Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Криворізька північна ОДПІ повідомляє

Оновлено довідник типів об'єктів оподаткування до ф. № 20-ОПП

Криворізька північна ОДПІ повідомляє, що на офіційному веб-сайті ДФС України відкоригували довідник типів об’єктів оподаткування, які зазначають у формі № 20-ОПП станом на 04.07.2017 року.

Зауважимо: про об’єкти оподаткування чи об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадять діяльність, платник повідомляє контролерам за формою № 20-ОПП протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

 

Оприлюднено Перелік кодів УКТ ЗЕД для здійснення автоматизованого моніторингу відповідності ПН/РК

Нагадуємо, що ДФС прийнято наказ від 30.06.17 р. № 461 «Про затвердження Переліку кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД».

Документом затверджено Перелік кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД, які застосовуються для здійснення автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних/розрахунків коригування Критеріям оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

 

Оновлено довідники податкових пільг

ДФС України оприлюднила нові Довідник № 83/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету та Довідник № 83/2 інших податкових пільг станом на 01.07.2017 року.

Довідник № 83/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету станом на 01.07.2017 р.

Довідник № 83/2 інших податкових пільг станом на 01.07.2017 р.

Зазначені довідники необхідні для заповнення Звіту про суми податкових пільг (додаток до постанови КМУ від 27.12.2010 р. № 1233).

 

Помилка у розрахунку частки використання ПДВ: як виправити у додатку 7 до декларації з ПДВ

Оскільки подання уточнюючого розрахунку є одним із способів виправлення платником податку самостійно виявлених помилок у показниках раніше поданої декларації та додаток 7 «Розрахунок (перерахунок) частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях (Д7)» (далі – додаток 7) є складовою такої декларації, то виправлення помилок, що виникли при його заповненні, здійснюється шляхом подання уточнюючого розрахунку разом з додатком 7 з відміткою «уточнюючий» де зазначаються вірні показники.

Якщо помилка вплинула на вартісні показники декларації, то до графи 4 уточнюючого розрахунку переносяться показники податкової декларації з ПДВ, додаток 7 до якої уточнюється; до графи 5 переносяться всі відповідні показники декларації з урахуванням виправлених помилок; в графі 6 відображається сума помилки (абсолюне значення), а у додатку 7 до такого уточнюючого розрахунку зазначаються вірні показники.

При цьому у разі зміни в додатку 7 частки використання сплаченого (нарахованого) податку за придбаними (ввезеними) товарами/послугами, необоротними активами між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями, яка була визначена за результатами попереднього року та використовувалась до 01.07.2015 р., мають бути перераховані показники рядка 15 декларацій за звітні періоди з початку 2015 року та попередніх років (за наявності у них помилок) шляхом подання уточнюючих розрахунків за відповідні звітні періоди.

У випадку виявлення помилки у звітних (податкових) періодах після 01.07.2015 р. виправлення здійснюються шляхом подання уточнюючого розрахунку, яким виправляються суми умовно донарахованих податкових зобов’язань, що були здійснені відповідно до п. 199.1 ПКУ.

 

Отримати довідку про доходи можна онлайн

На порталі державних послуг igov.org.ua з’явилася можливість формувати онлайн-запит щодо отримання відомостей із Державного реєстру фізичних осіб — платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків.

Як працює послуга:

Крок 1. Увiйдiть у систему за допомогою ЕЦП.

Крок 2. На основі наданих вами даних автоматично буде сформована відповідь на ваш запит щодо отримання відомостей із Державного реєстру фізичних осіб — платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків.

 

Штрафна санкція та пеня за не сплату підприємцем податкового зобов’язання

Відповідно до п. 177.5 ст. 177 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) фізичні особи - підприємці подають до контролюючого органу податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи.

Авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб розраховуються платником податку самостійно, згідно з фактичними даними, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат, кожного календарного кварталу та сплачуються до бюджету до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня). Авансовий платіж за четвертий календарний квартал не розраховується та не сплачується.

Якщо результатом розрахунку авансового платежу за відповідний календарний квартал є від’ємне значення, то авансовий платіж за такий період не сплачується (п. п. 177.5.1 п. 177.5 ст. 177 ПКУ).

Згідно із п. 57.1 ст. 57 ПКУ платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених ПКУ.

Однак, якщо фізичною особою - підприємцем несвоєчасно сплачена сума самостійно визначеного зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб, то до платника податку застосовується відповідальність у вигляді штрафних санкцій відповідно до п. 126.1 ст. 126 ПКУ.

Пунктом 126.1 ст. 126 ПКУ встановлено, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання (крім випадків, передбачених п. 126.2 ст. 126 ПКУ) протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

- при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

- при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Крім того, при нарахуванні суми податкового зобов’язання, визначеного платником податків або податковим агентом, - після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання нараховується пеня (п. п. 129.1.3 п. 129.1 ст. 129 ПКУ).

Згідно з п. 129.4 ст. 129 ПКУ на суми грошового зобов’язання, визначеного п. п. 129.1.3 п. 129.1 ст. 129 ПКУ (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені), нараховується пеня за кожний календарний день прострочення у його сплаті, включаючи день погашення, із розрахунку 100 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на кожний такий день.

Враховуючи викладене, до фізичної особи - підприємця на загальній системі оподаткування за не сплату, або несвоєчасну сплату суми податкового зобов’язання, визначеного ним в річній декларації про майновий стан та доходи, застосовується відповідальність у вигляді штрафних санкцій та пені.

 

Натисніть для перегляду повного тексту документа