Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

19 січня – Хрещення Господнє

Хрещення Господнє - третє і завершальне велике свято різдвяного циклу, яке в народі має назву Йордан, або Водохреща. Православні та греко-католицькі християни відзначають його 19 січня.

Хрещення є одним з найважливіших церковних свят. В цей день Іоанн Хреститель хрестив Ісуса в річці Йордан.

Вважається, що на Водохреща, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби.

У давнину ще за тиждень перед Водохрещам молоді парубки прорубували на річці ополонку, випилювали з льоду великий хрест, ставили його над ополонкою і обливали буряковим квасом, щоб був червоний. Біля хреста з льоду будували престол. Все це оздоблювали аркою з ялинових або соснових гілок, що символізували «царські ворота».

В цей день у всіх містах і селах, святять воду. Віддавна в народі освячену на Водохреща воду вважають своєрідним спасінням від багатьох недуг. Її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми, домівки і тварин. Залишається загадкою той факт, що ця вода не псується, не має запаху і може зберігатися протягом року.

В Україні відомий також звичай хрещенських купань. До крижаної купелі в освяченій воді як до радикального засобу порятунку вдавалися хворі на різні хвороби люди. І сьогодні прихильники святкових занурень у воду вважають, що таким чином можна оновитися духовно та фізично. Завдяки такій екстремальній процедурі люди намагаються розпочати новий рік з нового аркуша. 

Для тих же, хто є прихильником традиційних хрещенських занурень у воду, ще раз нагадуємо, що на території Саксаганського району не передбачені спеціально облаштовані для цього місця. Мешканці нашого району зможуть долучитися до святкування Водохреща, відвідавши православні храми району, в яких 19 січня буде проведено традиційні богослужіння та обряди освячення води.