Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

45 років любові до Саксаганського району. Культура звітує

Відділ культури виконкому Саксаганської районної у місті ради повідомляє.

Робота відділу культури у 2020 році як і завжди була спрямована на популяризацію та примноження культурних цінностей, підтримку талановитої молоді, задоволення культурних та духовних потреб населення, організацію його дозвілля та зміцнення національно-патріотичного виховання.

Відділ культури створює умови для розвитку культури в районі, - сприяє відродженню осередків традиційної народної творчості, національно-культурних традицій населення, художніх промислів і ремесл; сприяє роботі творчих спілок, національно-культурних товариств, асоціацій, інших громадських, мистецьких організацій на території району; надає пропозиції до відповідних органів про оголошення об’єктів, що мають історичну, культурну цінність, пам’ятками історії або культури, які охороняються законом; організовує роботу щодо охорони, реставрації, використання пам’яток історії культури, архітектури, містобудування, паркових і садибних комплексів, природних заповідників, розташованих у Саксаганському районі; інформує органи охорони культурної спадщини вищого рівня про пошкодження, руйнування, загрозу або можливу загрозу пошкодження, руйнування пам’яток, розташованих на території району, популяризує справу охорони культурної спадщини; готує районну Комплексну програму розвитку культури та мистецтва тощо. Організовує роботу районної комісії з питань впорядкування обігу продукції сексуального чи еротичного характеру.

У процесі виконання, покладених на відділ обов’язків,  активно співпрацює з структурними підрозділами виконкому районної у місті ради, органами місцевого самоврядування вищого рівня, а також із закладами культури та мистецтва, розташованими на території Саксаганського району, незалежно від їх відомчої підпорядкованості, та організаціями, які постійно чи тимчасово займаються культурно-концертною, виставочною діяльністю.

Відділ культури активно співпрацює в адміністративно-організаційному напрямку з закладами культури, які створюють сприятливі умови для розвитку народної творчості, сприяють формуванню позитивного іміджу району.  2020 рік розпочався феєрично для Саксаганського району. У міському огляді-конкурсі «Ялинка-2020» дипломом першого ступеня нагородили Саксаганський район за кращу організацію новорічних і різдвяних культурно-мистецьких заходів у районі та міському ялинковому містечку, якісне художньо-естетичне оформлення ялинкового містечка, облаштування ігрових майданчиків для дітей і молоді. Усі заклади культури району, які брали участь у конкурсі, також отримали дипломи першого ступеню. А це – два палаци культури і театр ляльок.

Заклади культури Саксаганського району представлено двадцятьма закладами культури. Це:   

Міський комунальний заклад «Палац культури «Мистецький» Криворізької міської ради, який вже 65 років вважається одним з провідних центрів культури та творчості у місті Кривий Ріг. Кількість клубних формувань – 22, кількість любительських об’єднань – 9, кількість творчих колективів – 13, дев’ять з яких мають звання «зразковий» або «народний». Під час карантину в приміщеннях ПК (репетиційних, службових, місцях загального користування)   були проведені поточні ремонти системи водопостачання та водовідведення, проведені відновлювальні малярні та фарбувальні роботи. Виготовлений робочий проєкт та проведена технічна експертиза по об’єкту: «Капітальний ремонт компелексу будівель міського комунального закладу «Палац культури «Мистецький» Криворізької міської ради» та здійснена передача функцій замовника за вищезазначеним об’єктом до управління капітального будівництва виконкому Криворізької міської ради. Була здійснена передача на балансовий облік управління благоустрою та житлово-комунального господарства виконкому Саксаганської районної у місті ради основних засобів парку «Саксаганський» (садові доріжки з бульваром, тротуари, трансформаторний кіоск, вивіска, дерев’яні лави, дерева, кущі тощо). Колективи художньої самодіяльності піж час карантину перейшли на дистанційні заняття, брали участь в Всеукраїнських, Міжнародних конкурсах та фестивалях в Україні, навіть у Празі. Артисти посіли чисельні призові місця, про що неодноразово писалося на офіційних сторінках палацу, вебсайті виконкому Саксаганської районної у місті ради, висвітлювалося у засобах масової інформації.

