Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

«Відлуння» війни. Правила безпеки.

Понад 70 років назад закінчилася найстрашніша війна в історії людства. Однак жертвами тієї війни можна стати навіть сьогодні: на території України досі майже щодня виявляють вибухонебезпечні предмети як часів Великої Вітчизняної війни так і сучасні. До них відносяться: авіаційні бомби, артилерійські снаряди, мінометні та протитанкові й протипіхотні міни, гранати, патрони та інші предмети, які відносяться до військових боєприпасів (крім вибухових пристроїв, що використовуються у терористичних цілях). Ці залишки війни становлять значну небезпеку насамперед тим, що місце їх розташування передбачити неможливо. Застарілі боєприпаси можуть бути виявлені під час прогулянки у лісі, при роботі на городі, проведенні будівельних або ремонтних земляних робіт.

З початку 2018 року піротехніками Державної служби України з надзвичайних ситуацій на територій країни знешкоджено 21944 вибухонебезпечних предмета часів Великої Вітчизняної війни, серед яких: фугасні бомби ФАБ-50, протипіхотні міни, артилерійські снаряди різного калібру тощо. Щорічно на території Дніпропетровської області відмічається більше 100 випадків виявлення вибухонебезпечних предметів. В Саксаганському районі за чотири місячці зафіксовано два випадки виявлення вибухонебезпечних предметів.

Усі не виявлені боєприпаси пов’язує одна ознака: умови зберігання роблять дані предмети непередбачуваними. Навіть якщо знайдені боєприпаси не «стріляні» тобто не приводилися у бойовий стан -  час вже виправив цю «помилку». Детонатор може спрацювати від найменшого ворушіння. Тим більш небезпечні  боєприпаси, які були приведені в дію, але з тих чи інших причин не спрацювали. Тож перше що повинен знати кожний у разі виявлення підозрілого предмету:

- не можна торкатися вибухонебезпечного предмету: перекачувати, ворушити, намагатися його зрушити з місця або пересунути!

Чим більше часу відділяє нас від тих страшних часів тим краще природа маскує ці чужорідні елементи. Тож на прогулянці у лісі, перекопуючи город, риючи фундамент під господарську будову:

- уважно придивляйтеся до всіх знахідок, за найменшої підозри щодо знайденого предмету викликайте службу «101».

Якщо у лісі ви збираєтесь розвести багаття:

- перевірте обране місце щодо відсутності підозрілих предметів, огляньте каміння, яке ви плануєте використовувати для вогнища;

На превеликий жаль бойові дії на Сході країни додали небезпеки від вибухонебезпечних предметів: це артилерійські снаряди, які не розірвалися, й міни різного виду, що залишені як на місці ведення бойових дій так і на поблизу розташованих територіях. Отже якщо ви за якоюсь потребою збираєтесь поїхати до Донецької або Луганської областей пам’ятайте: небезпечно не лише там де чути постріли та вибухи - залишені вибухові боєприпаси таять в собі тиху загрозу! Снаряди та бомби які не розірвалися – це подвійна небезпека, адже крім того що підривник снаряду вже у зведеному стані деякі боєприпаси здатні до самоліквідації через певний проміжок часу у разі їх не спрацювання.

Тож якщо ви виявили будь-які боєприпаси:

- не торкайтеся вибухонебезпечного предмету! ані руками ані будь-яким предметом!

- не намагайтеся самотужки знешкодити боєприпаси, не розбирайте їх;

- відійдіть на безпечну відстань. Якщо вам необхідно пройти повз предмет – рухайтеся обережно але швидко;

- повідомте оточуючих щодо виявленого вибухонебезпечного предмету;

- негайно викликайте спеціалізовані служби: дзвоніть 101 або 102, або повідомте будь-який орган влади. Після їх приїзду вкажіть їм підозрілий предмет (боєприпас). Якщо ви маєте побоювання та не бажаєте чекати поблизу – якомога детальніше  опишіть місце розташування предмету;

- за можливості огородіть предмет, але не намагайтесь побудувати навколо нього захисну фортецю: достатньо закріпити по периметру мотузку бажано яскравого кольору та аркуш паперу з написом «Обережно!» або «Міна», можна встановити три жердини пірамідою над предметом тощо;

- також за можливості усуньте існуючи загрози, які можуть спричинити вибух: наприклад якщо біля снаряду розміщена драбина, що не закріплена, та яка може впасти на нього. Але усувайте небезпеку лише тоді, коли ви впевнені, що ваші дії не спровокують погіршення ситуації.

Якщо ж вам довелося поїхати до місцевості, де точаться або точилися бойові дії скористайтесь ще декількома порадами:

- ходіть та їздіть лише відомими стежками та дорогами, які часто використовуються людьми; не ходіть навпростець через неперевірені території;

- слідкуйте за дітьми, не дозволяйте їм гратися в незнайомих місцях.

Шановні батьки! Обов’язково розкажіть дитині щодо небезпеки, яку може таїти невідомий предмет! Наголосіть що торкатися та підіймати предмети на вулиці не можна!