Обережно ботулізм
Одна з небезпек, про яку не можна забувати на відпочинку - це ботулізм.
В 2017 року в Україні зафіксовано 132 випадки захворювання на ботулізм, внаслідок яких 11 осіб загинуло.
Джерелом захворювання здебільшого ставали: в’ялена або копчена риба, паштети та консерви домашнього приготування, консервовані гриби. Найнебезпечніші продукти домашнього приготування в герметично закритій тарі, оскільки в домашніх умовах неможливо домогтися повного знищення збудників ботулізму.
Ботулізм - небезпечне токсико-інфекційне захворювання, що протікає з ураженням нервової системи. Без використання сучасних методів лікування летальний результат від ботулізму наступає в 30-60 %. Смерть настає внаслідок паралічу дихальної мускулатури і дихальної недостатності. Імунітет після перенесеного захворювання не розвивається, тобто людина може захворіти повторно. Збудник ботулізму дуже поширений в природі, спори здатні тривалий час зберігатися в ґрунті, воді або мулі. Потрапивши з ґрунту або води на харчові продукти, наприклад овочі, зерно, м'ясо, збудник в умовах відсутності кисню починає активно розмножуватися. Ботулотоксин в звичайних умовах навколишнього середовища зберігається до одного року, а в консервованих продуктах - протягом декількох років. Він стійкий у кислому середовищі й не руйнується шлунковим соком, витримує великі концентрації кухонної солі, не піддається впливу спецій. Тож Якщо кришка консервів хоча б трошки «здулась», треба категорично відмовитись від вживання її вмісту.
Для профілактики захворювання на ботулізм перед вживанням консервів необхідно прогрівати розкриті банки при 100С° протягом півгодини (в киплячій воді) - це призведе до руйнування ботулотоксину. Продукти, що не підлягають термообробці, але також представляють собою сприятливе місце для розвитку токсину (солона і копчена риба, ковбаса), повинні зберігатися при температурі не більше 8-10С°.
З метою профілактики виникнення хвороби необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:
- повністю відмовитися від придбання продукції домашнього приготування, в особливості вяленої, копченої риби, консервів;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках;
- не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недобро-якісності та коли сплив термін споживання;
- продукти, що швидко псуються, зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
- сирі і варені продукти при приготуванні їжі розробляти окремим інвентарем (ножі, дошки);
- захищати харчові продукти від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді.
У разі виявлення перших ознак інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я!
Пам’ятайте таку хворобу легше попередити ніж лікувати!