Комунальний заклад «Палац культури «Саксагань» Криворізької міської ради було засновано в 1937 році. Кількість клубних формувань – 13, які об’єднують 243 вихованців: професійних – 1, аматорських – 7, любительських – 5. З яких 7 клубних формувань - це дитячі гуртки та колективи, а 6 клубних формувань закладу працюють для дорослих. Палац «Саксагань» забезпечено технічними засобами, що дає можливість якісно проводити репетиції на сучасному рівні, готувати розважальні програми, масові заходи та концерти. Всього з січня по листопад 2020 року за участю творчих колективів ПК «Саксагань» було проведено 26 культурологічних заходів, які відвідало понад 3500 глядачів. Значну роль в роботі Палацу культури, організації та проведені заходів відіграє  користування  інформацією Криворізького ресурсного центру, сайтом Саксаганської  районної у місті ради та сторінкою Палацу культури «Саксагань» у соцмережі «Фейсбук», де постійно поновлюється інформація та фото звіти  про проведені колективом заходи. Протягом звітного періоду 2020 року працівниками КЗ «ПК «Саксагань» КМР   були проведені різні за формою та тематикою   культурно-дозвіллєві заходи, в яких висвітлювались події місцевого та державного значення.  Усього за перший квартал 2020 року творчими працівниками закладу було проведено 18 культурно-мистецьких заходів, які відвідало 2448 глядачів. Завдяки наполегливій роботі керівників творчих колективів, звітний період 2020 ріку  ознаменувався для закладу культури значними творчими здобутками.

Школи естетичного виховання представлено в районі трьома музичними школами (Комунальні заклади спеціалізованої мистецької освіти «Музична школа №№ 3, 5, 13» Криворізької міської ради) й школою мистецтв (Комунальний заклад спеціалізованої мистецької освіти «Школа мистецтв № 1 » Криворізької міської ради).

Головним напрямком методичної та виховної роботи було вдосконалення методики викладання, підвищення якості форм і методів навчання, виконавської майстерності, активізації концертної діяльності учнів та викладачів. Учні та викладачі шкіл активно приймають участь в культурному району та міста. Протягом року учасники колективів художньої самодіяльності та окремі виконавці брали участь у районних, міських, обласних, регіональних, Всеукраїнських та міжнародних конкурсах та фестивалях, навіть не зважаючи на встановлення карантину на території України. Музиканти здобували перемогу в режимі онлайн.

За перше півріччя 2020 року у Комунальному закладі спеціалізованої мистецької освіти «Музична школа № 3» Криворізької міської ради виконано поточний ремонт електромереж другого поверху, проведено поточний ремонт по заміні трубопроводу холодної води, а також був проведений поточний ремонт покрівлі закладу. На базі КНТМЛ №81 вже багато років  працює філіал класу бандури музичної школи та створено клас народної творчості, де силами учнів класу бандури раз на місяць проводяться концерти для учнів та батьків ліцею. Також на базі КЗШ №122 працює філіал художнього відділу музичної школи №3, де проводяться навчання дітей образотворчому мистецтву та постійно діючи виставки учнівських робіт.

32 викладача закладу пройшли навчання за програмою підвищення кваліфікації Зонального навчально - методичного центру  підприємства Дніпропетровського обласного об'єднання профспілки. На базі закладу активно функціонують групи, які працюють на засадах самоокупності «Дошколярик» та з образотворчого мистецтва. Не дивлячись на карантин, який у цьому році не дав змоги реалізувати всі творчі плани, учні та викладачі активно приймали участь у різноманітних конкурсах різного рівня Регіональних, Всеукраїнських та Міжнародних за перше півріччя 2020 року 212 учнів взяли участь у різноманітних конкурсах, 43 з них стали лауреатами і здобули І, ІІ, ІІІ місця та Гран-Прі (очно та в режимі оnline). П’ять  колективів  взяли участь у Міжнародних та Всеукраїнських конкурсах і всі здобули призові місця. А Оркестр народних інструментів та Ансамбль домристів отримали Гран-Прі  у трьох конкурсах. У зв'язку і з карантином не зупинилось і концертне життя школи. Учні та викладачів давали online концерти в інтернеті та на сторінці школи у Фейсбуці. Під час карантину не зупинилось і навчання, всі уроки проводилися з учнями дистанційно, як індивідуальні так і групові через Zoom, Viber, Skype, що надало змогу закінчити навчальний рік відповідно до навчальних планів. В закладі створено відеоархів дистанційних уроків викладачів. В січні 2020 відповідно до плану міського методичного об'єднання на базі закладу був проведений майстер - клас викладача методиста закладу Юзефович  М. П. для викладачів класу бандури. В січні 2020 року ансамблю бандуристів "Джерельце" присвоєно почесне звання «Зразковий аматорський колектив». Робота викладачів школи гідно оцінюється у районі та місті, так у 2020 році викладач музично-теоретичних дисциплін Петрова А. В.  була відзначена  Грамотою Саксаганської районної у місті ради, викладачі школи отримали нагрудний знак ІІІ ступеню «За заслуги перед містом».

