Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про роботу районної робочої групи з питань функціонування об’єктів бізнесу за напрямком з питань обігу алкогольних напоїв і тютюнових виробів

Районною робочою групою з питань функціонування об’єктів бізнесу за напрямком діяльності з питань обігу алкогольних напоїв і тютюнових виробів відповідно до затвердженого графіка проведено 56 рейдів за участю відділу розвитку підприємництва, служби у справах дітей, інспекторів Саксаганського відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області, обстежено 152 об’єкта бізнесу з питань встановлення фактів продажу алкогольних, слабоалкогольних напоїв, пива, тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років.

Протягом поточного року відпрацьовувались об’єкти торгівлі, які розміщено біля навчальних закладів, щодо продажу алкогольної та тютюнової продукції особам, які не досягли 18 років та заклади ресторанного господарства стосовно дотримання вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів».

На виконання Закону України від 21.01.2010 № 1824-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв» інспекторами Саксаганського відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області з початку 2017 року складено 459 адміністративних протоколів за порушення  ст. 175-1 КУпАП (куріння тютюнових виробів в заборонених місцях) та 389 адміністративних протоколів за порушення ст. 178 КУпАП (споживання алкогольних напоїв, пива в заборонених місцях). З незаконного обігу вилучено 160 літрів алкогольної продукції та 1141 пачку тютюнових виробів.

На засіданні адміністративної комісії виконкому районної у місті ради за порушення ст. 156 ч. 2 КУпАП розглянуто два адміністративних протоколи. Правопорушників притягнуто до адміністративної відповідальності. Стягнуто штрафів на суму 1020 грн.

Під час проведення рейдової роботи членами районної робочої групи проводиться моніторинг наявності в об'єктах торгівлі та ресторанного господарства інформаційних табличок про заборону продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів, пива особам, які не досягли 18 років, про функціонування телефону «гарячої лінії» для інформування про факти порушення в об'єктах торгівлі вимог Закону України “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”.

За потреби забезпечується систематичне поновлення даних табличок, логотипів та слоганів.

Протягом 2017 року звернень на телефон “гарячої лінії” не надходило.

Інформацію про функціонування телефону “гарячої лінії” розміщено на офіційному веб-сайті виконкому Саксаганської районної у місті ради та в Криворізькій міській комунальній газеті “Червоний гірник”.

Районною робочою групою проводиться робота щодо висвітлення на офіційному веб-сайті виконкому районної у місті ради результатів роботи даної робочої групи у напрямку протидії поширенню алкоголю і тютюну серед дітей, а саме: 18. 01.2017, 10. 02. 2017, 11. 08. 2017,  01. 11. 2017,  19. 12. 2016.

З метою усунення порушень вимог Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» виконкомом районної у місті ради протягом поточного року надсилались листи до Головного управління ДФС у Дніпропетровській області та до Саксаганського відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області з проханням здійснити перевірки об’єктів бізнесу, в яких здійснюється незаконний продаж алкогольних напоїв та у разі встановлення порушень вжити заходів оперативного реагування.

З метою профілактики негативних проявів серед учнівської, студентської та робітничої молоді району виконкомом напрацьована певна система роботи.

До роботи щодо профілактики негативних проявів серед молоді залучені: служба у справах дітей, відділи: освіти, у справах сім`ї і молоді, представники Саксаганського відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області, на які покладено реалізацію певних заходів.

Відділом у справах сім`ї і молоді виконкому районної у місті ради систематично проводяться інформаційні зустрічі з учнівською, студентською та робітничою молоддю району, на яких розглядаються питання: профілактика наркоманії, алкоголізму, тютюнопаління; попередження насильства в сім'ї та протидія торгівлі людьми, адміністративна та кримінальна відповідальність за правопорушення.

З початку 2017 року відділом у справах сім'ї і молоді організовано та проведено сім інформаційних зустрічей з учнівською, студентською та робітничою молоддю району на тему: «Профілактика негативних проявів у молодіжному середовищі».

Під час проведення інформаційних зустрічей працівниками відділу у справах сім`ї і молоді розповсюджуються буклети профілактичного змісту та використовуються сучасні комп’ютерні технології.

Відділом у справах сім'ї і молоді один раз на квартал організовується робота «телефону довіри» за участю психолога обласного комунального закладу «Психоневрологічний диспансер м. Кривого Рогу» та лікаря-дерматовенеролога комунального закладу «Міський шкіро-венерологічний диспансер».

Консультації надаються анонімно та безкоштовно.

Заклади вищої та професійно-технічної освіти району проводять планомірну профілактичну роботу щодо попередження вживання неповно-літніми наркотиків, спиртних напоїв та паління тютюну.

У кожному навчальному закладі району працює постійно діюча комісія з превентивних питань та раннього виявлення неповнолітніх, схильних до вживання психоактивних речовин, алкоголю та тютюнових виробів.

Для учнів та студентів закладів освіти району з питання попередження наркоманії та негативного впливу наркотиків на здоров’я та розвиток дитини читаються лекції, проводяться: уроки здоров’я, тематичні вечори, анкетування, конкурси санітарних бюлетенів та стіннівок та інше.

Службою у справах дітей, відділом освіти виконкому Саксаганської районної у місті ради спільно з інспекторами Саксаганського відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області розроблено і введено в дію механізм проведення роз’яснювальної роботи серед дітей, учнівської молоді щодо недопущення споживання алкогольних напоїв, пива та тютюнопаління.

Так, службою у справах дітей, спільно з лікарем-наркологом ОКЗ «Психоневрологічний диспансер м. Кривого Рогу» та інспекторами Саксаганського відділення поліції з учнями навчальних закладів та їх батьками проводяться інформаційні зустрічі на тему: «Профілактика негативних проявів у дитячому середовищі», під час яких висвітлюються проблемні питання, що хвилюють молодь: профілактика вживання наркотичних речовин та алкогольних напоїв в підлітковому віці, бродяжництво, жебракування, насильство в сім’ї, профілактика скоєння правопорушень та злочинів.