Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Що таке Портал Дія?

З 01 січня 2020 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України «Питання Єдиного державного веб-порталу електронних послуг та Єдиного державного порталу адміністративних послуг».

Що це значить для нас з вами?

Це значить, що в рамках проекту з діджиталізації державних послуг створено Портал Дія та мобільний застосунок Дія, які мають стати єдиним сервісом для отримання послуг держави.

Наприклад, через Портал Дія можна буде отримати послуги в сфері громадянства та міграції (реєстрація місця проживання та паспортні послуги), в сфері будівництва та нерухомості, реєстрації фізичної особи-підприємця, юридичної особи та громадських об’єднань, земельних питань, архітектурно-будівельної діяльності, соціального захисту тощо. Якщо послуга передбачає отримання документів, то вони будуть зберігатися оцифрованими в електронному кабінеті, а владні органи зможуть легко перевіряти їхню справжність за онлайн-запитом до відповідних реєстрів.

Так, ті, хто встановив застосунок Дія, вже зараз завантажують два документи: посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію авто, які зберігаються оцифрованими. Така опція може бути корисна тим, хто не бажає возити з собою права або забуває їх удома, і патрульна поліція в такому разі самостійно робить запит до реєстру транспортних засобів для перевірки.

З 10.03.2020 Укрпошта співпрацює з Порталом Дія: внутрішні відправлення з післяплатою на суму до 15 000 грн. можна отримати за цифровим водійським посвідченням з Порталу Дія.

У випадку такої приємної життєвої ситуації як народження дитини, батькам не до того, щоб шукати, гуглити і тонути в інформації, а на порталі Дія можливо буде вже в березні скористатись сервісом єМалятко. Цей сервіс доступний в усіх пологових будинках нашого міста та в Центрі адміністративних послуг «Віза». Батьки звертаються до будь-якої з цих установ з паспортами, номерами платників податків та медичною довідкою про народження дитини та отримують одразу декілька послуг: державну реєстрацію народження дитини з отриманням свідоцтва про народження, реєстрацію місця проживання дитини, призначення допомоги при народженні дитини, призначення допомоги багатодітним сім’ям, отримання номеру платника податків тощо.

Найближчого місяця планується запустити в застосунку Дія оцифровану  ID-карту і закордонний біометричний паспорт – електронна ID-карта буде офіційно засвідчувати особу людини під час отримання державних сервісів, а на порталі Дія – запустити отримання першого паспорту в 14 років разом з отриманням номеру платника податків.