Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

«Цикл «Цікаво знати». Виставка однієї картини.»

Відділ мистецтв комунального закладу культури «Міська бібліотека для дорослих» Криворізької міської ради підготував цікаву інформацію для творчих людей.

У 1880 році картина «Місячна ніч на Дніпрі» художника Архипа Івановича Куїнджі була вперше виставлена публіці і була єдиною картиною, що була на виставці.

        Чутки про незвичайну картину з’явилися ще до відкриття виставки. Безліч екіпажів створювали враження, що все місто прийшло її подивитися. Щоб побачити полотно, люди шикувалися в чергу, відвідували виставку по кілька разів…

          Відвідувачі були зачаровані надзвичайною реалістичністю  світла на картині, багато хто висловлював припущення, що художник використовував фарби, що світяться, деякі навіть зазирали за картину, намагаючись з’ясувати, чи немає там лампи що підсвічує луну.

          Цікаво, що ще до публічного показу картину була продана.

          Архип Куїнджі етнічний грек, що народився у 1842 році в місті Маріуполі, де провів дитинство і юність (також в юності декілька років майбутній художник проживав в Одесі). Відбиток українства лежить на всій творчості Куїнджі, адже український пейзаж – одна з провідних тем його творчості.