Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про Всесвітній день психологічного здоров’я підлітків

На початку березня проходив Всесвітній день психічного здоров’я підлітків. Метою його є підвищення обізнаності тінейджерів щодо психічного добробуту та подолання невпевненості у собі за допомогою медитацій, танців, музики, спорту тощо. Ця подія заохочує підлітків спілкуватись між собою у соціальних мережах й демонструвати власний спосіб подолання психологічного дискомфорту.

Проблеми з психічним здоров’ям, на жаль, поширені серед підлітків, складають 16% захворювань і травм у людей віком від 10 до 19 років.  

Самогубство та депресія є одними з основних причин смерті серед підлітків і навіть можуть призвести до інших проблем, таких як зловживання психоактивними речовинами в майбутньому.

Підлітки стикаються з унікальними труднощами, які можуть суттєво вплинути на їхній психічний стан, включаючи академічний тиск, використання соціальних мереж, знущання та сімейні проблеми. Всесвітній день психічного здоров’я підлітків спрямований на сприяння психічному здоров’ю як важливому компоненту загального благополуччя та заохочення молодих людей звертатися за допомогою, коли вони її потребують. Цей день також надає можливість школам, молодіжним організаціям і громадам об’єднатися, щоб просувати освіту в галузі психічного здоров’я та послуги підтримки для молодих людей.

Вчені довели, що сучасне покоління тінейджерів має найгірше психічне здоров’я, проте більша частина підлітків намагається вести здоровий спосіб життя.

Для сучасних українських підлітків тема психічного здоров’я найбільше обтяжена травмами, що спричинила війна. Це треба враховувати тим, хто поруч з підлітком, системі охорони здоров’я, системі освіти. Побудова системи реабілітації та підтримки дітей у цей складний час та у майбутньому має бути пріоритетом на державному рівні в усіх сферах життєдіяльності.

Крім того, сучасні підлітки хочуть змінювати наш світ на краще, тому ми повинні їм допомогти, зміцнивши їхнє психічне здоров’я.

Які ознаки психічних розладів у підлітків?

Першими симптомами, того, то на підлітка необхідно звернути увагу, стають такі зміни:

  • незвично довгий сон;
  • порушення сну;
  • зниження самооцінки;
  • втрата інтересу до улюблених занять;
  • перепади маси тіла.

Як допомогти?

Справитися з підлітковими психічними розладами непросто. Перш за все, батькам не слід соромитися своєї дитини та намагатися замовчувати, ігнорувати будь-яку проблему. Чим раніше звернутися до фахівців, тим менше часу й зусиль буде потрібно для відновлення психічних процесів у молодої людини. Почати варто з педіатра.

Поради батькам підлітків. Найкраще запобігти негативним процесам в підлітковій психіці. Для цього необхідно дотримуватися трьох правил:

  • підтримуйте з дитиною довірливі та відкриті стосунки;
  • будьте уважні до поведінки дитини;
  • довіряйте лікарям: психічні розлади коректуються.