Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

З 16 січня 2021 року мова обслуговування споживачів - українська!

Із 16 січня 2021 року набуває чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Нововведення можуть торкнутися кожного українця, який користується будь-якими послугами чи купує будь-які товари. Адже, від названої дати всі підприємства, установи та організації усіх форм власності, підприємці й інші суб’єкти господарювання мають здійснювати обслуговування та надавати інформацію про товари, роботи чи послуги, у тому числі інтернет-магазини державною мовою.

Українською має подаватися інформація на цінниках, в інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню тощо.

Водночас, інформація державною мовою про товари та послуги може дублюватися іншими мовами, але обсяг інформації про товари та послуги державною мовою не може бути меншим за обов’язковий обсяг інформації згідно з вимогами, встановленими Законом України «Про захист прав споживачів».

Закон допускає використання слів, скорочень, абревіатур та позначень англійською мовою та/або з використанням літер латинського та/або грецького алфавітів.

На прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися також іншою мовою, прийнятною для обох сторін.

Вимога щодо обслуговування державною мовою стосується не лише сфери торгівлі. Йдеться також про освітні послуги (у т.ч. гуртки, секції), медичне обслуговування, надання соціальних послуг тощо.

У разі порушення права на отримання інформації та послуг українською мовою споживачеві доцільно насамперед, звернутися до працівника відповідної установи з проханням обслуговувати його українською, до менеджера або іншої керівної особи з проханням виправити ситуацію, зафіксувати порушення в книзі скарг та пропозицій.

Також, з даного питання споживачі можуть звернутися до Уповноваженого із захисту державної мови на поштову адресу: м. Київ, провулок Музейний, 12, e-mail: [email protected].

Відповідно до ст. 57 даного Закону за таке порушення Уповноважений або його представник складає акт про результати здійснення контролю за застосуванням державної мови й оголошує попередження та вимогу усунути порушення протягом 30 днів від дати складення акта.

За повторне протягом року порушення Уповноважений накладає на суб’єктів господарювання штраф у розмірі від трьохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100-6800 грн).