З січня 2020 року учні та колективи Комунального закладу спеціалізо-ваної мистецької освіти «Музична школа №5» Криворізької міської ради прийняли участь у 26 конкурсах та отримали 29 – І місць і одне Гран-Прі. Серед престижних конкурсів в яких діти стали переможцями: Міжнародний фестиваль-конкурс талантів "Класична музика літа" (м. Миколаїв),  Всеукраїнський фестиваль-конкурс "В обіймах часу" (м. Київ), Міжнародний фестиваль-конкурс "EuroStar-2020" (м. Бремен - Хамельн, Німеччина), Всеукраїнський інтернет-конкурс образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва "Етюдний вернісаж"  (м. Ужгород, Закарпаття),  Міжнародний конкурс  Львівські Фанфари Карантин 2020 р. (м. Львів.). Криворізький  телеканал Рудана зняв 2 репортажі про найкращих учнів закладу та їх досягнення (Бортник Богдан – баян https://rudana.com.ua/videos/yevrostar-2020-kryvorizkyy-akordeonist-peremig-u-mizhnarodnomu-onlayn-konkursi, Овсяннікова Ярослава, Чигрин Вікторія – вокал https://rudana.com.ua/videos/peremozhnyci-muzychnogo-onlayn-konkursu-vyhovanky-muzychnoyi-shkoly-no5 ). Серед кращих учнів закладу, які здобули перемоги - Рябенко Діана, Маміч Надія. Також в цей період в школі було здійснено монтаж системи відеоспостереження будівлі на суму 42631,04 грн. для безпеки відвідувачів.

 

Через сторінки у Facebook, Youtube канал, учнями класу театрального мистецтва та вокального відділу Комунального закладу спеціалізованої мистецької освіти «Музична школа №13» Криворізької міської ради проводилися флешмоби до свят, два фільми - концерти фортепіанної музики, сольні концерти випускника народно-оркестрового відділу по класу домри Ковальчука Іллі та учениці 7 класу фортепіанного відділу Дуднік Марії. 16 викладачів закладу пройшли навчання за програмою підвищення кваліфікації Зонального навчально - методичного центру  підприємства Дніпропетровського обласного об'єднання профспілки. 5 педагогічних працівників пройшли курси підвищення кваліфікації в рамках роботи Національної академії керівних кадрів. У закладі успішно працюють групи на засадах додаткових освітніх платних послуг: раннього розвитку «Абетка творчості» та з образотворчого мистецтва «Чарівні пензлі». До початку карантину у регіональних, Всеукраїнських та Міжнародних конкурсах взяли участь та стали лауреатами І,ІІ та ІІ ступеня 3 творчі колективи – ансамбль домристів, ансамбль гітаристів та ансамбль баяністів та акордеоністів, а також 16 учнів - солістів. У зв’язку з триванням карантину на усій території України колективу закладу не вдалося реалізувати усі творчі плани. Під час карантину не зупинилось і навчання, всі уроки проводилися з учнями дистанційно, як індивідуальні так і групові через Zoom, Viber, Skype, що надало змогу закінчити навчальний рік відповідно до навчальних планів. Результати навчальної роботи збережено на електронних носіях. В рамках роботи міського методичного кабінету на базі музичної школи №13 було проведено відкритий міський захід з предмету варіативної частини «Імпровізація для початківців» «Креативний підхід до перевірки результатів навчання». В рамках обміну педагогічним досвідом щодо реформи мистецької освіти викладачами КЗСМО «Музична школа №13» КМР, на базі КПСМНЗ «Лівобережна школа мистецтв м. Кам'янського» Кам'янської міської ради було представлено методичний захід «Імпровізація для початківців» «Креативний підхід до перевірки результатів навчання».

