Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Звіт про роботу відділу з питань служби в органах місцевого самоврядування та кадрової роботи виконкому Саксаганської районної у місті ради за 8 місяців 2020 року

Найважливішим ресурсом у будь-якій сфері діяльності є люди, які створюють, організовують, використовують, змінюють та керують усіма процесами. Робота з кадрами – одна зі складових частин управлінської діяльності. Вона, перш за все, вимагає  планомірності та обдуманості дій. Тому відділ кадрів завжди є обличчям установи, підприємства, організації, які він представляє. Саме з кадровика починаються офіційні стосунки працівника і роботодавця.

І пріоритетним завданням керівництва та відділу з питань служби в органах місцевого самоврядування та кадрової роботи виконкому Саксаганської районної у місті ради є залучення на вакантні посади креативної молоді та досвідчених професіоналів. 2020 рік не став винятковим та збагатив  трудовий колектив виконкому 10 перспективними та завзятими спеціалістами.

Основними ж елементами механізму професійного зростання посадових осіб органів місцевого самоврядування є такі кадрові технології, як підвищення кваліфікації, щорічне оцінювання, робота з кадровим резервом, стажування, проведення конкурсів, атестація тощо. Проте для справжнього кадровика ця щоденна рутина стає приємним піклуванням про членів своєї великої дружньої родини.

Станом на 01 вересня 2020 року штатна чисельність працівників виконкому районної у місті ради складає 199 штатних одиниць.

На постійному контролі у керівництва виконкому районної у місті ради знаходяться  питання, пов’язані з рухом кадрів структурних підрозділів районної у місті ради, вивільненням посадових осіб у зв’язку із досягненням граничного віку перебування на службі в органах місцевого самоврядування, своєчасним заміщенням вакантних посад, просуванням по службі тощо.

Постійно ведеться робота по формуванню кадрового резерву та супроводу учасників кадрового резерву виконкому районної у місті ради.

За вказаний період відділом з питань служби в органах місцевого самоврядування та кадрової роботи підготовлено 301 розпорядження голови.

Також постійно проводиться робота по впорядкуванню особових справ посадових осіб виконкому районної у місті ради, які весь час доповнюються документами: копіями розпоряджень, довідками тощо; відповідно – вносяться записи в трудові книжки працівників та в особові картки.

Здійснюється облік військовозобов’язаних, їх бронювання, звірка облікових даних з районними військовими комісаріатами Кривого Рогу.

Опрацьовано 111 листків тимчасової непрацездатності, готувалися довідки з місця роботи працівників, оформлялися службові посвідчення.

У відповідності до Закону України «Про очищення влади» проводилася перевірка працівників та претендентів на посади, у відповідні органи направлено 10 запитів.

Швидкі темпи розвитку суспільного життя вимагають оновлення підходів до служби в органах місцевого самоврядування, що суттєво залежить від здатності посадових осіб швидко адаптуватися до умов зовнішнього середовища та приймати ефективні управлінські рішення, зокрема, й нестандартні. Ці вимоги здебільшого здатна реалізувати молодь.

Тому молодіжна політика є важливою складовою діяльності керівництва виконкому районної у місті ради.   

Спеціальним способом добору кадрів є конкурс, на якому колегіальний орган - конкурсна комісія, оцінює професійні якості претендентів.

Відділом проводилася робота щодо організації конкурсів на заміщення вакантних посад із складанням письмових іспитів на перевірку знання законодавства.

Відділом з питань служби в органах місцевого самоврядування та кадрової роботи забезпечується не тільки планування службової кар'єри, а й аналіз ефективності роботи персоналу. Ця робота пов'язана з проведенням щорічної оцінки діяльності посадових осіб та їх атестації.

Посадові особи виконкому районної у місті ради, а також особи, які виявили бажання працювати у виконкомі, підлягають деклараційній кампанії. Щороку відділ з питань служби в органах місцевого самоврядування та кадрової роботи здійснює організаційні заходи: надає консультативну допомогу працівникам виконкому, запрошує на навчання посадових осіб для надання роз’яснень спеціалістів Державної фіскальної служби.

Запровадження електронного декларування стало дійовим методом запобігання корупції.

На постійному контролі знаходиться питання подання декларацій особами, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною, та які звільнилися з виконкому районної у місті ради.

Також слід зазначити, що на теперішній час у виконкомі працюють 19 посадових осіб, які мають кваліфікаційний рівень  магістра у галузі державної служби.

Обов'язковими умовами допуску до роботи є ознайомлення працівників з Правилами внутрішнього трудового розпорядку, затвердженими Колективним договором між адміністрацією та трудовим колективом, а також проходження вступного та первинного інструктажів з охорони праці.

Основними факторами, що сприяють забезпеченню трудової дисципліни,  є постійний контроль з боку керівництва.

Відбір кадрів та уміле керівництво колективом  є одними з основних елементів механізму формування якісного складу посадових осіб органів місцевого самоврядування.