Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

День української писемності та мови

День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається 9 листопада. Затверджено воно було 9 листопада 1997 року Указом Президента «Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства».

Ця дата не є випадковою, адже за православним календарем – це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця – письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

День української писемності та мови відзначає  уся наша держава. Цивілізоване суспільство не може існувати без мови – засобу спілкування між людьми, засобу вираження думки і передачі досвіду сучасникам і наступним поколінням. Метою всіх проведених заходів було: донести до учнів красу і багатство української мови; формування відчуття краси рідної мови; розвиток мовленнєвих здібностей учнів; збагачення словникового запасу; виховання любові до рідної мови та розуміння її краси і необхідності для нашого життя.

9 листопада учням 10-11-х класів і вчителям словесності запропоновано взяти участь у написанні XVII Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності, який транслювався в ефірі Першого каналу Українського радіо, Першого національного телеканалу України. Чекаємо на результати.

Цікаво і змістовно відзначали цей день і у загальноосвітніх навчальних закладах району.

У Криворізькій загальноосвітній школі № 41 з 6 по 10 листопада пройшов тиждень української мови. Вчителями кафедри української мови і літератури оформлено інформаційний стенд «Тиждень української мови: «Відомі люди про рідну мову» та організовано літературну виставку «Перлини української писемності», шкільний прес-центр випустив спецвипуск газети «Сорока 41» Протягом тижня проводилися інформаційні хвилини «Із життя Кирила і Мефодія», «Цікаві факти про українську мову», «Скорботний календар української мови». Учні 6-7-х класів закладу взяли участь мовних вікторинах «Знавці української мови» та «Мовних іграх патріотів». Для восьмикласників проведено пізнавальні ігри «Мовний дивограй».

Активність на заходах та обізнаність наших школярів з історією рідної мови, її неповторністю, художньою образністю дозволяє пишатися не лише самобутньою українською мовою, а і її носіями — нашими учнями!

Учні загальноосвітньої школи № 17 протягом дня переглядали відеопрезентації, проводили інформаційні хвилинки про історію свята та цікавинки з української мови.

В КЗШ № 31 проведено урочистий захід: «Лунай, величне наше слово», де зі сцени лунали вірші відомих українських поетів; проведено конкурс читців, нагороджено активних учасників та призерів Всеукраїнського конкурсу «Соняшник».

В  Криворізькій спеціалізованій школі № 74 свято Дня української писемності було відзначено історичним літературним круїзом «До мови доторкнімось серцем». Проведено вікторини «Океаном рідної мови», поетичні п’ятихвилинки «Лунай, величне наше слово», «Моє диво калинове, кохана українська мово!».

У цей день старшокласники Криворізької загальноосвітньої школи № 122 змагалися за першість у шкільному ерудит-турнірі «Як парость виноградної лози, плекайте рідну мову».

Учасники заходу боролися із мовним покручем «суржиком», перекладали українською словосполучення, при вживанні  яких найчастіше допускають помилки, виконували завдання щодо правильного наголошування слів, переглядали відеоуроки Олександра Авраменка.

Дуже хочеться, щоб усі зрозуміли, що знати державну мову сьогодні вкрай необхідно, модно і престижно!