Комунальний заклад спеціалізованої мистецької освіти «Школа мистецтв №1» Криворізької міської ради було відкрито у вересні 1982 року з музичним, художнім і хореографічним відділеннями.  Сьогодні заклад займає провідне місце серед міських шкіл естетичного виховання міста. На сімох відділах школи вчиться  716 учнів, працює 42 викладача, з них: 22  мають вищу категорію, 11 - педагогічні звання «Старший викладач» й  6 – «Викладач-методист». Викладачі проводять велику методичну роботу: це міські відкриті уроки, майстри-класи, створення навчальних програм і підручників, беруть участь у персональних виставках і конкурсах викладачів. Основною метою роботи педагогічного колективу є підтримка обдарованих дітей закладу, виявлення та підвищення їх виконавського рівня, пошук шляхів формування  загальних  творчих  досягнень та всебічний творчий розвиток учнів. За період з січня по вересень, учні школи прийняли участь в 27 конкурсах. Переможці міських , Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів та фестивалів - 142 учня та 4 перемоги шкільних дитячих колективів. Школа проводить велику позашкільну та концертно-лекційну роботу. Школа пишається своїми випускниками. У 2019-2020 навчальному році 13 учнів вступили в престижні вищі навчальні заклади Києва, Харкова, Львова, Одеси, Дніпропетровська та Кривого Рогу. В незвичному режимі працювали викладачи та учні в період карантину, яким довелося опанувати нове для себе дистанційне навчання. З перших днів карантину виклада-чі розробили індивідуальні графіки та плани дистанційної роботи, згідно з якими створили онлайн групи по класам та по предметам: «Сольфеджіо та Музична література», «Історія мистецтв», «Історія хореографічного мистецтва», «Хору» та вокальних і інструментальних ансамблів в мережах Viber, Facebook (Messenger), Skyp. На відділах відбулася насичена методична робота: написання методичних докладів, розробка майстер-класів, написання статей до Всеукраїнських науково-практичних конференцій (м.Харьків, м.Херсон) викладачами Олійник Н.І., Бобровою Т.А., Дудоровою В.В. Викладачі школи підвищували свою кваліфікацію на різноманітних онлайн-курсах, вебінарах з отриманням сертифікатів, займалися самоосвітою.  Щотижнево всі викладачі надсилали до учбової частини звіти про роботу з документальним підтвердженням (фото і відео матеріали, анотації про огляд майстер-класів, концертів, виставок, копії сертифікатів, отриманих під час  онлайн курсів та вебінарів тощо). До святкових дат викладачі та учні підготували онлайн-презентації.

У районі розташовано Комунальний заклад культури «Міська бібліотека для дорослих» Криворізької міської ради  (та п’ять бібліотек-філіалів та відділів). Загальний фонд бібліотек КЗК «Міська бібліотека для дорослих» КМР становить 1 912 516 екземпляри видань, з яких 1 751 969 - патентні документи. Протягом 2020 року бібліотечний фонд було поповнено на 666 екземплярів книг на суму 68 133, 25 грн., а також 430 екземплярів періодичних видань на суму 11790 грн. Основні джерела поповнення книж-кового фонду - це міський бюджет, передача книг від Дніпропетровської обласної бібліотеки в рамках програми обміну документами між бібліоте-ками України, а також за державною програмою «Українська книга» та книги, подаровані видавництвами, авторами і читачами бібліотеки. Щорічно бібліотеки Саксаганського району обслуговуютьпонад 18750 читачів, які відвідують бібліотеки 77200 разів. Документовидача становить понад 490000 примірників. Але, на жаль, у 2020 році основні  показники роботи бібліотек значно нижчі, адже бібліотеки були зачинені для відвідувачів з 12 березня по 1 серпня у зв'язку з карантином.  Відповідно до Стратегії розвитку міста Кривого Рогу на період до 2025 року бібліотеки перетворюються у сучасні культурно-просвітницькі Центри, створення та функціонування яких значно розширює спектр послуг бібліотек, дозволяє залучати до роботи висококваліфікованих фахівців, створювати соціокультурний простір, виявляти і розвивати інтелектуальні та творчі здібності відвідувачів бібліотек. У 2020 році продовжили свою роботу культурно-просвітницькі Центри. Протягом 2020 року бібліотечними працівниками Саксаганського району було проведено 539 інформаційно-культурні заходи: 75 – в бібліотеці, на яких були присутні 2250 читачів, з яких 420 осіб – юнацтво та молодь; 464 - онлайн, які переглянули більше 6000 осіб, поширили більше 1000 разів. Під час карантину бібліотекарі навчалися та вдосконалювали свої навички, а саме, проходили навчання на Національній онлайн платформі цифрової грамотності «Дія. Цифрова освіта». Всі бібліотечні працівники успішно пройшли навчання й отримали сертифікати. Інформація про діяльність бібліотек, а також культурно-просвітницьких Центрів висвітлюється на сайті КЗК «Міська бібліотека для дорослих» КМР https://bibliokruiz.nethouse.ua/, а також на сторінках в соціальній мережі Facebook та в ЗМІ. На сайті КЗК «Міська бібліотека для дорослих» КМР https://bibliokruiz.nethouse.ua/ для всіх бажаючих доступна послуга «Віртуальна довідка», де можливо замовити підбір літератури у форматі списку посилань на електронний ресурс для прочитання в режимі онлайн. Онлайн послугою «Віртуальна довідка» з початку карантину скористалося 23 особи. Інформаційні за-пити були різноманітні. Найчастіше користувачів цікавили питання краєзнавчого характеру, а також підбір літератури для прочитання в режимі онлайн. У 2020 році КЗК "Міська бібліотека для дорослих" КМР долучився до участі у обласному конкурсі «Легенди Дніпропетровщини» та посів призове місце. А на регіональний проект бібліотек Дніпропетровщини «Читаємо ра-зом»: «Віктор Веретенников: погляд на життя», підведення підсумків якого відбудеться у листопаді 2020 року, було створено та відправлено 6 відеопродуктів.

