  модернізований електронний сервіс «Електронний кабінет платника» (далі - ЕКП).

Вхід до оновленого кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.sfs.gov.ua, а також через офіційний веб-портал ДФС.

Сервіс  працює у тестовому режимі на базі реальних даних до завершення робіт, пов’язаних з роботою старого кабінету, функція сплати податків, зборів, платежів працює в звичайному режимі.

Модернізований сервіс включає дві функціональні частини:

- відкрита (загальнодоступна);

- приватна (особистий кабінет).

Робота у приватній (особистий кабінет) частині здійснюється з використанням електронного цифрового підпису.

Електронний цифровий підпис можна отримати у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів, зокрема, безкоштовно в АЦСК Інформаційно-довідкового департаменту ДФС України (http://acskidd.gov.ua/).

В особистому кабінеті, після ідентифікації особи в залежності від типу платника (юридична чи фізична особа), доступні наступні розділи:

1.    Новини;

2.    Інформація з реєстрів:

- дані про взяття на облік платників;

- реєстр страхувальників;

- дані реєстру платників ПДВ;

- реєстр платників єдиного податку;

- інформація про РРО;

- інформація пр