Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Література кожного народу – це найкраще дзеркало його життя

     07 квітня 2017 року у Криворізькому навчально-виховному комплексі № 35  «Загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів – багатопрофільний ліцей «Імпульс» відбувся міський майстер-клас для вчителів-філологів на тему «Інноваційні підходи до проведення уроків позакласного читання та літератури рідного краю».

     Метою проведення майстер-класу стало висвітлення сучасних методико-технологічних засад вивчення літератури рідного краю та проведення уроків позакласного читання; зорієнтування фахівців на новітні науково-теоретичні й практичні підходи до викладання літератури рідного краю та позакласного читання у школі; сприяння підвищенню науково-теоретичної, дидактичної, методичної підготовки вчителів української мови та літератури щодо створення інтегрованого розвивального середовища на уроках позакласного читання та літератури рідного краю; надання учасникам майстер-класу зразків створення цілісної системи проведення уроків літератури рідного краю та позакласного читання; пропагування позитивного досвід учителів-філологів щодо конструювання ефективного навчально-виховного процесу на уроках літератури рідного краю та позакласного читання.

     У майстер-класі взяли участь керівники РМО та ШМК учителів української мови та літератури та творчо працюючі вчителі-філологи міста. На заході були присутні методисти КЗ «Інноваційно-методичний центр» КМР та заступники директорів з навчально-виховної роботи.

     Проведення міського майстер-класу реалізували педагоги ліцею «Імпульс» під керівництвом методиста КЗ «Інноваційно-методичний центр» КМР Гребенщикової Л. П. та заступника директора КНВК № 35 «Імпульс» з навчально-виховної роботи, вчителя-методиста, Никифорової Л.В. Творча група вчителів-філологів закладу організувала змістову та практичну частини у нестандартних формах: організаційний і теоретичний жмуток, практична в’язанка, педагогічні вишиванки, вузлики на пам’ять.

     Директор та педагоги привітали учасників заходу та презентували заклад під девізом «Від престижу «Імпульсу» – до престижу у житті». Гості переглянули фільм про школу-ліцей.

     Частина майстер-класу «Теоретичний жмуток» була представлена виступами та презентаціями педагогів міста з питань вимог Держстандарту мовно-літературної освіти та програми з української літератури щодо проведення уроків позакласного читання та літератури рідного краю та способів підвищення загальної освіченості  школярів, сприяння їх всебічному розвитку, духовному збагаченню, активному становленню і самореалізації особистості учня на літературному матеріалі митців Дніпропетровщини та Криворіжжя.

     «Практична в’язанка» була відзначена новизною та креативністю вчителів. Досвідом роботи поділилися педагоги КНВК №35 «Імпульс».

     Успішно втілили в життя «Педагогічні вишиванки», які стосувалися проблеми формування творчих здібностей учнів на уроках української мови і літератури,  використання елементів інтеграції літератури рідного краю на уроках української мови, створення блогу з літератури рідного краю та методики буккросінгу.

     Наприкінці заходу практичний психолог КНВК № 35 Шушаріна С. В. за допомогою рефлексії «На перехресті думок» спонукала учасників до активного обговорення теми та прийняття від господарів майстер-класу – педагогів КНВК №35 «Імпульс» рекомендацій до проведення уроків позакласного читання та літератури рідного краю із упровадженням інноваційних підходів.

     Міський майстер-клас учителів-філологів оцінено як високоефективний.