Для юних читачів у районі працює Комунальний заклад культури «Міська дитяча бібліотека» Криворізької міської ради (з трьома бібліотеками-філіалами)

Станом на 01.09.2020 року в дитячих бібліотеках – філіалах району:

Кількість читачів -  5925  (план - 9000 )

Відвідування - 16582 (план -  63000)

Документовидача -  51802 (план -  180000)

Бібліотечний фонд  бібліотек району становить 113709 примірників.

Керуючись в роботі всіма законодавчими документами України, регіону і міськими програмами та Стратегічним планом перетворення міських бібліотек на сучасні культурно – просвітницькі центри й соціокультурні простори працівники бібліотек всіма формами і методами роботи залучають дитяче населення району до книги до читання. Щорічно проводяться культурно – мистецькі заходи, направлені на виховання всебічно розвиненої особистості дитини, яка ознайомлена з  правовими нормами поведінки в суспільстві, якій не байдужі патріотизм, любов до Батьківщини, яка переймається збереженням природи та навколишнього середовища, яка знає традиції свого народу. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби  COVID – 19» з 12.03.2020р.  по 01.08.2020р. дитячі бібліотеки не обслуговували читачів, не проводились масові заходи. За  період  з 01.01. по 12.03. проведено 1462  культурно – мистецьких заходів. З 12. 03. 2020 року робота по інформуванню читачів про нову літературу, яку отримали бібліотеки під час карантину,  про заходи до календарних дат, майстер – класи по виготовленню різноманітних виробів з паперу та стрічок, віртуальні книжкові виставки, перегляди літератури до ювілеїв письменників та поетів,  було перенесено в онлайн режим на сторінки соціальних мереж Facebook,  Instagram, You Tube. Четвертий рік поспіль КЗК «Міська дитяча бібілотека» КМР бере участь у  міському конкурсі проєктів «Громадський бюджет». Реалізовано проєкт «З ляльками граємо – книжки читаємо», який отримав підтримку громади в 3522 голоси. Ростові ляльки неймовірно красиві. Юним читачам буде ще цікавіше на пізнавальних заходах у дитячих бібліотеках. У 2020 році знов подано соціальний проєкт «Бібліотечний ігроленд». Цільова аудиторія: діти з багатодітних родин, діти з малозабезпечених родин, діти під опікою, діти внутрішньоперемішених осіб, діти учасників АТО. Проєкт передбачає створення безкоштовної ігрової кімнати, де діти зможуть пограти, морально відпочити та долучитися до читання в ігровій формі.

Комунальне підприємство «Криворізький міський театр ляльок» Криворізької міської ради  з січня місяця показав маленьким любителям великого мистецтва 63 вистави. Дві з половиною тисячі глядачів отримали естетичне задоволення від переглянутого.

Вагомою частиною в організації культурного дозвілля є робота кінотеатру «Олімп» (ТОВ «Дрім-Волд»), філіал комунального закладу культури «Міський історико-краєзнавчий музей» Криворізької міської ради «Музей-квартира художника Г. І. Синиці», комунального підприємства «Криворіжкнига».

Культурне життя Саксаганського району динамічно розвивається, підтримка ініціатив завжди залишається важливим напрямком роботи районної влади, адже культура – це той життєдайний простір, що об’єднує, зцілює, згуртовує та надихає на доброчинні справи.