Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Сьогодні учень - завтра виборець!

12.04.2018 відбулась чергова зустріч з учнівською молоддю з працівниками відділу ведення Державного реєстру виборців в рамках щорічного заходу «День майбутнього виборця».

Учнівська молодь Криворізького професійного гірничо-металургійного ліцею охоче сприймала інформацію щодо функціонування Державного реєстру виборців, власних виборчих прав, можливості перевірки своїх персональних даних. Зокрема, молодь зацікавило питання щодо використання бази даних іншими органами або суб’єктами та захищеність даних в реєстрі виборців.

Тож, для зацікавлених громадян повідомляємо, що база даних Державного реєстру виборців відповідно до Закону України «Про Державний реєстр виборців», постанов Центральної виборчої комісії захищена цілою купою організаційних та технічних заходів, як то: обмеженість доступу сторонніх осіб до робочих приміщень відділу; охоронна та протипожежна сигналізація; використання програмних засобів, які унеможливлюють користування даними сторонніми особами, тощо.

Крім того, відповідно до частини 2 статті 2 Закону України «Про Державний реєстр виборців» база даних Реєстру, будь-яка її частина, копія бази даних або її частини, персональні дані виборців, що містяться у базі даних Реєстру можуть використовуватись лише для цілей,  передбачених статтею 26 цього Закону, перелік яких є вичерпним:

1. Під час підготовки до виборів Президента України, народних депутатів України, виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад чи сільських, селищних, міських голів, до всеукраїнського або місцевого референдуму персональні дані Реєстру можуть використовуватися лише для:

1) складання попередніх списків виборців на виборчих дільницях;

2) уточнення попередніх списків виборців та складання остаточних списків виборців на виборчих дільницях;

3) надання Кабінету Міністрів України, іншим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, Центральній виборчій комісії, виборчій комісії Автономної Республіки Крим, територіальним виборчим комісіям місцевих виборів статистичної інформації щодо кількісних характеристик виборчого корпусу на відповідній території;

4) проведення передбаченої у частині другій цієї статті перевірки відомостей про виборців.

2. Персональні дані Реєстру можуть бути використані для проведення перевірки достовірності відомостей про виборців, які поставили свої підписи у підписних листах на підтримку проведення всеукраїнського референдуму, а також відомостей, що надаються до відповідних виборчих комісій щодо кандидатів, уповноважених та довірених осіб, членів ініціативної групи референдуму, кандидатур до складу виборчих комісій.

3. Персональні дані Реєстру можуть бути використані для здійснення публічного контролю за веденням Реєстру в порядку та межах, встановлених цим Законом.

4. Персональні дані Реєстру можуть бути на підставі закону одноразово використані для первинного наповнення бази даних державної системи обліку фізичних осіб після її створення.

5. Персональні дані Реєстру можуть бути використані центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів, для реалізації ним завдань з реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб в Україні та ведення ним реєстраційного обліку.

6. Використання персональних даних Реєстру для інших цілей, крім зазначених у частинах першій - четвертій цієї статті, можливе виключно за рішенням суду.