Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів

В Україні через збройний конфлікт виникла критична ситуація із забезпеченням прав людини, у тому числі й дітей. Держава вживає всіх необхідних заходів для забезпечення захисту дітей, які перебувають у зоні воєнних дій і збройних конфліктів, дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, догляду за ними та возз’єднання їх із членами сім’ї.  На сьогоднішній день статтею 1 Закону України «Про охорону дитинства»  визначена нова категорія дітей – «дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів».

З метою впровадження ефективної підтримки таких дітей, визначено порядок надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Право на отримання статусу має дитина, а також особа, яка на час воєн-них дій, збройних конфліктів, збройної агресії Російської Федерації не досягла 18 років (повноліття), і в результаті:

 1) отримали поранення, контузію, каліцтво;

2) зазнали фізичного, сексуального насильства;

3) були викрадені або незаконно вивезені за межі України;

4) залучалися до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань;

5) незаконно утримувалися, у тому числі в полоні;

6) зазнали психологічного насильства.

Статус надається органом опіки та піклування за задекларованим/ зареєстрованим місцем проживання/перебування дитини як внутрішньо переміщеної особи, за місцем звернення, якщо місце проживання/перебування дитини не задеклароване/ не зареєстроване або задеклароване/зареєстроване на території, на якій ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованій Російською Федерацією, або за місцем виявлення такої дитини місцевими органами виконавчої влади та/або органами місцевого самоврядування.

Для отримання більш детальної інформації та переліку необхідних документів для отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів звертайтеся за адресою: вул. Володимира Великого, буд. 32, каб 110, 111, тел. (0564) 94-82-08, служба у справах дітей виконкому Саксаганської районної у місті ради.